Koža, kosa i nokti - 31. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Manikura kao iz salona: 6 koraka koji produžuju postojanost laka za nokte

Naizgled jednostavno održavanje noktiju lijepima može se pokazati zahtjevnijim podvigom nego što ste u početku zamišljali. No s pravim proizvodima i malo strpljenja, sve je moguće

Bez obzira na to pokušavate li uštedjeti novac ili izbjegavate salone zbog pandemije, nikad nije loše vrijeme za savladati profesionalnu manikuru. Između oblikovanja noktiju do lakiranja, dosta toga može poći krivo, ali to ne znači da je nemoguće napraviti dobru i dugotrajnu manikuru kod kuće. Potrebno je slijediti ovih šest jednostavnih koraka da bi vas prijateljice pitale za adresu vašeg salona.

Što vam nokti poručuju o vašem zdravlju?

Preskočite namakanje

Dok je namakanje stopala dobro napraviti prije pedikure, za manikuru ono nije potrebno. Dapače, neki stručnjaci tvrde da se slojevi nokta natopljeni vodom rašire. Kada ih takve nalakiramo, oni se vraćaju svom prvobitnom stanju, odnosno „skupljaju“ se što može uzrokovati lakše i brže odvajanje boje od površine nokta. Ako ste prethodno acetonom uklonili dotrajali lak za nokte, dovoljno je da prije sljedećeg koraka ruke i nokte temeljito operete u sapunu i vodi.

Ispolirajte površinu nokta

Nakon podrezivanja i oblikovanja noktiju, nemojte preskočiti poliranje površine nokta. Time se skida gornji žuti sloj koji nastaje ako tijekom duljeg perioda koristite tamnije lakove. Također se ujedno ravnaju i sve neravnine na noktu kako bi se boja ujednačenije primila. Površinu nokta najprije lagano ispolirajte „grubljom” stranom, a potom „nježnijom” sve dok nokat ne postane gladak i blistav.

Lakirajte unutar linija

Znamo da je to lakše reći nego učiniti, ali potrudite se lakirati „unutar linija“ noktiju. Kada nalakirate i susjednu kožicu, boja će se s nje brže ukloniti, a sa sobom će „povući“ i dio boje s nokta. Da biste izbjegli bojenje okolne kože, iskušajte profesionalni trik. Prije lakiranja, kožu oko nokta pažljivo namažite tankim slojem kreme ili vazelina. Ako tada i nanesete malo laka na kožu dok lakirate nokte, lak će se s lakoćom obrisati

Ne preskačite njegujuće lakove za nokte

Kao i kada je koža u pitanju (tekući puder najbolje prianja i izgleda na zdravoj i hidratiziranoj koži), jednako tako i lak za nokte najbolje izgleda na zdravim noktima. Računica je jednostavna – ako su nokti tanki i slabi pucanju, lak će se lakše ostrugati. Zato stručnjaci savjetuju da se ispod obojenog laka za nokte nanese tanki sloj prozirnog, njegujućeg laka. S obzirom na to da ovaj proizvod ima direktan kontakt s vašim noktom, odnosno kožom, dobro je uložiti u kvalitetniji bazni lak. Osim što će svojom formulom ojačati nokte, on će ujedno spriječiti da poprime žućkastu nijansu (ako koristite tamnije boje lakova).

Koristite nadlak

Transparentni nadlak više je od blistavog završnog sloja. Nadlak je taj koji se brine da su sve linije, greškice, udubine ili izbočine prekrivene i da nokti izgledaju kao da su bili na profesionalnoj manikuri. Osim toga, ako je nadlak kvalitetan, sprječava oštećenje laka u boji te značajno produljuje trajanje manikure.

pucanje kose i noktiju njega kose njega noktiju

10 ključnih savjeta za sprječavanje pucanja kose i noktiju

Ljeto je u zamahu i vrijeme je da blistate. Ali jeste li razmišljali o tome koliko sunčanje i morska...

SAZNAJTE VIŠE

Strpljivo osušite nokte na zraku

Iako laku za nokte obično treba oko sedam do 10 minuta da se osuši u potpunosti, bolje je biti strpljiv i pustiti da se neometano suši nekoliko minuta dulje, posebno, ako ste nanijeli više slojeva laka u boji (ne računajući nadlak). Formula je sljedeća: nakon baznog laka, odnosno podloge, pričekajte barem jednu minutu prije nego nanesete lak u boji. Za drugi sloj pričekajte najmanje tri do četiri minute, a prije nanošenja nadlaka i znatno duže kako bi se spriječilo oštećenje boje dok se nije u potpunosti osušila. Kada ste nanijeli sve slojeve, zavalite se u fotelju i uživajte u meditaciji ili omiljenoj seriji!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button