Koža, kosa i nokti - 21. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Maja Ceković, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Dermangio

Možemo li liječiti pretjerano ispadanje kose?

Dnevni gubitak do stotinu vlasi normalna je i svakodnevna pojava. No zbog genetskog naslijeđa ili različitih stresnih situacija kosa može početi naglo ispadati

Ispadanje kose

Androgenetska se alopecija kod žena očituje prorijeđenošću vlasišta na tjemenu (uz održanu prednju liniju rasta kose), a muški tip ćelavosti može se pojaviti kod žena u menopauzi.

Malo je onih koji bi ostali ravnodušni uoče li pojačano ispadanje kose. Čežnju za bujnom, gustom i čvrstom kosom osjećaju mnoge žene, ali i muškarci koji pritom, s druge strane, nerijetko strahuju od ćelavosti. No da bismo govorili o uzrocima ispadanja kose, treba se osvrnuti na prirodni ciklus dlaka, pa tako i onih na tjemenu – vlasi.

Ciklus rasta svake dlake podijeljen je u tri faze. Prva je faza aktivnog rasta, odnosno anagena faza, potom slijedi katagena (involutivna) faza, nakon koje dlaka ulazi u fazu mirovanja koju nazivamo telogena faza. Trajanje faze aktivnog rasta dlake je genetski određeno pa tako varira od dvije do osam godina na vlasištu, a dlake na drugim regijama (obrve, trup i udovi) rastu brže pa prva faza traje od jednog do šest mjeseci. Telogena faza koja završava ispadanjem dlake traje stotinjak dana.

>>Zbog čega gubimo kosu i kako je uvjeriti da ponovno raste?<<

Kosa raste prosječnom brzinom od otprilike jednog centimetra na mjesec. U vlasištu se normalno nalazi 80 do 90 posto anagenih vlasi, 10 do 20 posto telogenih te jedan do dva posto katagenih vlasi. Postotni udio pojedine faze određuje se takozvanim trihogramom. Riječ je o mikroskopskoj analizi uzorka koji se sastoji od 70 do 100 iščupanih vlasi. Dnevno ispadanje do stotinu vlasi s vlasišta normalna je pojava.

Oblici i uzroci ispadanja kose

Najčešći oblici ispadanja kose su androgenetska ćelavost (nasljedni gubitak kose ovisan o androgenu) te efluvij, odnosno difuzno ispadanje kose koje nastaje kao posljedica nekog štetnog utjecaja na organizam. Pri tome nije toliko važna vrsta stresa koliko njegova jakost.

Među čestim uzrocima difuznog ispadanja kose su metabolički poremećaji (nagli gubitak tjelesne mase, gladovanje, hipokromna anemija, manjak cinka, krvarenje), hormonalni poremećaji, bolesti štitnjače, porođaj, prekid uzimanja hormonske kontracepcije, lijekovi, otrovanja, akutne febrilne bolesti, kronične bolesti, kirurški zahvati te psihički stres. Kod bolesnika koji se žale na iznenadno jako i difuzno opadanje kose te prorijeđenost vlasišta treba pokušati pronaći i liječiti uzroke efluvija.

I ženama prijeti ćelavost

Androgenetska alopecija nasljedni je gubitak kose ovisan o androgenima. Pojavljuje se kod muškaraca i žena s različitom kliničkom slikom te se razlikuje muški i ženski tip androgene alopecije. Osim naslijeđa, važan je i utjecaj hormona. Estrogeni produljuju, a androgeni skraćuju fazu rasta dlake. Naime, stanice folikula dlake stvaraju enzim 5-alfa reduktazu koji slabe androgene metabolizira u testosteron i dihidrotestosteron (DHT). DHT skraćuje fazu rasta kose i pridonosi njezinu stanjivanju.

Muški tip ćelavosti počinje u mladosti, a koliko će brzo napredovati ovisi o svakom pacijentu ponaosob. Androgenetska se alopecija kod žena očituje prorijeđenošću vlasišta na tjemenu (uz održanu prednju liniju rasta kose), a muški tip ćelavosti može se pojaviti kod žena u menopauzi. Androgena alopecija predstavlja veliko psihološko opterećenje, čemu su posebice podložni mlađi, neoženjeni muškarci s jačom depresijom te psihički labilne osobe. Recimo i to da je gubitak kose često praćen seborejom i seboroičkim dermatitisom.

Što možemo učiniti?

U liječenju se lokalno propisuje 2-postotna i 5-postotna otopina minoksidila (antihipertenziv) koji izaziva rast kose. Finasterid je inhibitor 5-alfa reduktaze, a primjenjuje se peroralno i lokalno. On zaustavlja daljnje opadanje kose te potiče rast. Učinak se očekuje kod muškaraca s blagom do umjerenom ćelavošću, ali ne i kod onih s potpunim gubitkom kose. Finasterid je namijenjen samo muškarcima za liječenje muškog tipa ćelavosti.

Za liječenje androgenetske alopecije kod žena mogu se primijeniti hormonalni preparati samostalno ili u kombinaciji s antiandrogenima (ciproteron acetat). U postmenopauzi moguća je nadomjesna terapija estrogenima.

U posljednje vrijeme često se za liječenje ispadanja kose provodi mezoterapija – u vlasište se iglom unose vitamini, minerali, aminokiseline i antioksidansi, a daju se i injekcije vlastite krvi, točnije plazma bogata trombocitima. Dakle, učini li vam se da se vaša kosa znatno prorijedila ili da je četka prepuna vlasi, ne ustručavajte se potražiti stručnu pomoć dermatovenerologa jer se i ispadanje kose može liječiti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button