Trudnoća i porod - 1. siječnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Kako trudnoća mijenja buduće očeve?

Iako je kroz povijest većinom ženama pripadala briga o trudnici u obitelji, u suvremeno doba sve više se uključuju muškarci, točnije, budući očevi. Oni također prolaze promjene, pa čak i fizičke

briga o trudnici u obitelji buduci ocevi muckarci i trudnoca

Žene su oduvijek bile te koje su se, u većini slučajeva, brinule za trudnice u svojoj obitelji te organizirale pomoć i njegu drugih žena tijekom trudnoće. Dok je potpora trudnicama kroz savjete onih koje su i same prošle iskustvo trudnoće nezamjenjiva, posljednjih desetljeća sve veći broj muškaraca želi aktivno sudjelovati u trudnoći i prisustvovati porodu.

Zašto se muškarci boje liječnika? Stavite zdravlje ispred straha

Važnost podrške partnera pri porodu posebno je vidljiva u današnje vrijeme kada je ženama zbog epidemijskih mjera ta vrsta potpore onemogućena.

Tri „muške“ faze trudnoće

Istraživači su proučavanjem reakcija muškaraca na trudnoću njihovih partnerica uočili tri faze kroz koje većina muškaraca prolazi. Iako se u tim fazama javljaju određeni obrasci ponašanja i emocionalnog doživljavanja trudnoće, trajanje svake od njih ovisi o više čimbenika. To su planiranje trudnoće, spremnost na očinstvo, ranija iskustva s trudnoćom, ali i o osobnosti svakog pojedinog muškarca.

1. faza – objava trudnoće

Ova je faza obilježena širokim spektrom emocija, od sreće i veselja partnera koji su dugo iščekivali postati očevi, do zbunjenosti i ljutnje muškaraca za koje je trudnoća neplanirana i neželjena. Međutim, čak i kod muškaraca koji su iznimno pozitivno reagirali na novost, u ovom je početnom periodu zabilježena povišena razina stresa povezana s iščekivanjem liječničke potvrde trudnoće.

Većina muškaraca koje su istraživači ispitali podsvjesno je primjećivala prve znakove trudnoće čak i prije nego što je ijedan od partnera znao za trudnoću.

2. faza – odgađanje

Druga faza traje od nekoliko dana do nekoliko mjeseci nakon objave i potvrde trudnoće. Neki muškarci koji su iznimno spremni na očinstvo mogu i preskočiti ovu fazu. S druge strane, negativni stavovi o trudnoći ovu fazu mogu produljiti. Ako se očekivanja muškarca temelje na stereotipnom ponašanju žena u trudnoći (žaljenje, manjak želje za seksualnim aktivnostima, prigovaranja, brze i česte promjene raspoloženja i sl.), on će podsvjesno odgađati prihvaćanje trudnoće i produljiti period prilagođavanja na novonastalu situaciju.

Glavno je obilježje ove faze pokušaj prilagodbe na novonastale okolnosti. U ovom periodu žene su često „korak ispred” s procesuiranjem trudnoće jer osjećaju fizičke promjene i simptome trudnoće, dok muškarci kasne s prihvaćanjem te često osjećaju podvojenost između više oprečnih emocija.

Suprotstavljene emocije javljaju se kao posljedica manjka vidljivih znakova trudnoće zbog čega je muškarcima teže prihvatiti da je trudnoća stvarna, ali ove emocije nastaju i kao rezultat brige oko financijske situacije, svojeg snalaženja u ulozi oca i suočavanja s promjenama odnosa koje očekuju nakon rođenja djeteta. Takva emotivna podvojenost često rezultira emocionalnom hladnoćom i nerazumijevanjem, što može dovesti do usamljenosti obaju partnera te napetosti i poteškoća u odnosu.

Neki muškarci utjehu traže u alkoholu, drogama ili upuštanju u intimne odnose s drugima, što su sve primjeri loših načina nošenja s teškim emocijama. Pozitivni načini procesuiranja emocija uključuju razgovor s partnericom, obitelji i prijateljima ili sa stručnjakom, bavljenje nekom fizičkom aktivnosti, humor i slično.

Istraživači smatraju da muškarce ne treba požurivati na uključivanje u trudnoću ako na to sami nisu spremi jer će rezultat toga biti produljenje trajanja ove faze

3. faza – fokus

Ova faza nastupa kada muškarac prihvati trudnoću te u njoj odluči sudjelovati. Muškarci se u nekom trenutku počinju emotivno vezati za plod – na primjer, kada čuju otkucaje srca na ultrazvučnom pregledu, osjete kako se dijete kreće u trbuhu ili kada započne opremanje prostora za dolazak prinove.

U ovom periodu muškarci preispituju svoju ulogu oca, prisjećaju se iskustva sa svojim ocem te stvaraju mentalnu sliku svog djeteta. Moguće su i promjene u krugu prijatelja kada iz tog kruga otpadaju oni koji ne podržavaju njihovu novu ulogu.

Kako se bliži kraj trudnoće, muškarci često osjećaju pojačan strah od komplikacija pri porodu. U slučaju da su u drugoj fazi proveli dugi vremenski period, manje će vremena imati za emocionalnu pripremu prije rođenja djeteta te je zbog toga približavanjem termina poroda moguće jačanje tjeskobe vezane za ulogu oca.

Fizičke promjene muškaraca tijekom trudnoće

Hormonalne promjene prate trudnoću čak i kod oca. Dokazano je da se budućim očevima za vrijeme trudnoće partnerice snižava razina testosterona, što je povezano s roditeljskom ulogom i smanjenjem agresije. Mijenja se i razina estradiola koja je povezana s emocionalnim zbližavanjem s djetetom.

Nije rijetkost da muškarac u prvom ili trećem tromjesečju počne primjećivati fizičke simptome nalik simptomima trudnoće poput mučnine, promjene raspoloženja i apetita, dobivanja na tjelesnoj težini, glavobolje i slično. Ta pojava naziva se Couvade sindrom, a pretpostavlja se da nastaje kombinacijom nekoliko čimbenika poput tjeskobe oko trudnoće i očinstva, osjećaja isključenosti iz veze majke i djeteta u utrobi, manjka sna te drugih socioekonomskih i hormonalnih čimbenika.

trudnoća iz tjedna u tjedan

Pratite trudnoću iz tjedna u tjedan i s radošću dočekajte novi život

U vrijeme očekivane menstruacije nije nastupilo krvarenje, vaša menstruacija kasni i trudni ste dvadesetak dana – ginekološkim vremenom već...

SAZNAJTE VIŠE

Povedite brigu i o sebi

Uloga partnera u trudnoći ženi je nezamjenjiva. No, osim potpore ženama, muškarci se moraju brinuti i za svoje psihofizičko zdravlje. Iako je sada fokus na trudnici i djetetu, vrlo je važno stvoriti prostor za sav spektar emocija koje muškarac osjeća za vrijeme trudnoće; naime, i njegovo zdravlje utječe na razinu stresa partnerice, cjelokupan odnos te, posljedično, i na zdravu trudnoću.

Više o budućim očevima i njihovoj ulozi tijekom trudnoće, pročitajte u članku objavljenom na stranicama Poliklinike Mazalin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button