Probava - 30. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Žgaravica: Na što upozoravaju bolovi u želucu

Dispepsija je naziv za razne tegobe prilikom probave hrane, a kada se spominju bolovi u želucu najčešće nam je u fokusu žgaravica. Otkrijte njezine uzroke i načine kako se liječi

dispepsija i žgaravica- što znače bolovi u želucu

Zajednički naziv za razne tegobe prilikom probave hrane koji se javljaju u gornjem dijelu probavnog sustava je dispepsija.

Dispepsija označava nelagodu nakon obroka ili bol lokaliziranu u gornjem dijelu abdomena. Najčešće se radi o funkcionalnom poremećaju gornjeg dijela probavnog sustava.

Ovo se stanje očituje bolom, pečenjem, osjećajem nelagode i mučnine u želucu, osjećajem pritiska i nadutosti, osjećajem sitosti već i nakon malih količina hrane, gubitkom apetita, podrigivanjem i pojačanim ispuštanjem plinova, vraćanjem želučanog sadržaja u jednjak (tzv. refluks) ili mučninom koju može pratiti i povraćanje.

Upala gušterače (pankreatitis): Prepoznajte koji su uzroci i simptomi ove bolesti

Žgaravica i njezini uzroci

Žgaravica je simptom promjena ili bolesti u probavnom sustavu, ili neodgovarajućeg načina života i prehrane, koji se manifestira osjećajem pečenja i boli iza donjeg dijela prsne kosti ili visoko u “žličici” (epigastrij), s povremenim širenjem u grudni koš, sve do ždrijela. Nastaje zbog povrata (refluksa) želučane kiseline iz želuca u jednjak. Javlja se u 20 do 40% ljudi, s tim da 7% odraslih ima svakodnevne tegobe.

Uzroci žgaravice mogu biti emocionalni stres, pušenje, alkoholna pića, određena hrana, povišen tlak u trbušnoj šupljini (kao posljedica nošenja uske odjeće, debljine ili trudnoće), te nepravilno hranjenje (preobilni obroci, brzo gutanje, odnosno slabo žvakanje hrane). Tipično je da se javlja nakon unosa masne i pržene hrane, obično sat vremena nakon jela. Žgaravicu može provocirati i težak fizički napor odmah nakon jela, kao i ležanje nakon jela.

Kod mlađih osoba češće se javlja pojačano lučenje želučane kiseline pritom uzrokujući bolove u želucu na prazan želudac, osjećaj napuhnutosti želuca i žgaravica.

Ako se ne liječi, dugoročno utječe na psihičko i fizičko zdravlje, te znatno smanjuje radni potencijal. Stoga je važno znati da se danas može vrlo uspješno liječiti sve učinkovitijim lijekovima, ali i promjenom životnih navika, što je još važnije.

Liječenje

Najbolji način borbe protiv žgaravice je pokušati je spriječiti. Stres povećava proizvodnju želučane kiseline, pa je zato poželjno opustiti se dok jedete, a hranu dobro prožvakati.

Obilni obroci prepunjavaju želudac i mogu “protjerati” kiselinu čak i kroz zdrav i snažan donji sfinkter jednjaka. Zato pokušajte jesti četiri ili pet manjih obroka umjesto tri velika.

Izbjegavajte usku odjeću jer povećava pritisak na želudac i tako pogoduje pojavi žgaravice. Izbjegavajte ljutu hranu. Hranu koja pojačava izlučivanje želučane kiseline (agrumi, češnjak, gazirana pića, začinjena hrana i hrana na bazi rajčice) nije uputno jesti prije odlaska na spavanje. Ako vas žgaravica muči tijekom noći, nemojte ništa jesti nekoliko sati prije odlaska na spavanje.

Pridržavanjem navedenih preporuka i po potrebi uzimanjem odgovarajuće terapije u najvećem broju slučajeva tegobe će u potpunosti nestati.

dobra i loša probava kod starijih ljudi uvjetovana je time koliko unose hranjive tvari

Evo kako probava može utjecati na zdravlje starijih osoba

Loša probava uzrokovana je lošom prehranom, a njoj su posebno podložne starije osobe kojima hranjive tvari iz namirnica mogu...

SAZNAJTE VIŠE

Bolovi u želucu mogu upućivati i na želučani ulkus

Ako isti štetni čimbenici dovedu do lokaliziranog gubitka tkiva sluznice želuca, govorimo o želučanom ulkusu. Simptomi su bol, najčešće lokalizirana na sredini trbuha, jaka, probadajuća, praćena žgaravicom, zatvorom, mučninom i povraćanjem.

Dugotrajna upala želučane sluznice, dugotrajna anemija ili polipi unutar želuca povećavaju rizik od raka želuca. Infekcija bakterijom Helicobacter pylori, koja uzrokuje pojavu ulkusa, je također stanje koje povećava rizik od razvoja raka želuca.

U Hrvatskoj se, prema podacima Registra za rak dijagnosticira gotovo 900 novih slučajeva raka želuca svake godine.

U svakom slučaju snažna bol u želucu koja se širi u trbušnu šupljinu uz nadutost, mučninu i povraćanje, izostanak stolice ili prisustvo krvi u stolici je znak da obavezno trebate potražiti liječničku pomoć.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button