Kožne bolesti - 13. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Viva-derm, Varaždin

Zimski ekcem: Crveni i suhi tragovi zime na koži

Zimski ekcem česta je pojava tijekom hladnijih mjeseci kod starijih osoba, djece i mladih, no bez odgovarajuće njege koža neće osjetiti olakšanje

Zimski ekcem koza

Zimski ekcem uvriježeni je naziv za takozvani asteatotični ekcem. Naime, karakteristično je da se pojavljuje upravo u hladnijim mjesecima, ponajprije kod nešto starijih osoba te kod djece i mladih. Na rukama i nogama, pa čak i po trupu pojavljuju se promjene, odnosno crvena, izrazito suha i ljuskasta koža koja ponegdje može pucati i do krvi. Koža na području koja zahvaća zimski ekcem često svrbi, što dodatno može pogoršati stanje. Nažalost, dolaskom proljeća stanje se neće samo po sebi popraviti. A bez odgovarajuće terapije promjene mogu trajati i po nekoliko mjeseci.

Rumenilo obraza je lijepo i privlačno, no previše rumeno je signal za uzbunu

Uzroci zimskog ekcema

Više je krivaca za pojavu zimskog ekcema. Za početak spomenimo onog koji zapravo nema ništa zajedničko sa zimom. Riječ je o preagresivnoj, a mogli bismo reći i pretjeranoj higijeni – prečesto i predugo kupanje u iznimno toploj ili vrućoj vodi te upotreba uobičajenih („isušujućih“) sapuna ili gelova za tuširanje naštetit će koži umjesto da vam podari ljepotu i sjaj.

Osim toga, neadekvatna njega kože, boravak u nedovoljno vlažnim i pregrijanim prostorijama, a potom i izlaganje nepovoljnim zimskim uvjetima (mrazu, vjetru, niskim temperaturama), sve to čini našu kožu osjetljivom.

Pravila njege

Tijekom liječenja pacijent svakako treba i promijeniti svoje navike. Za njegu suhe kože preporučuju se uljne kupke, no nipošto u previše vrućoj vodi. Treba skratiti vrijeme koje se provodi u kadi, pa tako kupka ne bi trebala trajati dulje od petnaest do dvadeset minuta.

Ako si česte kupke i ne možete priuštiti, u obzir dolazi tuširanje uz upotrebu posebnih sindeta, odnosno blagih gelova namijenjenih upravo suhoj i osjetljivoj koži ili pak upotreba specijalnih ulja za tuširanje. Svakodnevno biste trebali mazati kožu hranjivim („masnijim“), hidratantnim losionima za njegu tijela.

Ne zaboravite i hidrataciju iznutra. Treba redovito piti dovoljne količine tekućine i obogatiti jelovnik namirnicama bogatim vitaminima i mineralima, a osobito nezasićenim masnim kiselinama.

No ako su promjene jače izražene izrazitim crvenilom, „pucanjem“ kože te snažnim svrbežom, treba primijeniti i odgovarajuću terapiju pa svakako potražite stručno mišljenje dermatologa.

Oporavak kože nakon zime

S obzirom na to da su zime sve kraće, a proljeće se već osjeća u zraku, razmislite već o obnovi i regeneraciji suhe i dehidrirane kože. Ona uključuje primjenu profesionalnih tretmana, ali i pravilan način života i odgovarajuću njegu kože kod kuće. Preporučuju se tretmani koji uključuju eksfolijaciju ili piling kojim se uklanjaju mrtve stanice kože i omogućuje njezina obnova. Istodobno se olakšava prodiranje hranjivih sastojaka u dublje slojeve kože. U određenim slučajevima, prema preporuci iskusnog terapeuta, enzimski piling zamijenit će hidrodermabrazija, odnosno mikrodermabrazija dijamantima.

Zimi koža traži pojačanu njegu

Spriječite zimu da koži oduzme sjaj

Potrebe naše kože mijenjaju se tijekom godišnjih doba. Najveće potrebe za intenzivnom njegom kože izražene su tijekom zime. Zimi...

SAZNAJTE VIŠE

Kreme za specifičnu njegu kože dodatno će pomoći suhoj koži bez masnoća. Prirodni sastojci bogati esencijalnim masnim kiselinama popravit će oštećenja nastala u površinskim slojevima kože te time znatno smanjiti njezinu osjetljivost i ljuštenje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button