Dom i obitelj - 11. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov

Blagdanski shopping: Kako kupovati mudro

Kupujemo li doista samo ono što nam treba ili se u ovo doba lakše nego inače povodimo emocijama?

Blagdanski shopping i emocije

Često za sebe volimo misliti da smo racionalna bića, te da većinu odluka (pogotovo onih koje se tiču kupovine) donosimo s obje noge čvrsto na zemlji. Ipak, iz godine u godinu statistike blagdanske potrošnje uvjeravaju nas u suprotno.

Kupujemo li doista samo ono što nam treba ili se u ovo doba lakše nego inače povodimo emocijama?

Impulzivna kupnja

U blagdansko vrijeme često kupujemo impulzivno što se odnosi na neplaniranu kupovinu, odnosno onu koja nije unaprijed promišljena. Ona je usko vezana uz emocije i emocionalno zasnovane odluke. Tako smo kod stvari koje u nama izazivaju pozitivne emocije (poput odjeće, nakita, automobila i sličnog) skloni kupovati zbog osjećaja koji takva kupnja izaziva. U suprotnom, kod kupnje utilitarnih stvari poput, primjerice, kosilice ili paste za zube, skloni smo odluke o kupnji donositi racionalno.

>>Najljepši darovi bez šopinga: ljubav, razumijevanje, trud i vrijeme<<

U vrijeme blagdana je emocionalna komponenta još dodatno naglašena jer kupujemo poklone za naše bližnje. Uz to, većina marketinških aktivnosti dućana i shopping centara pomoću prigodnih boja, mirisa i zvukova dodatno potenciraju pozitivna emocionalna stanja, koja se odražavaju na povećanu kupovinu.

Primjerice, zelena i crvena boja u dekoraciji izloga u nama pobuđuju optimizam i svečani ugođaj. Korištenjem ugodnih mirisa i blagdanskih pjesama također se nastoji kupca zadržati u dućanu te učiniti da se on osjeća dobro, a time i da troši više.

Kako regulirati blagdansku potrošnju?

Kako smo naveli, impulzivnom kupnjom zadovoljavamo trenutačne potrebe, a želje nadvladaju racionalne odluke. Naravno, ponekad je potrebno i zdravo „počastiti“ sebe ili druge nekim neplaniranim poklonom, ali ako impulzivna kupnja utječe na naše dugoročne planove ili financije, moramo je osvijestiti i regulirati.

Regulirati blagdansku potrošnju znači naučiti samoregulirati svoje emocije, odnosno trenutačna, automatska ponašanja kako bismo izbjegli negativne posljedice u budućnosti. Samoregulaciju možemo povezati sa snagom volje – koliko se uspješno možemo oduprijeti različitim iskušenjima.

Ipak, snaga volje je ograničenog kapaciteta, a „troše“ ju svakodnevne aktivnosti poput stresa, donošenja odluka, rješavanja kompleksnih zadataka i sličnog. Stoga je dobro blagdanski shopping obavljati dok nam je snaga volje na vrhuncu, a to je obično ujutro.

Također, izbjegavajte kupovati kada ste pod stresom, ili bilo kakvim pritiskom, jer obično dovodi do impulzivne kupovine. Dakle, kada kupujete, birajte trenutke u kojima dućani nisu prepuni ljudi, kada ne žurite na neki drugi dogovor i kada niste gladni ili žedni jer sve to povećava količinu stresa, a time i potrošnju.

Uz to, ako imate određeni budžet koji planirate potrošiti na točno određene stvari, poput poklona za bližnje, a ne želite doći u „napast“ da kupite više od planiranog, dobro je prije odlaska u kupnju napraviti popis i na taj način racionalnije pristupiti kupovini.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button