Otorinolaringologija - 18. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - prim. dr. sc. Siniša Stevanović, dr. med., Klinika za ORL i kirurgiju glave i vrata, KBC Sestre milosrdnice Zagreb

„Puknuo“ vam je glas? Doznajte koji su mogući uzroci i kako ih liječiti

Pucanje, slabljenje i gubitak glasa mogu nastati u bilo kojoj dobi, a uzroci su brojni, od kojih se najčešći događa u grkljanu, odnosno glasnicama

pucanje glasa glasnice laringitis

Za nastanak glasa potrebna je uredna funkcija disanja za što su odgovorna pluća koja su generator za nastanak glasa. Zatim, potreban je oscilator (vibratorni sistem) koji proizvodi sirovi, osnovni ton – za taj dio odgovoran je grkljan, odnosno glasnice. Takav ton modulira se u rezonatorima – ždrijelu, ustima, nosu, sinusima i nastaje jedinstven zvuk glasa za svakog čovjeka. Drugim riječima, tu glas dobije „jedinstveni potpis za svakoga“. Na kraju dolazi artikulacija jezikom, usnama, obrazima i nepcem kojom se, složenim neuromuskularnim procesima, proizvode riječi, rečenice, tj. nastaje govor.

Poremećaj glasa: što se može učiniti?

Iz uvoda je jasno da pucanje, slabljenje ili gubitak glasa mogu nastati u bilo kojem od ova četiri važna mjesta za nastanak glasa. Mogu nastati u bilo kojoj dobi. Bolesti pluća kao što su astma, kronična opstruktivna plućna bolest, upala pluća ili, primjerice, COVID-19, mogu utjecati na disanje te samim time i na proizvodnju glasa. Tumor pluća može oštetiti živac odgovoran za pokretanje mišića grkljana i uzrokovati gotovo potpuni gubitak glasa.

Najčešći uzrok pucanja i slabljenja glasa ipak se događa u grkljanu, tj. glasnicama. Svaka promjena koja uzrokuje promjenu u amplitudi i frekvenciji i ometa normalnu vibraciju glasnica može uzrokovati promuklost.

Promjene u pubertetu i u zlatnim godinama

Takve promjene mogu biti fiziološke kao što se događa u pubertetu, kada radi naglog porasta spolnih hormona dolazi do porasta glasnica, postaju deblje, povećavaju se i mišići i ligamenti grkljana, a grkljan se spušta niže u vrat. Takve nagle promjene mogu poremetiti pokrete glasnica te uzrokovati pucanje glasa.

Nasuprot puberteta kao uzrok pucanja glasa je starenje. Starenjem se smanjuje vitalni kapacitet pluća. Smanjuje se elasticitet torakalne stijenke i gubi mišićna snaga. Smanjuje se glasnoća, glas starenjem postaje tiši. Hrskavice grkljana osificiraju (okoštavaju), zglobovi u grkljanu postaju slabije pokretni, vezivno tkivo se smanjuje, a sluznica atrofira.

Bolesti i poremećaji u funkciji grkljana

Kao uzrok pucanja i slabljenja glasa najčešće se događaju upalne bolesti grkljana, odnosno laringitis. Najčešće je virusne etiologije, ali može biti i bakterijski, gljivični ili pak refluksni laringitis uzrokovan refluksom želučanog sadržaja u grkljan.

Funkcija grkljana može biti poremećena i prirođenim anomalijama grkljana. Trauma vrata ili operacije vrata i štitnjače mogu uzrokovati hematom glasnice, dislokaciju zglobova grkljana, mogu uzrokovati nepomičnu glasiljku kao rezultat oštećenja živaca, stenozu grkljana te nastanak poslijeoperacijskih promjena na sluznici grkljana u obliku granuloma ili fibroze.

Vrlo često do pucanja glasa dolazi uz neke dobroćudne izrasline na glasnicama kao što su vokalni noduli, polipi glasnica, edem glasnica, papilomi i ciste glasnica.

Promuklost i slabljenje, tj. pucanje glasa može uzrokovati i zloćudni tumor grkljana. To je vrlo često prvi, a dugo vremena i jedini simptom koji se, nažalost, često ignorira te pacijenti nerijetko dolaze u kasnijim stadijima bolesti.

Ostali uzroci

Neurološke bolesti kao što su moždani udar, Parkinsonova bolest, miastenija gravis i multipla skleroza mogu dovesti do pucanja i slabljenja glasa.

Promuklost se može javiti i u stanjima povećanog stresa, neuroze, a može nastati i tzv. psihogena disfonija uz normalne strukture grkljana i urednu plućnu funkciju.

Liječenje

Liječenje promuklosti usmjereno je prema etiološkim faktorima koji uzrokuju promuklost.

 • Laringitisi se liječe etiološki, dakle ovisno o uzroku upale. Virusni laringitisi liječe se simptomatski, bakterijski se liječe antibioticima, gljivični antifungicidima, a refluksni laringitis promjenom ishrane i blokatorima protonske pumpe (antacidima i alginatima).
 • Organske promjene na glasnicama (polip, ciste, papilomi i sl.) se najčešće liječe kirurški.
 • Traume grkljana i kongenitalne malformacije se mogu liječiti kirurški, osobito ako uz smetnje glasa postoje i smetnje disanja.
 • Tumori grkljana se liječe kirurški. U ranim stadijima liječe se endoskopski laserom, a u uznapredovalim slučajevima bolesti liječi se multimodalno – kirurški s poslijeoperacijskim zračenjem i kemoterapijom.
polipi na glasnicama glas grkljan grlo promuklost glas

Polipi na glasnicama: zašto nastaju i kako se liječe

Polipi se ubrajaju među najčešće dobroćudne promjene sluznice grkljana, a češće se mogu vidjeti kod osoba koje žešće „troše“...

SAZNAJTE VIŠE

Ne ignorirajte dugotrajnu promuklost!

Ovdje treba naglasiti da jačina smetnje glasa, pucanje glasa ili promuklost može, ali i ne mora korelirati s težinom bolesti. Tako će, recimo, priraslica u prednjim dijelovima glasnica ili polip uzrokovati znatno jaču promuklost nego neki čak i veći tumor grkljana koji još nije zahvatio slobodni rub glasnice. Stoga je od izuzetne važnosti naglasiti da je kod svake osobe kod koje promuklost traje dulje od 15 do 20 dana bez poboljšanja, potrebno učiniti pregled otorinolaringologa.

Mjere samopomoći i prevencije

 • višednevna šutnja
 • obilna hidracija, pijenje vode, toplih čajeva
 • inhalacije fiziološke otopine
 • vlaženje prostora u kojima boravite
 • ne pušiti i ne piti alkohol i gazirana, hladna i vruća pića, izbjegavati pijenje većih količina kave
 • vlaženje usta i ždrijela pastilama, žvakaćim gumama i sl.
 • promjena režima prehrane, izbjegavanje kasnih večera, masnih i začinjenih jela, liječenje refluksa, primjena alginata
 • smanjenje stresa i napetosti
 • zagrijavanje glasa prije pjevanja, nastupa, predavanja i sl.
 • vježbe disanja

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button