Zanimljivosti i savjeti - 28. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Savjeti za mlade očeve o tome kako se povezati s bebom

Povezivanje s bebom itekako je važno jer može imati ogroman utjecaj na bebino mentalno i fizičko blagostanje. Bebe, naime, dolaze na svijet spremne za izgradnju odnosa sa svojim roditeljima. No, mnogi tate ne osjećaju se baš najsigurnije u ulozi novopečenog oca jer, eto, nemaju puno iskustva s bebama

očevi i bebe

Bez obzira na to jeste li novi tata ili je prinova tek na putu, možda ćete osjetiti određene nedoumice o tome kako izgraditi bliskost, odnosno povezanost s vašom bebom. Beba zapravo ne čini mnogo više od toga da jede, spava, obavlja nuždu i plače, pa kako onda s njom stvoriti čvrstu vezu? A tu je i dodatno pitanje: je li to doista važno u ovoj fazi vaše roditeljske uloge?

Znanstvene studije su pokazale da je povezivanje s bebom itekako važno i da ono može imati ogroman utjecaj na bebino mentalno i fizičko blagostanje. Bebe, naime, dolaze na svijet spremne za izgradnju odnosa sa svojim roditeljima. No, mnogi tate ne osjećaju se baš najsigurnije u ulozi novopečenog oca jer, eto, nemaju puno iskustva s bebama. I ponekad im se čini da mama, baka ili djed znaju puno više, dok se oni još bore s tim što i kako postupiti.

Izgradnja očinske veze izgledat će vam na prvi pogled težim nego što zapravo jest. No, znajte da već imate dovoljno dobrih vještina i iskustava koje će vam poslužiti kod brige za vašu bebu i stvaranja veze s njom. Stručnjaci zdravstvene web stranice Health partners donose vam nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći kod izgradnje očinskih vještina i stvaranja veze s bebom. Najkorisnije od njih donosimo vam u ovom članku.

Kako trudnoća mijenja buduće očeve?

Kako tate mogu početi stvarati vezu s bebom već tijekom trudnoće?

Ne morate čekati da beba stigne na svijet da biste počeli graditi odnos s njom. Iako ćete si naravno postaviti sljedeće pitanje: može li budući tata uopće stvoriti vezu s bebom dok je ona još u majčinom trbuhu? Stručnjaci ističu da „bondanje“ može započeti upravo tada!

Prisustvujte prenatalnim pregledima

Jedan od najboljih načina da se „ufurate“ u očinsku ulogu i prije rođenja bebe jest taj da se priključite  partnerici na prenatalnim pregledima. Na njima ćete moći čuti otkucaje srca vaše bebe, vidjeti kako se miče na ekranu ultrazvuka i čuti najnovije informacije o bebinom razvoju direktno od liječnika ili stručnjaka.

Ako je zbog epidemioloških mjera (COVID-a) ili nekih drugih razloga onemogućen posjet ocu u partneričinoj klinici, uvijek se možete pridružiti pregledu putem videopoziva ili pametnog telefona.

Brinite o partnerici – majci vašeg djeteta

Brinuti o trudnoj partnerici, znači brinuti i o svojoj bebi. A što se mama osjeća bolje i udobnije, to će i beba biti sretnija.

Budite uvijek uz svoju partnericu, pitajte je kako joj možete pomoći ili preuzeti neke nove odgovornosti kako biste joj olakšali teret. To može značiti preuzimanje nekih zadataka kao što su priprema kuće za bebu, planiranje odlazaka liječniku i slično. Što god to bilo, učinit će vas aktivnijim sudionikom u pripremama za dolazak bebe.

Ako već imate djece u obitelji, još jedan način da pomognete partnerici jest preuzimanje brige o njima tijekom dana. Omogućite vašoj partnerici predah da se opusti od majčinskih dužnosti. Uz to, provest ćete kvalitetno vrijeme s vašom djecom prije nego što nova beba stigne u obitelj.

Masirajte partneričin trbuh

Nježno masiranje partneričinog trbuha može olakšati nelagodu ili svrbež koji nastaje zbog rasta trudničkog trbuha. A to masiranje ima i svoj bonus za vas! Beba će, naime, početi prepoznavati kada njezin otac dodiruje mamin trbuh.

Zanimljivo je da bebe mogu osjetiti dodir bilo koga, ali također mogu osjetiti kada je dodir (ili glas) poznat. Tata obično može osjetiti bebine pokrete oko 24. tjedna trudnoće, no točno vrijeme može varirati.

Posvetite vrijeme učenju o trudnoći

Znanje o tome kako beba raste i koji su presudni trenuci u njenom razvoju može vam pomoći da se osjećate povezano s bebom. Primjerice, znate li da beba može stisnuti šaku u 12. tjednu trudnoće? Ili da već u 16. tjednu može čuti vaš glas?

Uložite trud u učenje i o tome kroz što sve prolazi mama. Nositi novi život u sebi vrlo je izazovna stvar za svaku ženu. A dio očeva posla je razumjeti potrebe kako mame tako i bebe.

Razgovarajte također s drugim očevima, pohađajte neke od prenatalnih tečajeva, ispitujte vašu  partnericu kako se osjeća i razgovarajte s njezinim liječnikom kako biste saznali sve o bebi koja dolazi u obitelj.

Pripremite se za porođaj

Kada dođe veliki dan, imat ćete važnu ulogu kod porođaja. Ako se uključite već u fazi planiranja i pripreme, to će vam pomoći da preuzmete više očinskih odgovornosti prije nego što beba dođe na svijet.

Prije svega, pomozite svojoj partnerici kod planiranja porođaja. Prokomentirajte s njom o tome koju bolnicu ili rodilište bi trebalo odabrati, želi li vaša partnerica neki lijek za ublažavanje bolova ili epiduralnu anesteziju te druge važne odluke. Također pomozite joj oko odluke tko će biti s vama tijekom poroda i što želite spakirati za bolnicu.

Posvetite dodatno vrijeme i učenju o tome kako najbolje podržati partnericu tijekom porođaja. Pohađajte prenatalne tečajeve, zainteresirajte se što vašoj partnerici treba i konzultirajte se s prijateljima ili članovima obitelji koji su bili podrška svojim partnericama pri porodu.

Kako se možete povezati s novorođenčetom nakon rođenja

Sada kad je beba tu, povezivanje između tate i bebe može prijeći na novu razinu. Više niste ograničeni samo na razgovore s trudnim trbuhom vaše partnerice ili planiranjem porođaja, već ste u mogućnosti izravno kontaktirati s bebom. Vjerojatno od uzbuđenja nećete u prvi tren sabrati misli, no nekoliko dobrih savjeta svakako će vam biti od koristi.

Razgovarajte sa svojom bebom

Vaša beba bit će u stanju prepoznati vaš glas već nakon jednog tjedna od rođenja. Razgovor s bebom potaknut će razvoj njenih jezičnih vještina, tj. pomoći će onom dijelu bebina mozga koji je zadužen za razumijevanje i izgradnju jezika. Beba će početi prepoznavati obrasce govora i intonaciju koje će početi oponašati kad beba počne gugutati.

Razgovarajte s vašom bebom tijekom dana kao što biste razgovarali s bilo kojim drugim članom vaše obitelji. Pričajte joj o tome što radite, stvarima u vašoj okolini te bilo čemu drugome što vam padne na pamet. Ako niste sigurni što reći, pokušajte čitati svojoj bebi neku pjesmicu ili je pjevati.

Za raniji početak razvoja jezičnih vještina, tate mogu razgovarati s bebom još dok je ona u maternici. Bebe naime mogu čuti zvukove i glasove već oko 18. tjedna trudnoće. Razgovor s bebom u tako ranom stadiju pomoći će bebi da prepozna vaš glas odmah nakon rođenja.

Budite u blizini bebe, povežite se dodirom

Možda ste već čuli da je dodir kože na kožu važan način povezivanja s bebom. No, nije dodir samo sjajan za povezivanje, on ima mnoge koristi za oboje.

Dodir pomaže bebi da se osjeća sigurno te može smanjiti učestalost njenog plakanja. Vaše tijelo može pomoći bebi da regulira temperaturu i otkucaje srca, što je prirodna sposobnost koju imaju mame i tate. Dodir kože na kožu pruža bebi i druge prednosti uključujući bolji mentalni razvoj, manje stresa pa čak i manji rizik od nastanka pretilosti u budućem bebinom razvoju.

S vaše strane, dodir će potaknuti lučenje “hormona sreće” – endorfina i oksitocina. Ovi hormoni zaslužni su za stvaranje osjećaja ljubavi, zaštitništva i sreće. Osim toga, mogu pomoći kod smanjenja stresa i povećanja samopouzdanja vas kao roditelja.

Uspostavite kontakt očima

Zvuči jednostavno, ali uspostavljanje kontakta očima s bebom ključno je za njihov raniji razvoj. Znanstvene studije su pokazale da redovit kontakt očima može pomoći bebama kod boljeg razvoja jezičnih vještina u dobi do dvije godine.

Kada bebe mogu prepoznati svojeg oca ili majku?

Bebe zapravo mogu prepoznati svoje roditelje prilično rano – već s četiri dana starosti. Uspostavljanjem očnog kontakta s bebom tijekom hranjenja, grljenja ili drugih aktivnosti tijekom dana, pomažete vašem djetetu da upamti vaše lice i počne vam vjerovati. Da bi beba imala dobar pogled na vas, držite je na razdaljini od osam do 15 centimetara od vašeg lica dok je gledate u oči.

Sudjelujte u hranjenju bebe

U prvim tjednima imat ćete osjećaj da je hranjenje bebe zajednička aktivnost samo nje i njene mame, pogotovo ako majka doji. No, treba istaknuti da i vi možete i trebate sudjelovati u hranjenju bebe.

Tijekom prvog mjeseca novorođenčad jede između osam i dvanaest puta dnevno. Pridružite se i vi tijekom aktivnosti njenog hranjenja. Budite roditelj koji nosi bebu do i od obroka. To će majci omogućiti predah, a vama trenutke za kvalitetno grljenje s bebom.

Možete se pridružiti i tijekom hranjenja. Ako mama doji, pitajte je možete li pomoći kod držanja bebe. Ako se beba hrani na bočicu, izmjenjujte se s partnericom u hranjenju.

Iskoristite ove trenutke kako biste pokazali i svoj smisao za čistoću. Bočice, pumpice za izdajanje i sve ostalo korišteno za hranjenje bebe treba dezinficirati nakon upotrebe. Preuzimanje ovog zadatka može vašoj partnerici dati predah, a vas podsjetiti da i vi igrate važnu ulogu u brizi oko bebe.

Postanite „tata-mata“ za pelene

Preuzimanjem određenih odgovornosti oko vaše bebe, ojačat ćete vaš odnos s njom. Uz, to izgradit ćete svoje samopouzdanje u ulozi sjajnog tate, a vašoj bebi omogućiti da se osloni na vas.

Razmislite o preuzimanju dužnosti mijenjanja pelena. To je nešto što možete raditi od samog početka. Mijenjanjem bebinih pelena osigurat ćete si kvalitetno vrijeme ispunjeno očinskim aktivnostima.

Neka zamjena pelena bude zabavni događaj za vas i za bebu. Stol na kojem presvlačite bebu može postati pozornica na kojoj ćete pjevati vesele pjesmice ili praviti smiješne grimase kako biste nasmijali bebu.

očinstvo i bebe

Ako ne želite biti odgovorni za mijenjanje pelena, odaberite nešto drugo, važno je da sudjelujete u brizi oko bebe. Možda se vidite više u ulozi tate odgovornog za bebinu rutinu spavanja ili kao roditelj koji smiruje bebu kada ona plače. Pronađite onu aktivnost koja će vam pomoći da ostvarite svoju očinsku ulogu i učvrstite odnos s bebom.

Upoznajte bebu sa svijetom oko nje

Cijeli svijet je novost za vašu bebu. Biti njen vodič kroz veliki svijet može joj pomoći kod učenja i rasta te  razviti snažan osjećaj povjerenja između vas i vašeg djeteta. Dodatni plus – izlasci su uvijek zabavni.

Budite oprezni pri izlasku s bebom jer na nju vrebaju brojni patogeni. Imunosni sustav bebe nerazvijen je  u prvih osam tjedana njenog života. No kako beba raste – i prirodno razvija imunitet – njen svijet može postajati sve veći.

Povedite svoju bebu na mjesta koja su vam bila posebna u djetinjstvu. Možda imate omiljeni park ili ste voljeli čitati priče u lokalnoj knjižnici. Posjetite zoološki vrt, muzeje i druge lokacije s uzbudljivim stvarima koje beba može gledati. Ili jednostavno prošećite susjedstvom, promatrajući prizore i zvukove pored vaše zgrade.

Omogućite vašoj partnerici provođenje vremena s vašom starijom djecom

Ako već imate djecu, nova pridošlica u obitelji može otežati provođenje kvalitetnog vremena sa starijom djecom. Dinamika se u obitelji mijenja, stoga nemojte zapostaviti ni vašu stariju djecu kojima isto tako treba pažnja.

Omogućite i vašoj partnerici da se posveti ostaloj djeci, a vi se posvetite bebi i time stvorite kvalitetan odnos s novim djetetom. Vaša će djeca dobiti zasluženi komadić pažnje od svoje majke, a vi više vremena za ““bondanje“ s bebom. Pritom se izmjenjujte u dužnostima sa svojom partnericom kako biste osigurali da svako dijete može provesti vrijeme s oba roditelja.

Brinite o zdravlju vaše bebe

Biti dio zdravlja vaše bebe sjajan je način da je naučite zdravom načinu života te osigurate da beba dobije potrebnu njegu. Odabir liječnika za vašu bebu koji može biti uz nju od rođenja do ranog odraslog doba može vam pomoći kod svih velike prekretnica u njenom životu i svakodnevnih zdravstvenih izazova.

Pridružite se svojoj partnerici u donošenju odluke. Mnogo različitih vrsta liječnika može pružiti njegu za dojenčad i dalje, uključujući pedijatre, obiteljske liječnike, liječnike opće prakse, medicinske sestre praktičare i mnoge druge. Razgovarajte kao obitelj o tome koja vrsta liječnika bi najbolje odgovarala vašem djetetu.

očinstvo-očinski dopust

Očinski dopust je važan: tata je dobar i za bebu i za majku

Posljednjih godina mijenjaju se uloge u obitelji, očevi se više uključuju u brigu o djeci. Od prvih dana života...

SAZNAJTE VIŠE

Ne brinite previše: povezivanje s bebom događa se prirodno

Sjetite se jedne važne činjenice: priroda vas je stvorila da se povežete sa svojom bebom. Iako vam iskustvo novopečenog oca može na početku izgledati zahtjevno, prirodni instinkti preuzet će kontrolu.

Možda se super snalazite u pravljenju smiješnih grimasa ili ste kralj dramatičnog čitanja slikovnica. Iskoristite sve te vještine za povezivanje s bebom. A uz malo truda i ustrajnosti izgradit ćete s bebom osjećaj  povjerenja.

Ako se ipak dogodit da između vas i bebe stvari ne kliknu, posavjetujte se s dječjim liječnikom ili psihologom. Osjećati tjeskobu ili tugu također je normalno kada se zateknete u ulozi novog roditelja. Čak i očevi mogu imati postporođajnu depresiju. Dakle, nemojte oklijevati, obratite se svom liječniku za emocionalnu ili mentalnu podršku.

Život s novim članom obitelji može vas preplaviti mnoštvom emocija. Poslušajte neke od naših savjeta i usredotočite se na važan cilj – kako postati najbolji tata na svijetu.

Korišten izvor: https://www.healthpartners.com/blog/tips-for-father-baby-bonding/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button