Koža, kosa i nokti - 7. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Kako spriječiti i liječiti nadraženost kože nakon brijanja?

Kako biste izbjegli iritacije, bez obzira na to brijete li dlačice s nogu ili bikini zone, prevencija je najvažnija

Kako spriječiti i liječiti nadraženost kože nakon brijanja

Mnoge žene radije odabiru brijanje nego depilaciju voskom. Brijanjem brzo i jednostavno kod kuće otkrivamo meku kožu te uklanjamo i najsitnije dlačice, ali brijanje dolazi s nelagodnim nuspojavama. Svrbež, crvenilo, urasle dlačice samo su neke neugodnosti koje ga prate.

Kako biste izbjegli iritacije, bez obzira na to brijete li dlačice s nogu ili bikini zone, prevencija je najvažnija pa slijedite sljedeće savjete:

Za ljepotu se trpi – koja je vaša najdraža metoda depilacije?

Podrežite

Prije brijanja škarama podrežite dlačice ako su duže od jednog centimetra.

Nikada se ne brijte na „suho“

Najbolje vrijeme da posegnete za britvicom je nakon tuširanja, kad je koža omekšana, a pore otvorene jer će dlačice biti lakše obrijati. Prije brijanja kožu namažite prirodnim uljem, gelom ili kremom za brijanje namijenjenim za osjetljivu kožu ili prirodnim regeneratorom. Izbjegavajte sapunicu gela za tuširanje ili sapuna.

Pažljivo odaberite britvicu

Uvriježeno je mišljenje da što britvica ima više oštrica, koža će biti glađa. Zapravo, što ima više oštrica, može više oštetiti kožu, posebno ako se brijete svaki dan i/ili ako imate osjetljivu kožu. Umjesto da odaberete onu s tri, četiri ili više oštrica, radije se odlučite za kvalitetniju (i skuplju) britvicu, ali s manje oštrica. Razliku ćete primijetiti nakon samo jedne upotrebe.

Upotrijebite novu britvicu kad god možete

Ovo posebno vrijedi za osjetljiva i intimna područja te uvijek pazite da je ne koristite duže nego što je predviđeno. Stara, istrošena britvica može biti krivac za crvenilo i iritacije jer je po koži povlačimo više puta kako bismo obrijali dlačice.

Pazite na smjer

Kad brijete dlačice na nogama, brijač povlačite u smjeru suprotnom od rasta dlačica na nogama. Za temeljito brijanje prijeđite britvicom još jednom, ovaj put u smjeru rasta dlačica. Za brijanje pazuha, brijte se odozgo prema dolje, odozdo prema gore te ukoso s obje strane. Tako oštricama brijača neće promaknuti niti jedna dlačica, a po potrebi, zategnite kožu. Kako ne bi došlo do pojave crvenila zbog brijanja bikini područja, dlačice brijte u smjeru rasta. Time ćete zaštititi pore i spriječiti upale.

Bez žurbe

Posvetite vrijeme brijanju i ne žurite se, tako ćete najbolje prevenirati potencijalne ozljede, ali i naknadni svrbež ili neugodu.

brijanje, britvica

Raščistimo jednom za svagda: Koliko često treba mijenjati britvicu?

Brojni su faktori koji utječu na trajnost britvice, uključujući koliko se često brijete, kako postupate s britvicom odmah poslije...

SAZNAJTE VIŠE

Njega kože nakon brijanja:

  • Za umirenje kože odmah nakon brijanja namažite je prirodnim, rashlađujućim, hipoalergenim losionom na bazi protuupalnih i umirujućih sastojaka.
  • Za ublažavanje iritacije upotrijebite ohlađene vrećice zelenog ili bijelog čaja jer oni sadrže taničnu kiselinu koja djeluje protuupalno.
  • Izbjegavajte vruću kupku ili tuširanje u vrućoj vodi nakon brijanja jer može pojačati crvenilo i prouzročiti urastanje dlačica.
  • Kožu netom nakon brijanja ne sputavajte odjećom, posebno ne uskom i sintetičkih materijala koja uzrokuje pojačano znojenje ili nadražaj. Osim toga, deterdženti i omekšivači s odjeće trljaju se o kožu, što može pogoršati svrbež i crvenilo. Ako se morate odmah odjenuti, odlučite se za široke krojeve i prirodne materijale.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button