Dišni sustav - 8. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Grlobolja može mučiti i odrasle 

Iako se o grlobolji kod mališana češće govori jer češće od odraslih i obolijevaju od prehlada, godine nas ne mogu zaštititi od neugodnih simptoma. Mogući uzroci grlobolje kod odraslih su pritom daleko brojniji, iako su i dalje najčešći uzročnik virusne i bakterijske infekcije

odrasli i grlobolja

Grlobolja je jedan od najčešćih simptoma koji se javljaju tijekom života. Vjerojatno nema osobe koja nije bar jednom u životu imala grlobolju. I veliku većinu slučajeva grlobolje riješimo kod kuće, ne odlazeći kod liječnika, jer je većina grlobolja uzrokovana virusima, traje nekoliko dana te prolazi bez antibiotika.

Tada za smanjenje tegoba znamo koristiti razna sredstva od čajeva, ispiranja ždrijela slanom vodom i drugim sredstvima do korištenja pastila („tablete“ koje se otapaju u ustima i koje djeluju lokalno, odnosno u ždrijelu).

Grlo na udaru: Grlobolja jedna, a uzroka mnogo

Uzroci grlobolje

Virusi. Na našu sreću, većina grlobolja je izazvana virusima. Tada se grlobolja (faringitis) uglavnom  prezentira osjećajem grebanja, bol je daleko manja nego kod infekcije izazvane streptokokom. Virusnu grlobolju može pratiti povišena tjelesna temperatura, koja rijetko kad doseže vrijednosti 39 ili 40 . Virusna grlobolja može biti popraćena i općom slabošću i malaksalošću. Nema potrebe za antibiotskim liječenjem, što je ponekad nekim pacijentima teško shvatiti. Naravno da je korona promijenila neke dobro znane stvari oko grlobolje te su pojedini sojevi izazivali izuzetno jako grlobolju, vrlo sličnu onoj koju izaziva streptokok.

Bakterije. Daleko rjeđe, grlobolja je izazvana bakterijama, a tada je najčešći uzročnik streptokok. Streptokokna infekcija je praćena jakim bolovima u ždrijelu, izuzetno otežanim gutanjem (čak i vlastite sline), uvećanim tonzilama (mandulama, krajnicima) koje su jako crvene i nerijetko prekrivene gnojnim sadržajem. Streptokoknu infekciju ždrijela, naravno, mogu imati i osobe kod kojih su tonzile uklonjene. U slučaju bakterijske infekcije mora se koristiti antibiotik i, na sreću, stari dobri penicilin djeluje u preko 95% slučajeva. Ako se ne provede antibiotska terapija, može doći do oštećenja srca i bubrega. 

Neke vrste spolno prenosivih infekcija, kao što je gonoreja, također uzrokuju upalu grla, kao i infekcija grla uzrokovana klamidijom. Tada se koriste antibiotici prema antibiogramu koji se dobije nakon uzimanja brisa ždrijela. Kod bakterijskih infekcija može doći do otoka limfnih čvorova na vratu. Kašalj je vrlo čest udruženi simptom grlobolje.  Infekcije sinusa također mogu dovesti do grlobolje.

GERB. Ali, nisu samo infekcije uzročnici grlobolje. Povrat želučane kiseline iz želuca prema jednjaku i ždrijelu (gastroezofagealni refluks, GERB) jedan je od čestih uzročnika grlobolje. Praćen je žgaravicom, ponekad podrigivanjem i kašljem.

Alergije. Alergije na dlaku kućnih ljubimaca, plijesni, prašinu i pelud mogu uzrokovati upalu grla. Problem se može zakomplicirati curenjem nosnog sadržaja niz stražnji zid ždrijela, koje može iritirati i upaliti grlo.

Suhi zrak. Suhi zrak u zatvorenom prostoru može učiniti da vam grlo bude „grubo“ i da vas grebe. Disanje kroz usta, često zbog kronično začepljenog nosa, također može uzrokovati suho, bolno grlo.

Onečišćenje zraka. Uzroci o kojima malo razmišljamo i koje donekle možemo izbjeći su zagađenje vanjskog zraka i onečišćenje unutarnjeg prostora poput duhanskog dima ili kemikalija (čišćenje kuće kemikalijama koje jako nadražuju dišne puteve). Oni mogu uzrokovati kroničnu upalu grla.

Ostali uzroci. Žvakanje duhana, pijenje alkohola i jedenje ljute, jako začinjene hrane, također mogu iritirati vaše grlo. Ako ste  bili na nekom slavlju ili koncertu i dobro se zabavili, a uz to pjevali ili morali glasno govoriti, možete nekoliko dana patiti od grlobolje koja je tada uglavnom praćena i promuklošću.  Vrlo rijetko, zloćudni tumori grla, jezika ili glasnice (grkljana) mogu uzrokovati upalu grla. Ostali znakovi ili simptomi mogu uključivati dugotrajnu ​​promuklost, poteškoće s gutanjem, bučno disanje, kvržicu u vratu i krv u slini ili sluzi. Ovakvi tumori se uglavnom javljaju kod pušača.

Mjere samopomoći za grlobolju kod odraslih

Kako si sami možete pomoći kod grlobolje? Slijedi nekoliko savjeta:

 • ispiranje grla (grgljanje) toplom, slanom vodom,
 • uzimanje dovoljne količine tekućine,
 • konzumiranje blaže začinjene i mekše hrane, koja nije previše vruća,
 • izbjegavanje pušenja ili zadimljenih mjesta,
 • otapanje u ustima kockice leda, lizanje sladoleda (nećete pogoršati svoju bolest ili dobiti neku drugu infekciju) ili otapanje u ustima tvrdih bombona s mentolom (naravno, ne i kod male djece)
 • voditi računa da zrak u prostoriji gdje boravite nije previše suh,
 • odmarajte se što je moguće više,
 • koristite za ublažavanje grlobolje pastile, sprejeve i slične medicinske proizvode. Pritom tražite savjet liječnika ili ljekarnika.

Kada se javiti liječniku?

Obiteljskom se liječniku treba javiti pri pojavi ovih znakova i simptoma:

 • izuzetno jaka grlobolja,
 • poteškoće s disanjem ili gutanjem,
PROMO

Ublažavanje grlobolje i rinitisa: Savjeti i proizvodi za odrasle i djecu

S dolaskom hladnijeg vremena, grlobolja i rinitis postaju česte tegobe koje zahtijevaju pomoć i odlazak u ljekarnu. Uz stručni...

SAZNAJTE VIŠE
 • povišena temperatura iznad 38 ,
 • vidljiva izbočina u stražnjem dijelu grla,
 • krv u slini ili sluzi,
 • ekstremni umor,
 • osip bilo gdje na tijelu.

Naravno, u slučaju da te simptome nemate, ali ipak vas brine grlobolja, uvijek je korisno javiti se liječniku za savjet.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button