promo signPROMO ČLANAK

Gripa i prehlada - 14. studenoga 2023.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Kako se zaštititi od prehlade, ali i brže je pobijediti

Uz moderan tempo života i svakodnevni pritisak radnih, društvenih i obiteljskih obaveza, mnogi od nas jednostavno nemaju vremena biti bolesni. No, osim što svakodnevni stres može oslabiti naš imunitet, s dolaskom zime bliži nam se i sezona prehlade i gripe

zaštita od prehlade-Supradyn

Infekcije dišnih puteva, kao što su prehlada i gripa, među najčešćim su bolestima kod ljudi. Pojava prehlade pokazuje jasnu sezonalnost, a uzrokovana je velikim brojem virusa. Odrasli od prehlade prosječno obolijevaju dva do četiri puta godišnje, a djeca čak i češće. No, iako prehlada uglavnom nije komplicirana bolest, vrlo je lako možemo „pokupiti“ i zatim „vući“ tjednima dok potpuno ne ozdravimo, osobito ako organizmu ne osiguramo dodatnu podršku u borbi protiv prehlade.

Kako možemo pomoći organizmu kada smo prehlađeni?

Prehladu mogu uzrokovati stotine različitih virusa (najčešće rinovirusi), a liječi se simptomatski. Našem organizmu u borbi protiv prehlade i gripe može pomoći dodatan unos određenih hranjivih tvari, kao što su vitamin C i cink koji doprinose normalnoj funkciji imunosnog sustava.

Supradyn® IMUNO i Supradyn® IMUNO BOOST su dodaci prehrani koji se uzimaju kao podrška imunitetu u razdoblju povećanih fizičkih ili psihičkih opterećenja te u stanjima kada naše tijelo ima povećane potrebe za hranjivim tvarima (npr. zimi) koje imaju ulogu u djelovanju imunosnog sustava.

Supradyn® Imuno možete uzeti bilo kada i bilo gdje jer se uzima jednostavno, bez vode. Sadrži vitamin C, ekstrakt ehinaceje, ekstrakt propolisa i cink. Vitamin C i cink doprinose normalnoj funkciji imunosnog  sustava. Supradyn® IMUNO BOOST sadrži vitamine C i D te cink – tri glavna branitelja imunosnog sustava, za odrasle u obliku šumećih tableta i za djecu u obliku žele bombona.

To je svakako dobar pristup. No, jeste li znali da čak i kada radimo nešto što nas opušta, poput čitanja knjiga, pomažemo imunitetu da ojača i obrani se od virusa? Naše tijelo se tada opušta, ne osjeća stres i organizam se jednostavno oporavlja.

5 načina kako promjenom životnih navika možete pomoći svom imunitetu

Iako životni stil često ne povezujemo s padom imuniteta, naše prehrambene navike, izloženost stresu, tjelesna aktivnost, pa čak i onečišćenje okoliša mogu utjecati na rizik od bolesti. Donosimo vam nekoliko savjeta kako promjenom životnih navika možete doprinijeti jačanju vašeg imuniteta.

1. Osigurajte si dovoljno kvalitetnog sna

Većina odraslih osoba treba od 7 do 9 sati neprekinutog sna svake noći za održavanje dobrog zdravlja. Nedovoljno sna ili slaba kvaliteta sna povezana je sa slabijim radom imunosnog sustava, odnosno s manjom proizvodnjom bijelih krvnih stanica koje uništavaju strana tijela poput virusa i bakterija, a koji mogu narušiti naše zdravlje. Nedostatak sna također čini ljude osjetljivijima na prehladu i gripu, stoga pružite svom tijelu dovoljno odmora.

2. Smanjite stres, manje brinite

Dulja izloženost intenzivnom stresu može utjecati na imunosni sustav. Kod osoba koje previše rade i žive u stresnim situacijama zabilježen je pad sposobnosti imunosnog sustava da se bori protiv bolesti. Stres potiče proizvodnju hormona kortizola koji narušava funkciju T-stanica u borbi protiv infekcija, a uz to pokazalo se da i drugi psihološki aspekti utječu na rad imunosnog sustava. Povećana anksioznost povezana sa samoćom dovodi do veće supresije imunosnog sustava i više oksidativnog stresa ili oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Također, znanstvenici su otkrili da pesimistični ljudi često žive kraće od onih s optimističnim pogledom na život te da smijeh pomaže kod smanjenja hormona stresa i povećanja proizvodnje imunoloških stanica.

3. Uvedite raznolikost u prehranu

Naša crijeva sadrže trilijune mikroba koji imaju ključnu ulogu u imunosnom sustavu, a to između ostalog može biti i poticanje proizvodnje T-stanica koje potpomažu imunološki odgovor. Prehrana s malim udjelom masnoća, mnogo vlakana te voća i povrća pomaže povećanju broja dobrih bakterija. Također, tijekom zimskih mjeseci dostupnost minerala i vitamina iz sezonskog voća i povrća je slabija, stoga ih u takvim razdobljima za osnaživanje imuniteta možete nadopuniti pripravcima kao što je Supradyn® IMUNO.

4. Odbacite loše navike poput pušenja i prekomjernog unosa alkohola

Pušači su skloniji infekcijama, poput upale pluća i gripe, od nepušača, što može biti posljedica unosa nikotina koji umanjuje sposobnost bijelih krvnih stanica da eliminiraju patogene. Pušači također imaju manje dobrih bakterija u organizmu. S druge strane, utvrđeno je i da prekomjerni unos alkohola smanjuje obrambene sposobnosti organizma.

5. Budite aktivni

Fizička aktivnost pozitivno djeluje na niz funkcija u našem organizmu pa tako i na imunosni sustav. Istraživanja pokazuju da tjelovježba smanjuje rizik od infekcija gornjih dišnih puteva, uključujući prehladu.

Tijekom sezone prehlade i gripe pružite vašem imunitetu maksimalnu podršku.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Preporučuje se uzimanje dodatka prehrani u okviru raznovrsne i uravnotežene prehrane te zdravog načina života.

CH-20231027-85

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button