Dišni sustav - 14. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Milan Mazalin

Spremni za sezonu streptokokne angine? Najčešće se javlja tijekom zime

Bolest se može javiti tijekom cijele godine, ali kao i ostale upale grla, učestalija je u hladnim mjesecima. Bakterije nam često u dom donose maleni iz vrtića i škola. Kako se zaštititi?

Zaštitite se od streptokokne angine

Upale grla vrlo su česte tijekom cijele godine, ali su znatno češće u hladnijim vremenskim razdobljima. Najčešće je riječ o virusnim infekcijama kod kojih je dovoljna samo simptomatska terapija koja ublažava simptome i olakšava tegobe do ozdravljenja. Ali ne treba smetnuti s uma da ponekad može biti riječ i o ozbiljnijim bolestima koje zahtijevaju antibiotsku terapiju.

Tu se prije svega ubrajaju streptokokne upale grla koje čine od 30 do 40 posto upala grla kod djece. Uzročnik je bakterija beta-hemolitički streptokok iz skupine A. Postoji mnogo vrsta streptokoka, a najvažniji uzročnik bolesti u čovjeka upravo je streptokok iz skupine A.

Posebno su izložena djeca koja borave u većim kolektivima (vrtići, škole) gdje je, zbog boravka u zatvorenim prostorijama, znatno olakšan prijenos infekcije

Bolest se može javiti tijekom cijele godine, ali kao i ostale upale grla, češća je u hladnim mjesecima. Obolijevaju uglavnom djeca, a kod odraslih je relativno rijetka. Posebno su izložena djeca koja borave u većim kolektivima (vrtići, škole) gdje je, zbog boravka u zatvorenim prostorijama, znatno olakšan prijenos infekcije. Bakterije se prenose kapljičnim putem (kihanje, kašljanje) i neposrednim dodirom putem ruku i zaraženih predmeta, kao što su, primjerice, igračke.

Tijek bolesti

Bolest se javlja jedan – tri dana nakon infekcije te se očituje naglim početkom – jaka grlobolja i otežano gutanje, visoka tjelesna temperatura koja raste iznad 38 °C, glavobolja i umor. Ždrijelo postaje izrazito crveno, krajnici uvećani, a često se na njima vide naslage gnoja.

Za streptokoknu anginu karakteristično je povećanje limfnih čvorova na vratu i ispod donje vilice, koji su bolni na dodir. Po ovim tipičnim simptomima sreptokokna upala grla može se razlikovati od virusnih upala, koje obično nastupaju postupno, niža je tjelesna temperatura, a izraženiji su simptomi prehlade kao što su kašalj, kihanje i curenje iz nosa. Limfni čvorovi nisu povećani, a rijetko se javljaju naslage na krajnicima.

Neugodne komplikacije

Streptokokna upala grla može uzrokovati komplikacije zbog širenja infekta na okolne organe te izazvati upalu uha, sinusa, peritonzilarni apsces ili prodrijeti u krv i uzrokovati sepsu. Osobit problem mogu predstavljati kasne komplikacije streptokoknog infekta, kao što su reumatska vrućica (kod koje se javlja upala zglobova i srčanog mišića) i glomerulonefritis s trajnim oštećenjem bubrežne funkcije. Komplikacije su nekada bile znatno češće, ali danas su, uz odgovarajuće liječenje antibioticima, vrlo rijetke.

Dijagnoza i liječenje

U dijagnozi streptokokne upale grla najvažnije je izdvojiti je od ostalih, puno češćih, virusnih upala grla jer samo one imaju indikaciju za primjenu antibiotika. U orijentaciji se najprije uzme u obzir tipična klinička slika koja u streptokoknoj angini, kao što smo već spomenuli, znači jaku i naglu grlobolju, povišenu temperaturu, povećane limfne čvorove. Ipak, rijetko se na osnovi kliničke slike može sa sigurnošću postaviti dijagnoza. Najbolji način je mikrobiološka analiza brisa grla.

Uzorak “brisa” grla uzima se pomoću štapića te se zatim u laboratorijskom okružju postavlja u posudicu s hranjivom podlogom na kojoj se mogu razvijati mikroorganizmi. Na rezultate ovog testiranja potrebno je čekati nekoliko dana pa se u praksi koristi i brzi test na streptokoke koji daje rezultate u roku od 10 do 15 minuta. Ako se tim testom otkrije streptokok, može se započeti s liječenjem. No, ako se test ne pokaže pozitivnim, to ipak ne mora značiti da bakterijske upale nema; naime, brzi testovi na streptokoke imaju 20 postotnu mogućnost pogreške.

U liječenju streptokokne upale grla lijek izbora je penicilin koji se u obliku injekcija primjenjuje deset dana. Potrebno je naglasiti kako je neophodno provesti cijelu desetodnevnu terapiju

U liječenju streptokokne upale grla lijek izbora je penicilin koji se u obliku injekcija primjenjuje deset dana. Simptomi se povlače vrlo brzo, već nakon jednog dana normalizira se tjelesna temperatura, a nakon dva, tri dana povlači se većina simptoma. No, potrebno je naglasiti kako je neophodno provesti cijelu desetodnevnu terapiju da bi se iskorijenio uzročnik te izbjegle moguće teže komplikacije.

Budući da su injekcije penicilina bolne i zahtijevaju svakodnevni odlazak k liječniku, a kod nas je u posljednje vrijeme i otežana nabava lijeka, sve se češće koriste peroralni oblici, odnosno lijekovi koji se uzimaju na usta. I tu su prvi izbor lijekovi na bazi penicilina, a u slučaju alergije koriste se azitromicin, cefalosporini, eritromiocin. I ta terapija treba trajati deset dana, osim kod azitromicina, koji se uzima tri dana. Ako su streptokokne infekcije učestale, može postojati indikacija za kirurško odstranjenje krajnika.

Preventivno liječenje antibioticima (profilaksa) kliconoša i članova obitelji bolesnika nema opravdanja, osim u posebnim slučajevima ponavljajućih infekcija i stanjima povećanog rizika.

>>Streptokok je bakterija koja nas prati od najranije dobi te, među ostalim, uzrokuje gnojnu anginu i šarlah. Pojedini sojevi mogu biti izrazito agresivni, a neki su promijenili narav.<<

Ublažavanje simptoma i mjere opreza

 • Uz antibiotike, potrebna je i odgovarajuća nadoknada tekućine koja se zbog povišene temperature pojačano gubi. Budući da grlobolja otežava gutanje, potreban je dodatni nadzor nad bolesnikom, najčešće djecom, kako bi ta količina bila dostatna. Najbolji izbor su mlaki biljni čajevi i juhe te prirodni voćni sokovi.
 • Ovisno o uzrastu pacijenta, za snižavanje temperature preporučuju se paracetamol, acetilsalicilna kiselina i ibuprofen, koji će djelotvorno sniziti temperaturu, ali i smanjiti bol te tako olakšati konzumiranje tekućine i hrane.
 • Mirovanje i odmor pridonijet će bržem ozdravljenju i oporavku bolesnika.
 • Osim toga, izolacija pacijenta je važna i zato da bi se spriječilo širenje infekcije, jer oboljeli su najviše zarazni u akutnoj fazi bolesti, prije nego što antibiotici počnu djelovati, dakle prvih dana terapije.
 • Zaštita od streptokokne infekcije nije jednostavna, posebno u većim kolektivima u hladnije doba kad se uglavnom boravi u zatvorenim prostorijama. Ipak, određene higijenske mjere i način ponašanja mogu umanjiti vjerojatnost zaraze.

Općenito, pravilnom zaštitom i pravovremenim otkrivanjem i liječenjem streptokoknih infekcija znatno se može spriječiti širenje zaraze i pojave neželjenih komplikacija.

Pravila prevencije

 • izbjegavanje kontakta sa zaraženom osobom
 • u društvu s osobama koje boluju od prehlade ili neke druge bolesti treba često prati ruke i ne koristiti njihov pribor za jelo i piće ili četkice za zube
 • osobne stvari, pribor i igračke zaražene osobe općenito treba držati odvojeno, a nakon kontakta s njima pažljivo oprati ruke
 • prilikom kašljanja i kihanja, zaražena osoba treba koristiti maramicu i redovito prati ruke
 • pravilna i uravnotežena prehrana, dovoljno sna i redovita tjelesna aktivnost jačaju otpornost organizma
 • zrak u prostorijama koje grijemo je suh pa bi ga trebalo vlažiti – vlaga u zraku pomaže održanju vlažnosti sluznice, što je čini otpornijom na mikroorganizme izbjegavanje pušenja i boravka u zadimljenim prostorijama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button