Koža, kosa i nokti - 29. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Provjerite: Jeste li sigurni da koristite najbolju metodu depilacije?

Najpametnije je odabrati metodu depilacije prema području tijela s kojeg se želite osloboditi dlačica. Kada pronađete svoju formulu ili kombinaciju više njih, ljeto ćete dočekivati bez brige o uraslim dlačicama, oštećenoj koži ili skidanju u bikini

depilacija, žena

Na tržištu se nudi cijeli niz različitih metoda za oslobađanje od neženjenih dlačica, no koja je opcija najbolja za vas? Ovisno o tome s kojeg područja tijela želite ukloniti dlačice, pronalazak najbolje metode nije uvijek brz i jednostavan.

Ali jednom kada pronađete svoju formulu – ili kombinaciju više njih, ljeto ćete dočekivati bez brige o uraslim dlačicama, oštećenoj koži ili skidanju u bikini.

Depilacijska krema

Ova jednostavna metoda idealna je za djevojke koje tek počinju uklanjati dlačice jer, u depilacijskom svijetu, slovi kao najmanje bolna i, za razliku od brijanja, nema opasnosti od ‘puštanja krvi’. Depilacijska krema najpogodnija je za uklanjanje dlačica s većih površina tijela ili na teško dostupnim mjestima.

Rezultat: Kožu ostavlja mekom ali je njezin učinak privremen. Iskorijenit će dlačicu odmah ispod površine kože pa ponovni rast možete očekivati u roku od 2-3 dana.

>>Celulit nije samo estetski, nego i medicinski problem. Njegovo rješavanje, posebice u uznapredovalom stadiju, nije jednostavno i traži promjenu načina života. Kliknite i doznajte kako ćete se riješiti “narančine kore”<<

Izbjeljivanje

Ovo je kompleksnija metoda koja zahtijeva nešto više vremena i iskustva. Najpogodnija je za mala područja na tijelu, posebice na licu, primjerice za zaliske, nausnicu ili obrve, ali budite ekstra oprezne prilikom korištenja izbjeljivača na području oko očiju. Iako nije uvriježeno, na ovaj način možete posvijetliti i dlačice ispod ruku, međutim, izbjeljivač držite podalje od bikini linije i oštećene kože.

Rezultat: Učinak izbjeljivanja traje oko dva tjedna, odnosno ovisno o brzini rasta vaših dlačica.

Brijanje

Brza, jednostavna, jeftina i univerzalna metoda brijanja – britvicu možemo koristi od glave do pete! Ali ipak nije brijanje svih dijelova tijela jednako.
Kada su noge u pitanju, dugački potezi su vrlo učinkoviti jer je koža napeta, ali i prirodno suša pa je potrebno koristi ulje ili pjenu za brijanje. Naspram toga, područje pazuha je prirodno vlažnije pa je uklanjanje dlačica jednostavnije ali je koža fleksibilnija pa je potrebno pažljivije manevrirati britvicom. Kada je pak u pitanju brijanje intimnog područja, najbolje je dobro zategnuti kožu kako biste mogli napraviti pravilan i ravan potez što će smanjiti mogućnost ozljeđivanja ali i urastanja dlačica. Za koji god dio tijela odabrali britvicu, najbolje ju je koristiti nakon tuširanja, kada je koža omekšana.

Rezultat: Uklanjanja dlačica britvicom neće polučiti dugotrajne rezultate. Koliko će dana proći prije nego osjetite dlačice pod rukom ovisi o tome kako ste se brijali. Ako ste se obrijali na mokru kožu, učinak može trajati do najviše tri dana, a ako ste se obrijali na suho, proći će najviše 24 sata do izbijanja prvih dlačica.

Epilator

Ovaj uređaj prati loša reputacija jer, za razliku od ostalih metoda depilacije, čupanjem dlačica izaziva popriličnu bol. No dobre vijesti su što ga više koristite manje će vas boljeti, dlačice će se postupno prorijediti, manja je šansa za urastanjem a efekt je dugotrajan pa je vrijedan podnošenja malo bola. Epilator radi tako da mehaničkim pincetama svaku dlačicu pojedinačno iščupa iz korijena pa je njime najbolje uklanjati dlačice s djelova tijela koji nisu jako osjetljivi, na primjer, s nogu i ruku.

Rezultat: S obzirom na to da epilator čupa dlačicu iz korijena, efekt glatke kože uglavnom traje oko četiri tjedna.

>>9 savjeta uz koje će suha koža ponovno postati zdrava, meka i njegovana. Jednim klikom doznajte kako ćete to postići<<

Vosak

Depilaciju voskom ili šećernom pastom, prati sličan renome kao i korištenje epilatora. Potrebno je istrpjeti malo trenutne boli jer rezultat dugotrajan – i to ga čini najpopularnijom metodom depilacije. Voskom možete depilirati dlačice s bilo kojeg dijela tijela, od obrva, preko bikinija do nogu. Najbolje je da ovu metodu prepustite stručnjacima jer će vas manje boljeti i imat ćete, vjerojatnije, manje problema s uraslim dlačicama. Nedostatak je taj što dlačice, prije sljedeće depilacije trebaju izrasti najmanje pola centimetra za najbolji rezultat.

Rezultat: Oslobađa nas brige o dlačicama od četiri do osam tjedana, ovisno o brzini rasta vaših dlačica.

Fotoepilacija

Intense Pulsed Light, odnosno tehnologija pulsirajućeg svijetla visokog intenziteta posljednjih je godina sve popularnija metoda kućnog uklanjanja dlačica. Obožavamo je jer nas postupno gotovo permanentno (i bezbolno) rješava dlačica. Najbolji učinci se postižu kod tamnih dlačica na svijetloj koži, a može se koristiti na cijelom tijelu –  mnogi kućni uređaji imaju i nastavke prilagođene pojedinim dijelovima tijela. Ovo je odličan izbor ako imate guste i tamne dlačice čvrstog korijena zbog čega su vam druge metode depilacije bolne ili imate problema s urastanjem dlačica.

Rezultat: Djeluje progresivno smanjujući ponovni rast dlačica, odnosno ostavljajući ih u fazi mirovanja pa one više ne rastu. Na ovaj način, redovitom primjenom, u roku od osam tjedana možete smanjiti rast dlačica za oko 90 posto. Ali imajte na umu da je za idealan rezultat tretman potrebno ponavljati te da su efekti individualni, ovisno o debljini i boji dlake, mjestu epilacije i vrsti svjetlosnih zraka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button