Koža, kosa i nokti - 22. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Velika greška koju radimo nanoseći losion za tijelo

Ako je i vi radite, velika je vjerojatnost da je vaša koža, usprkos redovitoj njezi, dehidrirana ili iritirana. Doznajte što radite pogrešno, i na vrijeme promijenite lošu naviku

losion za tijelo

Priznajemo, kada je riječ o ritualu svakodnevnog njegovanja tijela, mlijekom ili losionom, znamo biti lijeni.

Međutim, u ovo hladno zimsko doba, koža postaje suša pa češće posežemo za hidratantnim preparatima kako bismo utažili njezinu žeđ. Ipak, čini se da pritom, nehotično, prilično griješimo.

>>Potreba za intenzivnom njegom kože najviše je naglašena tijekom zime. Zima je godišnje doba kada je koži potrebna dodatna njega, zaštita i hidratacija<<

Dr. Pauline M. Clerkin, britanska dermatologinja, za istraživački projekt Straight Up Skincare Project E-45, otkriva najčešću grešku koju većina nas čini pri hidratiziranju tijela.

Važan je smjer nanošenja losiona za tijelo

Ako ste poput nas, vjerojatno ne razmišljate o tehnici nanošenja losiona već, u brzini, razmazujete preparat posvuda, u pravcu od stopala prema gore.

Stanite odmah sada! Britanska dermatologinja upozorava da to nije najbolji način, posebno ako vas muče urasle dlačice i nadraženost kože.

Dr. Clerkin savjetuje da losion uvijek mažemo u smjeru prema dolje, odnosno u smjeru rasta dlačica te da se potrudimo ne utrljavati ga dolje-gore jer se time stvara trenje u folikulama dlačica i toplina. Trenje, pojašnjava dermatologinja, može začepiti folikule te uzrokovati folikulitis (upalu korijena dlake), kao i iritaciju kože.

Koliki sloj losiona za tijelo nanijeti na kožu?

Još jedan propust koji činimo prilikom korištenja hidratantnog proizvoda je da ga ne koristimo u dovoljno debelom sloju. Zvuči poznato?

Dermatologinja preporučuje da tijekom zimskog perioda kožu tijela njegujemo emolijentnim losionom dva puta dnevno, idealno nakon tuširanja (mlakom, ne vrućom vodom!) – dok je koža još vlažna, kako bi preparat stvorio masni sloj koji će „zaključati“ vlagu, ne dopuštajući joj da trenutno ishlapi iz kože.

Konačno – da ne biste sav trud bacili u vodu – pričekajte da se losion u potpunosti upije u kožu, prije nego se krenete oblačiti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button