Koža, kosa i nokti - 24. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Trajni lak: Nokti ga obožavaju, ali može uzrokovati rak kože

Trajni lak može se činiti kao praktičan odabir za ljeto kada su nokti u pitanju, međutim koliko je dobar za vaše zdravlje i zdravlje vaših noktiju? Prije nego rezervirate tretman za trajnu manikuru, doznajte sve njegove prednosti ali i mane

trajni lak, nokti

Kažu da je žena jedino bespomoćna u trenutku kad joj se suši lak na noktima. Nestrpljive smo čekati da se premaz osuši, želimo da lakiranje bude brzo gotovo, a rezultat sjajni i glatki nokti.

Ali ne samo da ne želimo dugo čekati da se lak osuši, već želimo i da manikura potraje što dulje. S tim su ciljem nastale brojne tehnike uključujući i trajni lak. No, koliko je pribjegavanje ovom načinu ukrašavanja noktiju dobro za naše zdravlje? Zbrojili smo njegove pozitivne i negativne efekte, pa prosudite sami.

Trajni lak se ne suši na zraku već pod UV lampama, poput onih u solariju. Zbog emitiranja štetnog UV zračenja, ovaj način manikure može uzrokovati rak kože

Trajni lak: prednosti

Dugotrajan i postojan učinak – očiti plus ove manikure je dugotrajnost jer traje najmanje dva puta duže od klasične manikure, a to je oko 2-3 tjedna, odnosno koliko noktima treba da izrastu. Dodatan bonus je što trajni lak svih dana izgleda kao prvoga – postojane boje i sjaja, bez guljenja i pucanja.

Brzo se suši – ako odlazite na manikuru u žurbi, trajni lak je odlično rješenje. Priprema noktiju (oblikovanje turpijicom ili podrezivanje u željeni oblik i otklanjanje masnoće s površine noktiju), kao i bojenje nekoliko prozirnih slojeva laka, a zatim onog u boji, traje otprilike kao i klasična manikura. No proces sušenja je znatno kraći. Trajni lak se stvrdnjava pod UV svjetlom u svega nekoliko minuta i možete biti sigurni da neće završiti s neželjenim ogrebotinama po svježem laku.

Prirodan izgled – trajni lak se nanosi u tankom sloju te daje prirodan izgled noktiju, odnosno ploča nokta nije zadebljana, kao kod npr. geliranih noktiju. I što je najvažnije, s trajnim lakom na noktima možete obavljati sve dnevne aktivnosti, poput nanošenja i skidanja kontaktnih leća, ali i svih poslova, bez bojazni da ćete ga oštetiti.

Rast noktiju – ovakav tip manikure sprječava žene da grizu ili  skraćuju nokte. Međutim, nanosi se isključivo na prave nokte i namijenjen je osobama koje imaju kvalitetne i čvrste nokte. Jer je na tankim i slabim noktima, sklonim listanju trajnost ovog laka puno kraća.

>>Kako bi postigle preplanulu put mnoge pripadnice nježnijeg spola čine sve što je u njihovoj moći – od prženja na suncu do umjetnog sunčanja. Kliknite i doznajte koja su to 4 jako dobra razloga da ne odete u solarij<<

Trajni lak: mane

Kemikalije – (npr. formalin, tulen) i akrilni prahovi, odnosno plastični materijali prisutni u trajnim lakovima mogu izazvati alergijsku reakciju, naškoditi respiratornom sustavu i bespovratno oštetiti nokte. Osim toga, možda se tako ne čini ali nokti su porozni, jednako kao i koža, pa sve što na njih nanesete završava u organizmu.

UV zračenje – trajni lak se ne suši na zraku već pod UV lampama, poput onih u solariju. Zbog emitiranja štetnog UV zračenja, ovaj način manikure može uzrokovati rak kože, hiperpigmentaciju i fotooštećenja pa koža prstiju može prijevremeno ostarjeti. Iako UV zračenja ovih lampi nisu visoka, postoji kumulativna opasnost. I u Hrvatskoj i u svijetu zabilježeni su slučajevi raka kože ispod noktiju kod osoba koje su često koristile UV lampe za sušenje noktiju. Osim toga, istraživanje objavljeno u stručnom magazinu JAMA Dermatology navodi da se izlaganjem UV zračenju u količini od 8 do 14 posjeta tijekom 2 do 3,5 godine dostiže opasna razina zračenja koja uzrokuje DNA oštećenja.

>>Dobivanje na težini ne ovisi samo o tome što jedemo, već i o tome kada jedemo. To je osnovno načelo krono prehrane. Kliknite i doznajte koja je to jedina stvar koja će vam pomoći pri mršavljenju i to bez muke i gladovanja<<

Proces uklanjanja – osim rizika od raka kože, uklanjanje trajnog laka također je upitno po zdravlje. Aceton se koristi već desetljećima, no tijekom godina njegova je formula postala sve štetnija – i za zdravlje kože i za respiratorni sustav. Kako bi uspio ukloniti lak koji je doslovce zalijepljen na ploču noktiu, nokti se moraju namakati najmanje 10 minuta u acetonu da bi kemikalije uspjele prodrijeti kroz sve slojeve i odignuti lak, bez oštećivanja, s ploče noktiju. Osim udisanja potencijalno štetnih kemijskih isparavanja, aceton može isušiti nokat zbog čega može postati sklon pucanju i listanju. Usto, aceton ne skine uvijek lak u potpunosti pa je neuklonjene komade i mrvice potrebno ukloniti potiskivačem ili drvenim štapićem, čime možemo, dodatno, oštetiti i stanjiti ploču noktiju.

Oštećenje noktiju – trajni lak može oštetiti nokte i ako se ne ukloni na vrijeme i ako se ne držite uputstava dobivenih u kozmetičkom salonu pa sami kod kuće ‘prikrivate’ izrast nokta slojevima laka ili nestručno uklanjate trajni lak. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button