Koža, kosa i nokti - 21. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Ruke se moraju često prati: Spriječite pretjerano isušivanje kože

Pranje ruku jedna je od najučinkovitijih mjera u obuzdavanju pandemije COVID-19. No, uslijed njihova učestalog pranja neminovno dolazi do sušenja i oštećenja kože. Stoga njezi ruku treba posvetiti posebnu pažnju.

pranje ruku njega ruku covid-19

Učestalo pranje ruku je obavezno, no posljedicu ove mjere prevencije teško je izbjeći – stalna izloženost vodi, sapunu i antisepticima dovodi do oštećenja sloja površinskih masnoća (loj, lipidi) zbog čega koža postaje suha, hrapava i crvenkasta. Lako puca, čak ponegdje može i točkasto krvariti.

Pravila njege kože za svakog člana obitelji

U slučaju da već imate dijagnosticiran ekcem, bilo da je riječ o atopijskom dermatitisu, dishidrozi ili vam je, primjerice, izbio kontaktni dermatitis, svakako tražite savjet liječnika ili ljekarnika vezano uz odgovarajuću njegu, kao i zaštitu u vrijeme pandemije novog koronavirusa.

No ako vam je koža zdrava te želite da ruke ostanu meke i nježne, mogu vam pomoći sljedeće preporuke:

1. korak

Ne postoje dokazi da su antibakterijski sapuni učinkovitiji od običnih sapuna, potvrdila je Američka agencija za hranu i lijekove još 2016. godine. Izaberite sapun koji će najmanje isušiti kožu vaših ruku.

2. korak

Ruke perite toplom, a ne vrućom ili hladnom vodom. Topla voda ubija više mikroorganizama od hladne, a vruća će dodatno isušiti vaše ruke.

3. korak

Uvijek nosite sa sobom neutralnu hidratantnu kremu za ruke te je nanesite nakon svakog pranja ruku

4. korak

Ako su vam ruke jako suhe, prije spavanja nanesite obilan sloj kreme za ruke ili neke druge hidratantne kreme te navucite pamučne rukavice ili, ako nemate rukavice, čiste pamučne čarape.

5. korak

U njezi ruku saveznici su i gel od aloe vere, kakao ili shea maslac. Također povremeno možete pripremiti kupku za ruke od tople vode i malo zobenih pahuljica

PROMO
unimast zastita koze njega ruku

Rukavice štite vaše ruke, a Unimast njeguje vašu kožu

Zaštita i njega kože ruku postaje danas sve važnija zbog učestalog korištenja dezinfekcijskih sredstava i agensa koji oštećuju kožu

SAZNAJTE VIŠE

6. korak

Osim obaveznog pranja ruku, tijekom dana ih nastojte čim manje izlagati vodi – za kućanske poslove, kao i za pranje automobila koristite gumene rukavice!

7. korak

Ako je koža već jako suha, ispucala i krvari, svakako potražite (online) savjet dermatologa ili se javite vašem liječniku obiteljske medicine.

Kratke upute donosimo vam i u ovom video vodiču:

pranje ruku covid-19 njega ruku

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button