Gripa i prehlada - 28. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Savjeti koji će prehlađenima pomoći da bolje spavaju

Spavanje može predstavljati izazov kada smo prehlađeni. Simptomi poput začepljenog nosa mogu otežati disanje, dok nas kašalj i bol u mišićima mogu držati budnima

spavaju spavanje prehlada nesanica

Kvalitetan san je neophodan za oporavak od prehlade, vašem tijelu je potreban odmor da bi ozdravilo. Srećom, postoje načini da privremeno ublažimo simptome i osiguramo prijeko potreban odmor, savjetuje Healthline.

Popijte topli napitak

Toplo piće prije spavanja može pomoći u smirivanju upale grla, dok udisanje pare može ublažiti začepljenost dišnih puteva.

Izaberite najbolji položaj za spavanje kod određenih zdravstvenih tegoba

Čaj bez kofeina s medom odličan je izbor. Čaj od kamilice, čaj od paprene metvice i čaj od đumbira također su dobre alternative. Svi navedeni napitci imaju svojstva koja vam mogu pomoći da se opustite, lakše dišete ili se borite protiv infekcija.

Umjesto čaja možete popiti, odnosno pojesti i:

 • vruću vodu s limunovim sokom i medom,
 • toplu juhu,
 • gustu juhu s malo natrija.

Nastojte popiti topli napitak oko 60 do 90 minuta prije odlaska u krevet. Konzumiranje tekućine preblizu vremenu spavanja može biti odgovorno za rano buđenje i odlazak na toalet tijekom noći.

Koristite lijekove protiv bolova

Ako vas muči bol, nesteroidni antireumatici vam mogu pomoći. Oni mogu ublažiti neke simptome prehlade, uključujući glavobolju, bolove u mišićima, bolove u ušima i groznicu.

Uobičajeni nesteroidni antireumatici koji su dostupni bez recepta uključuju:

Kao i kod bilo kojeg lijeka bez recepta, provjerite preporučenu dozu i pažljivo slijedite upute.

Ako imate temperaturu, izbjegavajte korištenje nesteroidnih antireumatika dulje od tri dana za redom. Slično, ako imate bolove, izbjegavajte ih koristiti dulje od 10 dana. Posjetite svojeg liječnika ako simptomi potraju.

Koristite nazalni dekongestiv

Nazalni dekongestiv smanjuje natečeno tkivo u nosu što može smanjiti proizvodnju sluzi. To može olakšati disanje, posebno kada pokušavate zaspati.

Nazalni dekongestivi dostupni su u slobodnoj prodaji u ljekarnama, tražite savjet ljekarnika koji je za vas najbolji. Općenito, nazalni dekongestivi se ne preporučuju djeci od tri godine ili mlađoj.

Izbjegavajte predugo korištenje dekongestiva. Nipošto ih nemojte koristiti dulje od tjedan dana jer produljena uporaba može izazvati ovisnost sluznice te pogoršati stanje.

Isprobajte lijek protiv kašlja

Kašalj vas tijekom prehlade može držati budnima cijelu noć i potpuno vas iscrpiti. Lijek protiv kašlja bez recepta može pomoći u pružanju privremenog olakšanja.

Ako imate produktivan kašalj, razmislite o korištenju ekspektoransa, to su lijekovi koji olakšavaju iskašljavanje sluzi. Druga opcija su antitusici, koji pak smiruju suhi kašalj te vam tako mogu osigurati miran san.

Svakako tražite mišljenje liječnika ili ljekarnika koja bi vam terapijska opcija odgovarala te slijedite upute o njihovom uzimanju.

Grgljajte slanom vodom

Grgljanje slanom vodom prije spavanja može ublažiti upalu grla i spriječiti pogoršanje infekcije. To je prirodan i pristupačan način za ublažavanje nelagode.

Za ispiranje grla slanom vodom:

 • Pomiješajte 1/4 do 1/2 žličice soli na 200 mililitara tople vode.
 • Slanu otopinu grgljajte koliko god dugo to možete podnijeti.
 • Nemojte je progutati, već otopinu ispljunite.

Koristite fiziološku otopinu za ispiranje nosa

Prema studiji iz 2015., fiziološka otopina za ispiranje nosa također može pomoći u smanjenju začepljenja, očistiti sluz i klice te olakšati disanje.

Ispiranje fiziološkom otopinom je oblik ispiranja nosa koji koristi slanu vodu ili fiziološku otopinu za ispiranje nosnih prolaza. Važno je koristiti samo sterilnu, destiliranu ili prethodno prokuhanu vodu. Voda iz slavine može sadržavati štetne organizme koji uzrokuju infekcije.

Za korištenje fiziološke otopine za ispiranje, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) preporučuje sljedeće korake:

 • Započnite naginjanjem nad sudoper. Nagnite glavu u stranu i pokušajte zadržati bradu i čelo na istoj razini kako vam otopina ne bi kapnula u usta.
 • Umetnite otvor bočice u gornju nosnicu. To će omogućiti da otopina iscuri van iz donje nosnice.
 • Ponovite ovaj postupak. Nagnite glavu u suprotnom smjeru i umetnite fiziološku otopinu u drugu nosnicu.

FDA ne preporučuje ispiranje nosa za djecu mlađu od 2 godine osim ako to ne preporuči pedijatar.

Složite jastuke jedan na drugi

Ležanje može dovesti do nakupljanja sluzi u grlu, što može uzrokovati kašalj i onemogućiti miran san. To ne znači da morate spavati u sjedećem položaju. Jednostavno povisite uzglavlje slaganjem više jastuka jedan na drugi.

Izbjegavajte koristiti previše jastuka jer to može dovesti do bolova i nelagode u vratu, dva standardna jastuka bit će dovoljna.

Uključite ovlaživač zraka

Suhi zrak može iritirati vaše sinuse, potencijalno pogoršavajući simptome, pa je povećanje vlage u zraku pomoću ovlaživača korisno.

Prema istraživanju iz 2017. godine, ovlaživači zraka nisu pokazali prednosti u liječenju prehlade, ali dodatna vlaga u zraku mogla bi vam pomoći u olakšanju disanja.

Uvijek koristite destiliranu ili pročišćenu vodu u ovlaživaču zraka. Mijenjajte je redovito, a ovlaživač čistite kako biste spriječili razvoj bakterija i plijesni.

Istuširajte se toplom vodom

Para vrućeg tuša može pomoći u razrjeđivanju te izbacivanju sluzi iz sinusa, što može olakšati disanje. Topli tuš također je odličan način opuštanja prije spavanja. Voda mora biti topla, ali i ugodna, dakle, ne previše vruća. Držite vrata kupaonice zatvorenima kako bi se para nakupila.

Izbjegavajte alkohol

Iako vas alkohol može uspavljivati, najbolje ga je izbjegavati prije spavanja. Konzumiranje alkohola može poremetiti kvalitetan odmor. Osim toga, alkohol je diuretik. On potiskuje antidiuretski hormon koji inače onemogućava prekomjernu proizvodnju urina. Kada se to dogodi, vjerojatno ćete morati češće urinirati.

To može dovesti do dehidracije, što otežava vašem tijelu oporavak. Ostanite dobro hidrirani, izbjegavajući alkohol i umjesto toga pijte puno vode.

Neka vaša spavaća soba bude hladna

Prema studiji iz 2012. godine, temperatura vaše spavaće sobe jedan je od najvažnijih čimbenika koji mogu utjecati na kvalitetu sna. Ovo može biti još važnije kada se borite protiv prehlade te imate temperaturu.

Kako biste stvorili ugodan prostor za spavanje, držite temperaturu u spavaćoj sobi između 15,6 i 19,4 °C. Da bi vaša soba bila na ovoj temperaturi, možete:

 • Postavite termostat svog doma tako da ostane između 15,6 i 19,4 °C dok spavate.
 • Otvorite prozore ako temperatura poraste ili uključite klimu.
 • Pokrenite ventilator blizu otvorenog prozora kako bi zrak cirkulirao.
Riječ farmaceuta_Poremećaji ritma sna, bolesti

Poremećaji ritma sna povezani su s mnogim bolestima

Na higijenu sna treba itekako ozbiljno paziti jer jer je spavanje iznimno važno za naše zdravlje. Saznajte kako su...

SAZNAJTE VIŠE

Većina simptoma prehlade traje oko 7 do 10 dana. U nekim slučajevima možda ćete imati teškoća s kvalitetnim spavanjem zbog začepljenosti, kašljanja ili curenja iz nosa.

Ovisno o vašim simptomima, neki savjeti iz ovog članka mogu djelovati bolje od drugih. Ako se vaša prehlada pogorša ili potraje dulje od tri tjedna, svakako se obratite liječniku.

Izvor: https://www.healthline.com/health/how-to-sleep-with-a-cold

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button