Trudnoća i porod - 10. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Maja Ceković, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Dermangio

Kad se koža rastegne do pucanja – što učiniti sa strijama i kako ih spriječiti?

Iako se strije najčešće spominju vezano uz trudnoću, nije rijetkost da se jave kod djece u pubertetu ili osoba kod kojih je naglo došlo do povećanja tjelesne težine. Možemo li ih ikako „zagladiti“?

Strije koza

Lijepa koža ne voli strije, tj. kada ih imamo nismo baš najsretniji s njima. Strije su linearne atrofije kože, češće vidljive kod žena i djevojčica. Oko 70% djevojčica i 40% dječaka u pubertetu dobiju strije, a pojavljuju se kod čak 90% trudnica i to uglavnom u 6. mjesecu trudnoće.

Kako nastaju strije?

Strije nastaju zbog oštećenja vezivnog tkiva uslijed prebrzog rastezanja kože. Što je brže rastezanje, veće je njezino oštećenje jer se vezivno tkivo ne može tako brzo prilagoditi promjenama.

Najčešće se javljaju u trudnoći, ali i uslijed naglog povećanja tjelesne težine, povećanja mišićne mase, brzog rasta i hormonalnih promjena.

Pravila njege kože za svakog člana obitelji

Vrlo važnu ulogu u nastanku strija ima genetika koja određuje kvalitetu vezivnog tkiva. Kod nekih ljudi vezivno tkivo je slabije kvalitete tj. smanjene elastičnosti, a time je povećana sklonost nastanku strija.

Osim genetike i rastezanja kože kao mehaničkog faktora, značajnu ulogu u nastanku strija imaju hormoni glukokortikosteroidi i estrogeni. Koncentracija glukokortikosteroida je povećana u patološkim stanjima poput kušingovog sindroma, ili nakon njihove dugotrajne primjene putem krema i tablete. Glukokortikikosteroidi blokiraju sintezu kolagena.

Estrogeni hormoni su povišeni u pubertetu, trudnoći ili zbog uzimanja kontracepcijskih sredstava. Dokazano je estrogeni aktiviraju enzim koji pojačano razgrađuje vezivno tkivo te uzrokuju strije.

Gdje i kada se strije pojavljuju

Strije nastaju na mjestima najviše izloženim rastezanju kože: na ramenima, nadlakticama, grudima, trbuhu, bokovima, bedrima i stražnjici. U početku su crvenkasto-ljubičaste linije širine nekoliko milimetara, različite dužine paralelno raspoređene. Tijekom vremena postaju žućkasto-ljubičaste, a na kraju bjelkaste.

Veličina i širina znatno variraju, pa mogu biti široke nekoliko centimetara, a duge do 20 centimetara. Većinom su u razini kože, no mogu biti i ispod razine.

Tijekom puberteta obično se javljaju na nadlakticama, donjem dijelu leđa i iznad koljena. Kod djevojčica se pojavljuju na dojkama. U trudnoći se najčešće javljaju na trbuhu, bedrima i dojkama.

Sklonije su im trudnice svijetle osjetljive kože koje tijekom trudnoće naglo povećaju tjelesnu težinu, koje su prije trudnoće imale višak kilograma i slabo vezivno tkivo. Kod naglog povećanja tjelesne težine javljaju se na trbuhu, natkoljenicama i pazusima.

Strije se mogu pojaviti i nakon nekih infekcijskih bolesti kao što su tifus, paratifus, gripa, tuberkuloza i pleuritis.

S obzirom na to da je uklanjanje strija dugotrajno i skupo te da se ne mogu u potpunosti ukloniti, vrlo je važno spriječiti ili ublažiti njihovo nastajanje.

Kako spriječiti ili ublažiti razvoj strija?

  • Pripazite da ne dođe do naglog povećanja tjelesne težine i mišićne mase.
  • Što češće na kritična mjesta nanosite kreme ili ulja protiv strija. Ovi preparati hidratiziraju, regeneriraju i održavaju elastičnost kože. Obično sadrže maslinovo, bademovo, ricinusovo, kokosovo i ružino ulje, biljne ekstrakte, vitamine, elastin, kolagen, pantenol, hijaluronsku kiselinu. Ove preparate treba barem dva puta dnevno nanositi kružnim pokretima na ugrožena područja kože. Kreme na bazi vitamina A vrlo su učinkovite, ali se za vrijeme trudnoće i dojenja ne smiju koristiti jer mogu oštetiti fetus
  • Vrlo je važna pravilna prehrana bogata vitaminima A, C, E i proteinima te unošenje dvije litre vode dnevno.
  • Tuširajte se hladnom vodom.
  • Budite tjelesno aktivni.
  • Nosite grudnjake koji sprječavaju oštećenje vezivnog tkiva kože i spuštanje grudi.

Metode uklanjanja strija

Da bi se postigli bolji rezultati preporučuje se kombinacija više raznih tretmana. Najčešće se koriste laseri, radiovalovi, kemijski pilinzi, mezoterapija, dermaroleri, PRP.

Najbolji rezultat postiže se frakcijskim laserima. Postoje ablativni i ne ablativni frakcijski laseri ovisno o djelovanju na površinu kože.

Kod ne ablativnih lasera površina kože ostaje ne oštećena. Kod ablativnih frakcijskih lasera (Erbium Yag i C02) koji imaju uz toplinski i mehanički učinak, nastaju oštećenja na površini kože.

Laseri izazivaju sitna oštećenja vezivnog tkiva nakon čega se stvara novi kolagen. On popravlja nastala oštećenja, a konačni rezultat je nova glađa i napetija koža. Oporavak je kratak jer između mikroskopskih oštećenja kože ostaju i dijelovi zdrave, neoštećene kože, što pomaže brzoj regeneraciji.

Na tretiranom mjestu koža je crvena tijekom tri do pet dana. Rezultat je vidljiv već nakon 10 dana. Poboljšava se svakim danom, a konačni rezultat se vidi nakon šest mjeseci. Broj tretmana ovisi o stanju kože, obično jedan do tri. Konačni rezultati su pliće, uže i manje strije.

njega kože, trudnoća, koža, njega, savjeti

Posvetite se njezi kože u trudnoći uz nekoliko korisnih savjeta

Aktivnost hormona u blaženom stanju nekim će ženama prirediti neugodna iznenađenja - trudnička maska, linea negra, akne, prištići, strije......

SAZNAJTE VIŠE

Prije tretmana potrebno je na tretirano područje nanijeti kremu koja sadrži anestetik. Nakon tretmana na to se područje stavljaju hladni oblozi te kreme za regeneraciju.

Vrlo je važno da se koža ne izlaže suncu barem 30 dana nakon tretmana.

Od lasera do dermarollera

ND Yag laser – toplinom se ošteti vezivno tkivo pri čemu se potiče razvoj novog vezivnog tkiva. Obično je potrebno šest tretmana. Rezultat se vidi nakon šest mjeseci.

Radiovalovi – BTL Exilis koristi kombinaciju visoke energije, monopolarne radiofrekvencije i ultrazvuka kako bi se ostvarilo duboko zagrijavanje u koži, što rezultira stvaranjem novog kolagena i zatezanjem kože.

Stalno praćenje i kontrola RF protoka omogućuje postizanje optimalne temperature u najkraćem mogućem vremenu, omogućujući ugodan tretman za klijenta s izvanrednim rezultatom. Koristeći sigurnu termalnu energiju, pacijenti osjećaju ugodnu toplinu kod svakog tretmana. Obično je potrebno šest tretmana, a rezultati su vidljivi nakon šest mjeseci.

KTP laser i Pulsed Dye laser se koriste za uklanjanje crvenih strija.

Mezoterapijom se malenim tankim iglicama u zahvaćeno područje unose aktivne tvari kao što su vitamini antioksidansi i hijaluronska kiselina koja potiče regeneraciju kože.

Dermaroller je medicinski uređaj koji se koristi kod terapije indukacije kolagena. Izgleda poput valjka s iglicama kojima se prelazi preko kože. Pospješuje unos aktivnih sastojaka u kožu i stvaranje novog kolagena.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button