Obiteljsko zdravlje - 19. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Treći krajnik: kada na operativni zahvat?

Bujna adenoidna vegetacija u ždrijelu može uzrokovati niz simptoma, od hrkanja i kašlja do apneje u snu. Najčešće je riječ o dječjoj tegobi koja se rješava rutinskim operativnim zahvatom

treci krajnik

Krajnici su nakupine limfatičkog tkiva u ljudskom organizmu, a nalaze se u ždrijelu. Kao dio imunološkog sustava smještenog na samom ulazu u dišni i probavni trakt predstavljaju prvu zonu kontakta i zaštite od različitih štetnih vanjskih utjecaja, uključujući mikroorganizme koji mogu izazvati infekciju bilo udahnutim zrakom ili unosom u usta.

Kako prepoznati multisistemski upalni sindrom kod djece?

Krajnici ili mandule se razvijaju još prije rođenja, a postupno se uvećavaju tijekom djetinjstva, obično do dobi od šest do sedam godina. Nakon toga se njihova važnost u obrani organizma postupno smanjuje što dovodi do smanjenja njihove veličine oko puberteta.

Što je treći krajnik?

Adenoidne vegetacije, adenoidi, ždrijelni krajnik ili takozvani treći krajnik, odnosno treća mandula, limfno je tkivo koje je smješteno straga u nosu, odnosno raste sa stražnjeg zida nosnog ždrijela iza nosnih hodnika i nosne šupljine.

Njihova je uloga zaštita od infekcija kroz poticanje imunološkog odgovora. Ako previše narastu, mogu smanjiti ili potpuno onemogućiti protok zraka kroz nos, uzrokovati infekcije nosa, grla, sinusa i uha te dovesti do mnogih komplikacija. Zbog svog smještaja ne primjećuju se pri običnom pogledu u nos i usta.

Uzroci uvećanja trećeg krajnika

Osnovni uzrok hiperplazije (proširenja) vegetacije adenoida nije poznat. Međutim, postoje dokazi o povezanosti adenoidne hiperplazije i rekurentnih (ponavljajućih) infekcija, prehrambenih navika, hormonalnih promjena, a postoji i nasljedna predispozicija. Povećan treći krajnik je bolest tipična za dječju dob, a kod odraslih to limfatičko tkivo spontano atrofira i vrlo rijetko uzrokuje probleme.

Simptomi

Hipertrofični adenoidi smanjuju prohodnost nosa, te uzrokuju njegovu začepljenost, hrkanje i disanje kroz usta. Ovi se simptomi mogu preklapati sa simptomima kronične upale sinusa, a smanjena prohodnost nosa isto tako može pridonijeti njenom nastanku. Za pacijente s kroničnom upalom sinusa adenoidi predstavljaju spremnik infekcije.

Vrlo često izrazito hipertrofične adenoidne vegetacije, ponekad i zajedno s tonzilama, uzrokuju prestanke disanja u snu, tzv. sleep apneu ili apnea u snu, što kod djece rezultira strahom, umorom, pospanošću te glavoboljom. Upala adenoida može se povući nakon antibiotskog liječenja, ali za hipertrofične adenoide koji uzrokuju česte komplikacije potrebno je kirurško odstranjenje.

Najčešći simptomi uvećane treće mandule su:

hrkanje,

začepljenost nosa,

iscjedak iz nosa,

učestale upale uha,

slabiji sluh,

disanje na usta,

dugotrajan kašalj.

Operativno odstranjenje trećeg krajnika

Adenoidektomija (adenotomija) kirurški je zahvat kojim se odstranjuju adenoidne vegetacije, adenoidi, odnosno treći krajnik. Rutinski je zahvat koji se obavlja u kratkoj općoj anesteziji, a izvodi se kroz usta. Najčešće je dovoljan jedan zahvat, međutim, ponekad adenoidi ponovno narastu, pa se operacija nakon nekoliko godina mora ponoviti.

Izuzetno rijetko se izvodi kod djece mlađe od dvije godine, najčešće između treće i sedme godine, a budući da se povećani adenoidi kasnije smanjuju, kod odraslih je operacija rijetko potrebna. Odstranjivanje adenoida se ne preporučuje ako postoje poremećaji zgrušavanja krvi bez obzira na uzrok, akutne upalne bolesti, akutna upala srčanog mišića, neregulirane srčane pogreške, neregulirana šećerna bolest i epidemija zaraznih bolesti.

kašalj, dijete

Kako se liječi dječji kašalj? Pomozite djetetu u iskašljavanju

SAZNAJTE VIŠE

U postoperativnom razdoblju se mogu javiti blaže povišena tjelesna temperatura, bolovi u ušima i bolovi prilikom gutanja. Tegobe prolaze uz primjenu analgetika i antipiretika. Promjene u glasu nastaju kao posljedica poremećaja funkcije mekog nepca i manifestiraju se kao hipernazalnost. Promjene su u pravilu prolazne i glas se većinom vraća u normalu kada prestane boljeti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button