Dom i obitelj - 30. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Najljepši darovi bez šopinga: ljubav, razumijevanje, trud i vrijeme

Ovih blagdana svojim najmilijima poklonite ono što je neprocjenjivo – barem malo svoga vremena i dobre volje

Ovih blagdana poklonite svoje vrijeme i ljubav

Svakoga prosinca, ista priča – sve obuzima blagdanska groznica darivanja. U današnjem materijalističkom društvu podrazumijeva se da poklon mora biti “konkretan“ i da se njegova vrijednost mjeri novcem.

S druge strane, u vrijeme najveće potrošačke manije u godini, često se može čuti da su najbolje stvari u životu besplatne. Premda se ta izreka “zloupotrebljava“ u raznim reklamama, u njoj je mnogo istine.

Ljubav, razumijevanje, suosjećanje, trud – za to nije potrebna “robna razmjena“. Ne morate nužno nešto kupiti za određenu cijenu, nego možete dati i ono što je neprocjenjivo – barem malo svoga vremena i dobre volje.

Donosimo vam nekoliko savjeta pomoću kojih ćete imati najljepše blagdane, a pritom nećete morati izdvojiti velike svote novca.

>>Školski praznici: Bilo bi idealno da se cijela obitelj igra, ali i uči<<

Njegujte odnose s dragim osobama

Prošla je još jedna godina, a da se niste našli s nekim na dugo planiranoj kavi, ili niste razriješili napete odnose s rodbinom / šefom / susjedima, iako to želite? Život je nepredvidiv, učinite to dok možete.

Mali znaci pažnje

Darujte ljubaznost i neznancima. Ne štedite na osmijesima. Ustupite mjesto u tramvaju. Kad vozite, budite susretljivi prema pješacima i drugim vozačima.

Pomognite onima kojima je to potrebno

Volontirajte – razne udruge stalno traže volontere, primjerice za pomoć djeci s posebnim potrebama, starijima i nemoćnima, izbjeglicama… 

Lijepo je spasiti nečiji život

Budite dobrovoljni darivatelj krvi, tako nekome možete spasiti život. Kod raznih ozljeda i bolesti, krv je često nezamjenjiv lijek.

Budite pravi primjer kolegama

Dijelite svoja znanja i vještine – primjerice, pomozite susjedima popravkom u kući ili automobilu, ili “uskočite“ kolegama na poslu da svi zajedno brže i jednostavnije obavite radne zadatke.

Slušajte jedni druge

Slušajte druge – najčešće “nemamo vremena“ ili samo površno slušamo što nam drugi govore. Ljudima puno znači ako ih pozorno, bez kritika i upadica, saslušate – tako ćete postići obostrano razumijevanje. Slušanje vam u mnogočemu može – otvoriti oči.

Zagrljaj je „pola zdravlja“

Darujte zagrljaje, jer znanstveno je dokazano da grljenje potiče stvaranje oksitocina, takozvanog hormona sreće, a istodobno se smanjuje razina hormona stresa kortizola. Grljenje jača imunitet, uravnotežuje krvni tlak, poboljšava raspoloženje, ublažuje bol…

Poklonite svoje vrijeme djeci

Družite se sa svojom djecom – igrajte se, zajedno pripremite blagdanske slastice i ukrasite stan, otiđite u šetnju…

Osoba na koju se drugi mogu osloniti

Rasteretite druge – ako možete nešto učiniti umjesto druge osobe, “uskočite“ i oslobodite je te obaveze, i tako joj olakšajte.

Mislite i na četveronožne prijatelje

Ne kupujte životinje kao darove jer se time podržava okrutno tržište kućnih ljubimaca i neprimjeren odnos prema životinjama kao igračkama, statusnim simbolima i modnim dodacima. U Hrvatskoj je na tisuće napuštenih životinja koje treba udomiti, stoga otiđite u sklonište ili lokalnu udrugu za zaštitu životinja. 

Izrazite zahvalnost prirodi

Priroda je darežljiva prema nama, pa bismo joj trebali izraziti zahvalnost tako da je čuvamo od zagađenja – reciklirajte otpad i uključite se u akcije čišćenja okoliša.

Ne zaboravite sebe

Darujte nešto lijepo i sebi – opuštanje, odmor, druženje s dragim ljudima, uživanje u omiljenom hobiju…

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button