promo signPROMO ČLANAK

Obiteljsko zdravlje - 25. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Ublažavanje grlobolje i rinitisa: Savjeti i proizvodi za odrasle i djecu

S dolaskom hladnijeg vremena, grlobolja i rinitis postaju česte tegobe koje zahtijevaju pomoć i odlazak u ljekarnu. Uz stručni savjet i odgovarajući izbor proizvoda, lakše ćemo gutati i disati

Grlobolja se može pojaviti iz više različitih razloga, a svaka vrsta grlobolje zahtijeva specifičan tretman. Unatoč neugodnim simptomima, važno je naglasiti da grlobolje mogu nestati samostalno, bez dodatnog liječenja.

Grlobolja obuhvaća upalu različitih dijelova grla, uključujući ždrijelo, krajnike, grkljan i glasnice. Ona je jedan od najčešćih razloga posjeta liječniku. Kada osjetite bol i iritaciju u grlu nerijetko je to posljedica virusne ili bakterijske infekcije. Najčešće grlobolja može biti samo jedan od simptoma prehlade uz curenje iz nosa, kihanje, suhi ili nadražujući kašalj; često upravo ta bol u grlu otežava gutanje.

Prehlada obično pogađa ljude tijekom zimskih mjeseci kada je imunološki sustav oslabljen. No, važno je naglasiti da se može pojaviti i u toplijim razdobljima, osobito ako ste izloženi velikim promjenama temperature, što se, primjerice, može dogoditi zbog klimatizacijskih sustava.

neo-angin® pastile za grlobolju

Kada se suočavate s grloboljom, važno je pravilno postupiti kako biste ublažili simptome i ubrzali proces ozdravljenja. U takvim situacijama, proizvodi poput neo-angin® pastila mogu biti izuzetno korisni.

Neoangin-Proizvodi

neo-angin® pastile su pouzdana pomoć kod grlobolje i upale grla. S tri aktivna sastojka, ovaj proizvod ublažava bol, bori se protiv infekcije i smiruje upalu, sve to bez upotrebe antibiotika. neo-angin® pastile su posebno učinkovite jer ne samo da ublažavaju simptome grlobolje, nego se bore i protiv bakterija koje su često uzročnici ovog problema.

Odrasli i djeca starija od 6 godina trebaju polako otopiti jednu neo-angin® pastilu u ustima svaka 2 do 3 sata. Maksimalna dnevna doza je 6 pastila.

Rinitis kod odraslih i djece

S dolaskom hladnijih mjeseci bolesti poput rinitisa sve su češća pojava. Rinitis je upala sluznice nosa koja može uzrokovati različite simptome i nelagodu.

Postoje različiti oblici rinitisa, a jedan od najčešćih je akutni rinitis. Akutni rinitis obično se javlja kao dio obične prehlade i karakteriziraju ga začepljen nos, osjećaj suhoće i upale u nosu, smanjen apetit te otežano disanje, posebno noću, što može rezultirati prekidima sna.

Uzroci akutnog rinitisa obično su virusi prehlade. Infekcija se često širi kapljičnim putem, prilikom govora, kašljanja ili kihanja, ali također se može prenijeti i putem različitih površina poput kvaka ili ručki u sredstvima javnog prijevoza. U hladnim mjesecima, sluznica nosa može biti suha zbog grijanja u zatvorenim prostorima i niskih temperatura, što dodatno pogoduje prodoru virusa.

Djeca su posebno osjetljiva na rinitis jer njihov imunološki sustav još nije u potpunosti razvijen te je najčešći njegov uzrok prehlada koju djeca u prosjeku imaju osam puta godišnje (puno češće od odraslih). Također, boravak u dječjim vrtićima i školama povećava rizik od infekcija, budući da se virusi prehlade lako prenose među djecom.

Sluznica nosa u djece ima važnu ulogu u obrani od patogenih mikroorganizama, no kada zaštita nije dovoljno jaka, virusi mogu proći u sluznicu nosa i izazvati rinitis. To rezultira začepljenim, upaljenim, i suhim nosićem kod djece, posebno noću kada može ometati njihov san.

nasic® sprej za nos ubrzava oporavak od rinitisa

Za olakšavanje simptoma rinitisa i poticanje bržeg zacjeljivanja osjetljive nosne sluznice, postoje proizvodi poput nasic® spreja za nos. Ovaj proizvod sadrži sastojke ksilometazolin i dekspantenol, koji zajedno pomažu u ublažavanju simptoma rinitisa i potiču zacjeljivanje sluznice nosa. nasic® sprej za nos pruža olakšanje od začepljenja nosa i omogućuje normalno disanje.

nasic-odrasli

Kod odraslih, adolescenata i djece starije od 6 godina, lijek nasic® primjenjuje se jednim potiskom na raspršivač u svaku nosnicu, do tri puta dnevno, po potrebi.

Za djecu od dvije godine i stariju dostupan je nasic® za djecu, posebno prilagođen njihovim potrebama. Ovaj proizvod sadrži nižu dozu ksilometazolina, pružajući djelotvorno odčepljivanje začepljenog nosa kod djece, uz dodatak dekspantenola za brže zacjeljivanje sluznice.

nasic kids

Kod djece u dobi 2 do 6 godina, lijek nasic® za djecu primjenjuje se jednim potiskom na raspršivač u svaku nosnicu, do tri puta dnevno, po potrebi.

Lijekovi nasic® i nasic® za djecu ne smiju se koristiti dulje od 5 dana.

Zaključno

Uzimanje svih navedenih proizvoda može biti ključno za olakšanje simptoma grlobolje i rinitisa kod odraslih i djece. Važno je naglasiti da se uvijek treba pridržavati uputa na pakiranju proizvoda kako bi se postigla maksimalna učinkovitost.

Osim toga, ako simptomi grlobolje ili rinitisa potraju ili se pogoršaju, preporučuje se konzultacija s liječnikom. Grlobolja i rinitis su česti problemi, ali se mogu učinkovito ublažiti i riješiti uz odgovarajuće mjere i proizvode.

Plaćeni oglas o lijeku.

 

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button