Gripa i prehlada - 15. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija/Centarzdravlja.hr

Kada kašlje, šmrca i odbija jesti, prehlađena beba veću pažnju treba

Kako vaše dijete raste i postaje jače, veća je vjerojatnost da će dobiti prehladu ili početi kašljati. Što učiniti?

I bebe se mogu prehladiti

Kako vaše dijete raste i postaje jače, veća je vjerojatnost da će dobiti prehladu ili početi kašljati. Bebe tada postaju osjetljivije i nemirnije, a i češće se bude noću. Roditelji se tada uvijek pitaju: “Kako možemo pomoći djetetu?”

Prehlada obično dolazi postupno. Bebe mogu imati začepljen nos i malo povišenu temperaturu, a vjerojatno će spavati više. Može također jesti manje, jer se osjeća lošije i začepljen nos čini hranjenje težim.Može biti teško razlikovati prehladu od gripe, osobito zimi, kada je njihova sezona. Simptomi gripe su obično teži, iako to varira od slučaja do slučaja. Gripa većinom počinje iznenada, s većom tjelesnom temperaturom i ostavlja dijete vrlo slabim.

Kad god imate virusne bolesti, poput prehlade ili gripe, više ste skloni dobivanju drugi bakterijskih infekcija. To može uzrokovati infekcije uha, sinusitis ili upalu krajnika.

Simptomi gripe su obično teži, iako to varira od slučaja do slučaja. Gripa većinom počinje iznenada, s većom tjelesnom temperaturom i ostavlja dijete vrlo slabim

Kada treba posjetiti liječnika?

Bebe vam ne mogu vam reći što nije u redu, a većina bolesti ima slične simptome. Bebama se stanja također brzo mijenjaju.

  • Visoku temperaturu (iznad 38°C) treba provjeriti kod liječnika, pogotovo ako je uporna i ako ju ne možete sniziti lijekovima ili mlakom kupkom. Ako je temperatura djeteta viša, što prije treba tražiti pomoć!
  • Ako vaše dijete prestane jesti, pije sve manje i postane letargično ili nezainteresirano za ono što se događa, treba ga odmah odvesti liječniku.
  • Ako se vaše dijete loše osjeća ili ste zabrinuti, potražite liječničku pomoć.

>>Brojne koristi masaže beba znanstveno su dokazane, a ta rutina ujedno predstavlja poseban trenutak i za roditelje i za dijete.<<

Kašalj koji poziva na uzbunu

Bronhiolitis često dobiju bebe do 6 mjeseci starosti (iako mogu biti i do 1 godine starosti). Počinje kao prehlada, koja napreduje u razdražljiv kašalj, disanje je otežano, kao i hranjenje.

  • Infekcija pluća utječe na djecu bilo koje dobi. Tipični simptomi uključuju višu temperaturu (do 38°C), poteškoće s hranjenjem, otežano disanje i kašalj.
  • Starija djeca koja se žale na glavobolje mogu imati sinusitis. Mogu imati temperaturu i kašalj noću, a sluz se može slijevati niz grlo.
  • Astma je češća ako postoji obiteljska povijest. Ne uzrokuje visoku temperaturu, osim ako postoji i infekcija pluća. Simptomi uključuju kašalj noću ili poteškoće s disanjem, te infekcije. U akutnom napadu, dijete može disati brže, kašljati ili teško disati. Kašalj može započeti suhim kašljem koji se javlja u rafalima. Dijete može povraćati i osjećati se iscrpljeno. Kašalj može trajati i nekoliko mjeseci.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button