Koža, kosa i nokti - 3. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Spriječite razvoj gljivica! Neka vaši nokti zablistaju u boji zdravlja

Tijekom travnja ADIVA ljekarne provode savjetodavnu kampanju „Nokti u boji zdravlja“. Zatražite stručni savjet ADIVA ljekarnika o zbrinjavanju gljivičnih infekcija noktiju

gljivice na stopalima

Gljivične infekcije kože i noktiju jedan su od najčešćih razloga posjeta dermatologu. Infekciju uzrokuju gljive koje zovemo dermatofiti i kvasci, a najčešće kandida.

Prenose se direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom, osobom ili prijenosom preko predmeta. Općenito takve infekcije ne predstavljaju tešku bolest, ali iznimno su neugodne i liječenje je dugotrajno.

Kako se prepoznaju gljivične infekcije?

Infekcija kože Zaraza može nastati na bilo kojem dijelu kože, no najčešće se javlja na stopalima i naziva se atletsko stopalo. Karakteristično su zahvaćeni vrhovi prstiju, dio između njih te svod stopala. Zaražena koža je upaljena, crvena, suha, može se ljuštiti i svrbjeti te mogu nastati mjehurići. Mogu biti zahvaćena i dlakava mjesta, često vlasište, a tada su uočljiva okrugla ili ovalna žarišta s crvenilom i ljuštenjem kože te pucanjem vlasi. Zaraze prouzročene kvascima također mogu zahvatiti kožu i nokte, a najčešće se javljaju na pregibima kože (područje pazuha, prepona, ispod dojki).

Infekcija nokta – U početku je zahvaćena samo površina nokta, no ako se ne liječi, zaraza prodire duboko u nokat i njegov korijen. Prvo se primjećuju sitne bijele mrlje, potom se boja mijenja u žućkastu ili smećkastu, a zatim nokat zadeblja i mijenja oblik. Daljnjim propadanjem počinje se mrviti, potom se lome komadići, a proces napreduje sve do potpunog odvajanja nokta. Može se osjetiti i neugodan miris zbog propadanja tkiva nokta. Zaraze su češće na noktima nogu, a na rukama nastaju kod osoba čije su ruke dugotrajno izložene vodi i deterdžentima.

Čimbenici rizika

 • dugotrajno nošenje zatvorene obuće i čarapa od sintetičkih materijala
 • loša higijena stopala
 • kupališta, bazeni i sportske svlačionice – mjesta puna vlage
 • tretman u pedikerskom salonu u kojem se ne provode odgovarajuće mjere dezinfekcije
 • umjetni nokti – ispod njih se nakuplja vlaga
 • oslabljeni imunitet – gljivičnim infekcijama skloniji su dijabetičari, neki kronični bolesnici, starije osobe sa smetnjama cirkulacije u nogama
 • veće opterećenje stopala – rizik je povećan kod sportaša i osoba koje intenzivno opterećuju stopala
 • ozljede nokta ili kože oko nokta

Liječenje – strpljivo i dugotrajno

Liječenje se mora provoditi i uputno je savjetovanje s liječnikom ili ljekarnikom u što ranijoj fazi zaraze. Tada se primjenjuju kreme, masti ili otopine koje sadrže antimikotike i fungicide. Ako se bolest ne liječi pravodobno, može se zakomplicirati i tada je potrebna primjena oralnih antimikotika. Liječenje kože treba provoditi dovoljno dugo, još dva tjedna nakon povlačenja simptoma, odnosno vidljivih promjena na koži.

Liječenje noktiju je dugotrajnije jer lijek teže prolazi u sam nokat. Već pri sumnji na zarazu najbolje je savjetovati se s liječnikom dermatologom. Takve blaže infekcije mogu se liječiti bezreceptnim lijekovima, a liječenje treba trajati dok se cijeli nokat ne obnovi. Za nokte na rukama potrebno je šest do osam mjeseci, a za nokte na nogama osam do dvanaest mjeseci.

Ako se bolest ne liječi pravodobno, može se zakomplicirati i tada je potrebna primjena oralnih antimikotika. Liječenje kože treba provoditi dovoljno dugo, još dva tjedna nakon povlačenja simptoma, odnosno vidljivih promjena na koži

Kako spriječiti gljivične infekcije?

 • održavajte higijenu stopala te neka vam nokti uvijek budu suhi i čisti
 • nakon kupanja dobro osušite stopala, a korisni su sprej ili puder protiv znojenja
 • ne hodajte bosi na bazenima ili u sportskim svlačionicama
 • nosite prozračnu obuću i čarape te ih često mijenjajte
 • pazite na njegu noktiju i kožice oko nokta
 • za česta pranja koristite gumene rukavice; obavezno ih sušite iznutra
 • nakon njege inficiranog nokta perite ruke
 • preparate za liječenje gljivične infekcije upotrebljavajte točno prema uputi i dovoljno dugo, bez obzira na to koliko je to naporno

Potražite stručni savjet ADIVA ljekarnika

Do 30. travnja u programu savjetovanja o zbrinjavanju gljivičnih infekcija noktiju sudjeluju ADIVA ljekarne diljem Hrvatske. ADIVA ljekarne prepoznatljivo su označene. Na vratima ili u izlogu ljekarne istaknut je plakat kampanje „Nokti u boji zdravlja“.

Potražite na našem lokatoru  vama najbližu ADIVA ljekarnu u kojoj možete dobiti stručni savjet o zbrinjavanju gljivičnih infekcija.

>> Za više savjeta pretražite Zdravlje od A do Ž <<

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button