Dječje zdravlje - 3. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Danijela Pelko

Dodir je potreban za život i rast – brojne koristi masaže beba

Brojne koristi masaže beba znanstveno su dokazane, a ta rutina ujedno predstavlja poseban trenutak i za roditelje i za dijete

Masaza bebe

Masaža od davnina zacjeljuje tijelo i duh te služi kao prevencija i intervencija tijekom oporavka. Poznato je da će već sam dodir bolnog mišića nakratko pružiti olakšanje.

Značaj dodira je dragocjen i masaži pristupamo kao nečemu prirodnom i efikasnom za tijelo i duh.

Benefiti masaže

Pa ako zađemo i u faunu, poznato je da mačići, kad su odvojeni od mačke, ubrzo ugibaju, ali ne zbog nedostatka hrane, nego zbog izostanka stimulacije trbuha – naime, mačke redovno ližu mačiće i tako stimuliraju njihovu probavu. Zajedničko svim tehnikama masaže jest osjećaj relaksacije i topline, a tako se i zamišljamo nakon tretmana, opušteno i nekako svježije.

Nježna umjetnost masaže beba pripada tradiciji, prenosi se generacijama i predstavlja običaj. Brojne koristi masaže beba su i znanstveno dokazane, pa ću samo  istaknuti da je kod nedonoščadi koju se redovito masira na dnevnoj bazi zabilježen rast u težini veći za 47 % u odnosu na „nemasirane“ jer se na taj način stimuliraju živci u mozgu koji olakšavaju apsorpciju hrane.

Opustite se i uživajte

Budući da se koža djeteta razvija već u petom tjednu trudnoće, dodir predstavlja prvi osjet koji će raspoznati, a tu je i 5.000.000 živčanih završetaka koji neprestano prenose informacije iz okoline tako da je novorođenčetu koje se intenzivno razvija dodir iznimno važan.

Držanje bebe, odnosno osjet kože uz kožu, umirujuće djeluje i na bebu i na roditelja pa ta dječica manje plaču i bolje napreduju

Potreba za dodirom prisutna je cijeloga života, ali je najintenzivnija u prvoj godini života te je milovanje važno koliko i hrana. Nježan dodir potiče fiziološke promjene koje pomažu rast, stimulaciju živaca i mozga, a dokazano je da snižava i razine hormona stresa rezultirajući jačim imunosnim sustavom. Stimulacija kože ubrzati će i proces mijelinizacije (sazrijevanja) živaca pa preporučujem da počnete s masažom rano. Pritom koristite visokokvalitetna ulja, hladno prešana koja su bogata vitaminima E, A, B1, B2 i B6 te kalcijem, koja hrane kožu i omogućuju njeno disanje.

Roditeljima i svima koji se brinu o bebama toplo preporučujem tu krasnu rutinu koja vremenski oduzima svega 15-ak minuta. Opustite se jer bebe preuzimaju vaše raspoloženje; povežite se s djetetom zadržavajući čim dulji kontakt očima te krenite s najjednostavnijim pokretima glađenja.

Započnite od nožica, pa ako je beba i dalje raspoložena, a dat će vam to do znanja gugutanjem, osmijehom, pružanjem ručica prema vama, nastavite masažu. Dok masirate bebin trbuh, pazite da pratite smjer probave, odnosno smjer kazaljke na satu – tako ćete potaknuti probavu i eliminaciju plinova. Postoji i 10-minutna rutina kod kolika koja je učinkovita, iako nismo sigurni zašto nastaju ni koji je siguran lijek.

Emocionalni razvoj

Terapija dodirom djeluje na cijelo tijelo te su interakcija, stimulacija, eliminacija i relaksacija četiri osnovne beneficije masaže beba, znanstveno dokazane. Razvija se komunikacija s bebom, osjećaji poštovanja, ljubavi, tolerancije i empatije, potiču se cirkulacija, probava, hormonalni, limfni, živčani te imunosni sustav, rast i razvoj neuronskih veza, koordinacije, poboljšava se stolica, olakšavaju kolike, opušta mišićna, odnosno fizička i psihička napetost.

Bebe će sigurno bolje spavati, biti mirnije, fleksibilnije te s većim dozama „hormona sreće“ (oksitocina, dopamina i serotonina)

Neka vam masaža bude sredstvo kojim ćete održavati zdravlje djeteta, pomoći mu da stvori sliku svijeta otpuštajući bol, tugu, strah i tako ga učiti umiriti se. Sposobnost svjesnog opuštanja predstavlja veliku prednost. Ljubavlju, emotivnom toplinom, njegom i maženjem, roditelji u djetetu stvaraju osjećaj sigurnosti i grade emocionalnu vezu. Nježan dodir direktno utječe na emocionalan razvoj! A upravo ta emotivna povezanost roditelja/skrbnika i bebe predstavlja bazu povjerenja, hrabrosti, nade i ljubavi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button