Dom i obitelj - 19. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Sanja Ivanušević Grgas

Idealni obiteljski blagdani: Moja najdraža “igračka” si – ti

Iskoristite zimske praznike i vrijeme blagdana za druženje i zabavu s djecom. Ipak ste vi njima, kao i oni vama, najljepši i najvredniji dar

Igra s djecom

Iako posljednji i jedan od najhladnijih, u srcima mnogih prosinac je prvi, najtopliji i najdraži mjesec.

Iščekujemo ga i veselimo mu se jer je obilježen atmosferom bliskosti, povezanosti i radosti te usmjerenosti na one duboke vrijednosti – obitelj i odnose, međusobno prihvaćanje, podržavanje, zahvalnost i nadu.

Čeznemo za time, a s druge strane, pritišću nas velika očekivanja, želje i mnogi planovi kako bismo sve zadovoljili te osigurali idealne obiteljske blagdane. No umjesto obiteljske idile, češće vidimo preopterećene roditelje i izbezumljenu djecu u žrvnju prenatrpanih rasporeda, obaveza, pritisaka i želja, što ovo razdoblje čini jednim od stresnijih. No zašto ove godine (kao i svake iduće) vrijeme blagdana ne biste proveli onako kako to čine djeca – zaigrano i opušteno? Pokušajte, moguće je. 

>>Blagdanska veselja: recepti i savjeti za božićne aktivnosti s djecom<<

Za početak, usporite

Duboko udahnite i odredite prioritete. Što želite u ovom razdoblju za svoju obitelj? Ako je to mirna obiteljska atmosfera, nužno je da i vi budete mirni i prisutni. A to vjerojatno znači odustajanje od nekih aktivnosti, savršeno uređene kuće, sedam vrsta kolača ili savršenih poklona za sve. I svih ostalih očekivanja, „moranja“ i „trebanja“ koja vas ne dovode do onoga što biste željeli za svoju obitelj. Usporite, to je riječ koju ćemo još nekoliko puta ponoviti.

Zajedničko vrijeme

Najvredniji poklon svakom djetetu je, unatoč svim senzacionalnim igračkama na ovom svijetu, zajedničko vrijeme s roditeljima tijekom kojeg se svi zabavljaju i zajedno igraju. Tada je pažnja roditelja usmjerena na dijete te ono ima osjećaj da ga se prihvaća onakvim kakvo jest.

Umjesto posebnih igračaka, osigurajte posebno vrijeme za obitelj. Lijepo je imati željenu igračku, no neka vam je prioritet posebno vrijeme jer upravo tada nastaju najdraže uspomene.

Upute za zabavu

  1. Dogovorite i planirajte vrijeme za obitelji, tretirajte ga kao najvažniji sastanak.
  2. Ugasite ekrane: mobitele, tablete, laptope, televizore…
  3. Najvažniji dio – igrajte se! Igra je najprirodniji način funkcioniranja djeteta tijekom kojeg ga najbolje upoznajemo i ono ima osjećaj da ga najbolje razumijemo. Tijekom igre pustite da dijete vodi, da ima glavnu riječ. Dakle, ne poučavajte, ne ispravljate, ne predlažite, ne disciplinirajte, to ostavite za druge prilike. Možete se igrati na različite načine:
  • slobodna simbolička igra – igra pretvaranja u kojoj prihvatite neku ulogu i uronite u svijet mašte
  • pričajte i prisjećajte se događaja iz obiteljske prošlosti. Stvorite posebnu atmosferu – ugasite svjetla, ekrane, upalite lampice ili svijeće i pričajte djetetu kakvo je bilo kao mala beba, pitajte ih čega se sjećaju i što im je bilo lijepo, kako je bilo na ljetovanju, kod bake ili na nekom drugom važnom, posebnom ili smiješnom događaju
  • uključite nježne dodire i maženja jer je dodir prvi jezik ljubavi te se njime potiče osjećaj bliskosti, nježnosti i sigurnosti. Naravno, budite osjetljivi na razinu i količinu dodira koje dijete treba
  • društvene igre – neka cilj bude zabava, a ne pobjeda
  • zajednička izrada ukrasa, zajednička priprema kolača, kuhanje, priprema…

Dar za vas

Imajte na umu da je cilj blagdanskih obiteljskih aktivnosti zabava, ugodno zajedničko vrijeme, bliskije povezivanje i stvaranje zajedničkih uspomena, a ne savršeno izrađeni ukrasi, ispečeni kolači i slično. I pripremite se na nešto nereda, brašna po podu, namještaju te na nasmijanim i sretnim licima. Dakle, manje je važno što radite, važnije je kako to radite. Usporite, budite prisutni, radujte se svojoj djeci baš takvima kakvi jesu – mali savršeno nesavršeni ljudi, baš kakvi ste i vi. Poklonite si ovih blagdana vrijeme i prisutnost u kojoj djecu vidite i prihvaćate takvima kakvi jesu – jer za njih vrijedi darovati srce.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button