Gripa i prehlada - 8. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

U jeku sezone virusa: s prehladom je lako, ali gripu morate shvatiti ozbiljno

U Hrvatskoj je, zaključno s posljednjim danom 2017. godine, službeno registrirano ukupno 1161 oboljelih od gripe, od čega je više od polovice prijava stiglo u posljednjem tjednu, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Prehlada ili gripa?

Sezona gripe koja je sporadično započela već u studenome prošle godine, a očekuje se da će trajati do ožujka, vjerojatno će dosegnuti vrhunac polovinom siječnja. Prema procjenama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, u idućih dva do tri tjedna značajno će porasti broj  novooboljelih.

No, također smo i u jeku sezone prehlada, pa su mnogi u dvojbi: je li ih “uhvatila“ samo obična prehlada, ili je riječ o gripi? Obje bolesti prenose se kapljičnim putem i simptomi su naizgled vrlo slični, no gripu se ipak može prepoznati po tome što je puno “jača“ od prehlade.

Prehlada može izazvati upalu sinusa ili upalu uha, no gripa može uzrokovati i bronhitis, upalu pluća, mišića ili mozga te pogoršati postojeće kronične bolesti

Prehlada ili gripa?

Gripa započinje naglo te ima intenzivne simptome: povišenu tjelesnu temperaturu od 38°C do 40°C,  tresavicu, bolove u mišićima i zglobovima (a nerijetko i glavobolju), osjećaj iscrpljenosti i gubitak teka. Može se pojaviti i grlobolja, curenje i začepljenost nosa, kašalj, a ponekad i probavne tegobe. Gripa u prosjeku traje sedam do 10 dana, a još nekoliko tjedana nakon toga mogu potrajati slabost i umor.

Vjerovali ili ne, dobro raspoloženje povećava učinkovitost cijepljenja protiv gripe

Prehlada se pak razvija postupno, u prosjeku traje tri do pet dana te spontano prolazi, a najčešće se podnosi znatno lakše nego gripa. Najizraženiji simptomi prehlade su šmrcanje, grlobolja i kašalj, eventualno blaža vrućica ili glavobolja, ali bez većih tegoba poput bolova u cijelom tijelu i intenzivne iscrpljenosti.

Važno je znati

Prehlada može izazvati upalu sinusa ili upalu uha, no gripa može uzrokovati i bronhitis, upalu pluća, mišića ili mozga te pogoršati postojeće kronične bolesti. Zbog toga može biti opasna po život i nipošto ju se ne smije shvaćati olako. Ako se potpuno ne izliječi, može izazvati ozbiljne komplikacije i kod zdravih ljudi. Stoga je važno zapamtiti i usvojiti sljedeće savjete:

  • Gripu se mora preležati – organizmu je potrebno mirovanje za oporavak. Svakako treba ostati kod kuće, između ostalog i zato da ne biste širili zarazu.
  • Uzimajte puno tekućine – preporučuju se voda, prirodni sokovi i čajevi, juha.
  • Možete si olakšati oporavak namirnicama koje se tradicionalno koriste protiv prehlade i gripe (npr. med, propolis, limun, češnjak, hren, kiseli kupus). Pomažu i vitaminsko-mineralni te probiotički dodaci prehrani, ali nema smisla pretjerivati s „udarnim“ dozama većim od preporučenih.
  • Po preporuci ljekarnika tegobe možete smanjiti lijekovima za snižavanje temperature i ublažavanje bolova, a po potrebi i kapima za nos, sirupima protiv kašlja, pastilama za grlo i sličnim.
  • Ne pokušavajte sniziti temperaturu alkoholnim oblozima! Puno bolje rješenje je tuširanje u mlakoj vodi.
  • Gripa, u načelu, ne zahtijeva odlazak liječniku. No, ako se stanje ne poboljšava nakon tri do četiri dana (primjerice, i dalje imate visoku temperaturu, otežano dišete, jako kašljete, osjećate bol ili pritisak u prsima, imate proljev ili osip, otečeni su vam limfni čvorovi, osjećate se vrlo iznemoglo i ošamućeno) tada svakako potražite liječničku pomoć.
  • Gripa je virusna bolest, pa nema smisla liječiti je antibioticima jer oni djeluju na bakterije, a ne na viruse. Antibioticima se mogu liječiti samo bakterijske komplikacije gripe poput upale sinusa ili pluća i to isključivo ako ih propiše liječnik.
  • Postoje specifični protuvirusni lijekovi za gripu koji ublažavaju simptome i skraćuju trajanje bolesti, no primjenjuju se samo u određenim slučajevima po preporuci liječnika, i to u prvih 48 sati od pojave bolesti.
Gripa je virusna bolest, pa nema smisla liječiti je antibioticima jer oni djeluju na bakterije, a ne na viruse. Antibioticima se mogu liječiti samo bakterijske komplikacije gripe poput upale sinusa ili pluća

Ne zaboravite da su najučinkovitije mjere protiv gripe one najjednostavnije – izbjegavajte prostore u kojima boravi velik broj ljudi i redovito perite ruke. Održavajte svoj imunitet pravilnom prehranom i svakodnevnom tjelesnom aktivnošću te se dovoljno odmarajte. Na vrijeme se cijepite protiv gripe jer je to jedna od najučinkovitijih mjera prevencije. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button