Koronavirus - 13. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Dodatak kućnoj ljekarni za „novo normalno“ vrijeme

Epidemiološke mjere su popustile i ljekarne su sada otvorene cijeli dan. No mudro je imati dobro opskrbljenu kućnu ljekarnu, kako biste ipak imali zaštitu i prvu pomoć pri ruci

kucna ljekarna ljekarne koronavirus epidemija lijekovi

Nadamo se da je period izolacije zaista završio, no i dalje moramo biti vrlo odgovorni i savjesni. Trebamo se pridržavati se svih mjera stručnjaka, ponajprije epidemiologa. Iako su ljekarne sada otvorene cijeli dan, dobro opskrbljena kućna ljekarna je mudar izbor kako biste ipak imali zaštitu i prvu pomoć pri ruci.

Ljeto bez zdravstvenih tegoba: što sve spremiti u putnu ljekarnu

U „novo normalno“ vrijeme preporuke se prvenstveno odnose na dobru higijenu ruku, upotrebu dezinficijensa za ruke i nošenje zaštitnih rukavica i zaštitne maske za lice, pogotovo u zatvorenim prostorima gdje boravi ili se kreće veći broj ljudi.

U kućnoj ljekarni svakako imajte dezinficijense i zaštitne maske

U početku epidemije, kratko je vladala nestašica dezinficijensa i maski, no sad ih ima dovoljno. Dakle, u kućnoj ljekarni svakako imajte dezinficijense. Postoje vrlo praktična mala pakiranja koja stanu u džep ili torbicu, kako biste ih uvijek mogli imati pri ruci. O dezinficijensima smo pisali, pa preporučujemo da ih nabavljate u ljekarni. Važno je koji koristite, odnosno kojeg sastava, da biste zaista bili zaštićeni.

Iako je bilo različitih napisa o primjeni zaštitnih maski i njihovom zaštitnom učinku, bolje je da je imate nego nemate. Naravno, pod uvjetom da je ispravno koristite, o čemu smo također pisali. Pamučne maske za lice nisu deklarirane kao zaštitne, no i one imaju svoju ulogu. Prednost im je što se mogu višekratno koristiti. No, važno je da se pravilno skidaju i nakon svakog nošenja prokuhaju, kako bi bile sigurne za sljedeću primjenu.

Dobro brinite o njezi kože ruku

Često korištenje dezinficijensa s jedne strane pruža zaštitu od zaraze, no s druge strane može ozbiljno isušiti kožu ruku, čime se uništava njen prirodni zaštitni mehanizam i ona postaje podložna mikroorganizmima i alergenima, što pak može dovesti do infekcija ili alergijskog dermatitisa. Nikad nemojte ruke dezinficirati dezinficijensom za površine, jer je on znatno snažniji.
Također, dugotrajno nošenje zaštitnih rukavica uzrokuje okluziju, koža ne može disati, onemogućeno je isparavanje vlage, pa i od toga koža ruku stradava. Stoga je vrlo važno dobro brinuti o njezi kože ruku, što vrijedi za sve: i djecu i starije i naravno muškarce.
Obilato koristite kremu za njegu ruku, posebno navečer kako bi se dobro upila i osigurala dostatnu hidrataciju i obnovu zaštitnog sloja kože. Savjetujte se s ljekarnikom oko izbora, jer samo kvalitetan sastav omogućava zaista i željeni učinak njege.

Toplomjer uvijek pri ruci

Epidemiolozi su mnogim radnicima propisali obavezno mjerenje tjelesne temperature prije dolaska na posao. Nekima će se mjerenje obaviti prije ulaska u radni prostor, za što bi se trebali koristiti beskontaktni toplomjeri, koji su higijenski jer ne dodiruju osobu. No, za mnoge radnike, pogotovo one u djelatnostima koje uključuju određeni socijalni kontakt propisano je mjerenje temperature prije odlaska na posao.

Hrvatski dan ljekarni: ADIVA ljekarne ne čine samo lijekovi, već i ljudi

Mag. pharm. Melita Petrović: „Pacijenti ne traže samo lijek, nego i razumijevanje i ohrabrenje“

Ljekarne ne čine samo lijekovi i drugi proizvodi na policama, njih čine i ljudi – stoga obilježavamo Hrvatski dan...

SAZNAJTE VIŠE

Za mjerenje se mogu koristiti digitalni toplomjeri, infracrveni za mjerenje u uhu, ali i oni klasični, koji više ne sadrže živu već alkohol ili galij i indij. Prije primjene bilo kojeg toplomjera pročitajte uputu, kako bi mjerenje bilo pouzdano. Ponekad s klasičnim toplomjerima ne dolaze upute, no valja znati da ga treba dobro protresti (spuštanje stupca je nešto teže od onih starih, živinih) i pod pazuhom mjeriti 8 do 10 minuta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button