Dom i obitelj - 2. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Novi pandemijski trend: high tech dezinfekcija bez kemikalija

Otkad se zbog pandemije koronavirusa koristi mnogo više kemijskih sredstava za dezinfekciju, sve je više i onih koji žele alternativu bez “kemije“

sredstva za dezinfekciju koronavirus UV sterilizator high tech

UV sterilizatori za osobnu upotrebu postali su ovih dana „tražena roba“. Već dugo je poznato da UV (ultraljubičaste) zrake uništavaju viruse, bakterije i druge štetne mikroorganizme. No donedavno se takva tehnologija primjenjivala ponajprije za pročišćavanje zraka, vode, prostora i opreme u industriji i zdravstvu te u djelatnostima za njegu tijela (npr. UV čišćenje pribora u kozmetičkim i frizerskim salonima). Sada se UV sterilizatori nude i u mini izdanjima pogodnim za korištenje kod kuće, u uredu ili pak na putu.

Higijena prije, za vrijeme i nakon kuhanja: Lekcije koje nas je korona naučila

Mobiteli bez mikroba i kvake koje se same čiste

Među najpopularnijim je UV gadgetima uređaj PhoneSoap nalik minijaturnom solariju u kojeg se umeće mobitel kako bi se očistio od mikroba što se na njemu nakupljaju zbog čestog dodirivanja rukama. Postupak traje deset minuta, a potom se automatski isključuje. Tijekom i(li) nakon sterilizacije PhoneSoap služi i kao punjač mobitela.

Korejski tehno dizajner Lee Sungwook razvija pak sličan uređaj, ali koji će izgledati još zabavnije. Poput tostera u koji će se mobitel staviti da bi se mikrobi “spržili“. Inženjeri sa Sveučilišta Hong Kong također rade na zanimljivom izumu – kvaki za vrata koja se neprestano sama čisti. I to tako što se energija koja nastaje pomicanjem vrata, pretvara u energiju potrebnu za UV sterilizaciju kvake.

UV olovke i mali roboti

Moderne su i takozvane UV olovke za sterilizaciju. Baterijski uređaji nalik na flomastere, koji su donedavno bili poznati samo tehno “freakovima“ te putnicima i pustolovima koji ih koriste za brzo pročišćavanje vode (jer se jednostavno umeću u bocu ili čašu), sada se preporučuju i za dezinfekciju u kućanstvu, gdje se mogu primjenjivati i na raznim površinama.

Za dezinficiranje površina nude se i mali UV roboti koji izgledom podsjećaju na robotske usisavače, a na sličan način i funkcioniraju jer mogu samostalno raditi bez ručnog upravljanja.

Četkice za zube i slušalice u UV spremniku

Pojavili su se i spremnici za UV čišćenje potrepština poput četkica za zube i slušalica. Primjerice, Philips je lansirao bežične slušalice ActionFit Sport u kompletu s UV spremnikom koji osim za čišćenje, služi i kao brzi punjač za slušalice.

Ozon u službi dezinfekcije

U kućnu domenu stiglo je i održavanje higijene pomoću ozona. Inače se u zdravstvu i industriji za dezinfekciju prostora i predmeta često koriste uređaji s ozonom, plinom čije se molekule sastoje od tri atoma kisika (O3).

Nadahnut tom tehnologijom, talijanski dizajnerski studio Carlo Ratti Associati osmislio je ozonski čistač odjeće Pura-Case koji se može postaviti u ormar ili stajati zasebno. Prijenosnom “garderobom“ lako se upravlja na displeju, ili putem mobilne aplikacije. Odjeća se umeće u spremnik načinjen od posebno obrađenog recikliranog materijala zahvaljujući kojemu je odjeća posve izolirana od zraka izvan spremnika. Osim mikroba, uređaj i neugodne mirise, čime se uvelike smanjuje potreba za pranjem odjeće.

dezinficijensi antiseptici 1

Saveznici u borbi protiv pandemije: Kako se koriste antiseptici i dezinficijensi

Pranje ruku od iznimne je važnosti u prevenciji COVID-19, no svakako se informirajte i o tome kako se koriste...

SAZNAJTE VIŠE

Čišćenje srebrom

Francuska tvrtka Serge Ferrari iskazala se pak u uklanjanju virusa (a ujedno i bakterija) pomoću srebra. Uskoro započinju s proizvodnjom novih antivirusnih materijala s česticama srebra za medicinsku primjenu (npr. izrada zaštitne opreme i namještaja u zdravstvenim ustanovama), a namjeravaju takve matrijale koristiti i u prostorima kojima prolazi puno ljudi (npr. škole, vrtići, uredi, vozila javnog prijevoza).

Fotografija: www.yankodesign.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button