Gripa i prehlada - 14. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Stručni savjeti za samopomoć kod grlobolje

Grlobolja nas ovih mjeseci prati u stopu te je općenito jedan od najčešćih simptoma zaraznih respiratornih infekcija. Stručni savjeti za njezino ublažavanje nerijetko se traže upravo od ljekarnika

grlobolja samopomoc

Bol i nelagoda u grlu simptomi su zbog kojih se pacijenti vrlo često javljaju liječniku ili traže pomoć u ljekarni. Otežano gutanje, peckanje, bol i promuklost, neugodni su simptomi koji otežavaju svakodnevne aktivnosti, pa se preporučuje što prije započeti s ublažavanjem tegoba, pri čemu se često prvo pomisli na antibiotsku terapiju.

Sezona grlobolje: Doznajte kada se morate javiti liječniku, a kada si sami možemo pomoći

Budući da su uzročnici upala gornjeg respiratornog sustava najčešće virusi, neopravdana je uporaba antibiotika jer nije djelotvorna, a i dovodi do razvoja rezistencije bakterija na antibiotike.

O grlobolji

Kada se govori o grlobolji, obično se misli na upalu ždrijela (faringitis), upalu krajnika (tonzilitis) ili upalu grkljana i glasnica (laringitis). Teže upale grla rjeđe se pojavljuju, uzrokuju ih bakterije (najčešće beta-hemolitički stafilokok skupine A) i takva se upala mora prepoznati i liječiti.

Klasična klinička slika bakterijski uzrokovane upale grla uključuje povišenu temperaturu iznad 38 ˚C, povećane prednje limfne čvorove i tonzile obložene eksudatom, a nema kašlja i sekrecije iz nosa kao kod obične prehlade. Liječnik će najčešće pregledom utvrditi je li riječ o bakterijskoj infekciji, a najsigurnija je potvrda mikrobiološka pretraga brisa ždrijela i nosa. U slučaju bakterijske infekcije i kod bolesnika s težom kliničkom slikom, potrebno je provesti antibiotsku terapiju odgovarajućim lijekom, dovoljno dugo i u dovoljnoj dozi.

Provjerene metode samoliječenja

Za većinu grlobolja bit će dovoljno samoliječenje:

  • piti dovoljnu količinu tekućine (čaj),
  • grgljati toplu slanu vodu, čaj od kadulje ili neku antiseptičku tekućinu (npr. heksetidin),
  • u slučaju povišene temperature (iznad 38 ˚C) potrebno je uzeti antipiretik (paracetamol ili acetil-salicilnu kiselinu),
  • od velike pomoći bit će korištenje različitih pripravaka za lokalnu primjenu na sluznicu usne šupljine, obično u obliku pastila (oribleta), tekućina za grgljanje ili spreja.

Pastile

Pastile s antiseptikom ili kombinacijom antiseptika djeluju antimikrobno, a često sadrže i sastojke kao što su mentol ili eterična ulja eukaliptusa, paprene metvice, anisa ili timijana. Od lokalnih antiseptika koriste se benzalkonijev klorid, cetilpiridinijev klorid, amilmetakrezol, pentilkrezol i diklorbenzilni alkohol. Pastile za grlo često sadrže kombinaciju antiseptika i lokalnog anestetika protiv boli – lidokain ili benzokain (raniji naziv – anestezin).

Dodatni biljni sastojci u pastilama za grlo potpomažu antiseptičko djelovanje, a često imaju i bronhosekretolitičko djelovanje, pa pomažu i kod simptoma rinitisa i kašlja, koji često prate grlobolju. Koriste se, primjerice, suhi ekstrakt kadulje ili islandski lišaj, već dugo poznat u tradicionalnoj medicini kao lijek za zaštitu sluznice dišnih putova. Polaganim otapanjem u ustima oblaže sluznicu usne šupljine i grla te štiti od suhoće i štetnim tvarima opterećenog zraka. Treba naglasiti da se pastile ne preporučuju maloj djeci zbog opasnosti od gušenja.

Tekućine za grgljanje

U liječenju grlobolje vrlo su korisne i  tekućine za grgljanje, bilo da su otopine ljekovitih tvari ili vodene iscrpine biljnih droga. Kadulja je tradicionalno sredstvo za liječenje infektivnih bolesti grla i ždrijela te gingivitisa, a priprema se kao infuz, odnosno svježa vodena iscrpina.

nije svaka grlobolja ista - kad vas boli grlo otkrijte pravi uzrok grlobolje

Nije svaka grlobolja ista: Otkrijte pravi uzrok zašto vas boli grlo

Nije svaka grlobolja ista zato na vrijeme prepoznajte koji je pravi uzrok vaše grlobolje i pravilno liječite bolno grlo...

SAZNAJTE VIŠE

Infuz kadulje ima dokazano protuupalno, antiseptičko i adstringentno djelovanje, ne pije se (zbog moguće toksičnosti tujona u prevelikim količinama), već se samo ispire grlo, i to svaka dva sata. U  otopinama za ispiranje grla koriste se i heksetidin (antiseptik za lokalnu oralnu terapiju sa širokim antibakterijskim i antimikotičkim spektrom) ili 1% povidon-jodid.

Ne zaboravite na prevenciju

Također nije suvišno podsjetiti na opće higijenske mjere za sprečavanje širenja infekcije, kao što su pranje i dezinfekcija ruku, izbjegavanje zatvorenih prostora gdje boravi puno ljudi i provjetravanje prostorija. Potrebno je i vlažiti zrak u grijanim prostorijama jer nedovoljna vlažnost zraka isušuje sluznicu koja time postaje manje otporna na virusne infekcije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button