Koža, kosa i nokti - 3. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Posvetite se njezi kože u trudnoći uz nekoliko korisnih savjeta

Aktivnost hormona u blaženom stanju nekim će ženama prirediti neugodna iznenađenja - trudnička maska, linea negra, akne, prištići, strije... Što učiniti?

njega kože, trudnoća, koža, njega, savjeti

Dok birate kozmetičke proizvode za njegu, imajte na umu da će koža upiti do 60 posto sastojaka koje na nju nanesete pa budite oprezni što koristite tijekom trudnoće i dojenja.

Trudnoća je blaženo stanje tijekom kojeg mnoge žene izgledaju božanstveno, sjajnog tena i bujne kose, ali neke od nas ipak nisu te sreće. Pojačana aktivnost hormona kod nekih žena može izazvati suprotan učinak, uzrokujući pojačanu osjetljivost kože te širok spektar problema.

Jedan od onih koji izaziva frustraciju jest melasma ili trudnička maska, tamne mrlje koje se najčešće pojavljuju na licu u prvom tromjesečju trudnoće. Krivac za te hiperpigmentacijske probleme su hormoni te izloženost ultraljubičastom zračenju kojeg u ljetnim mjesecima ne manjka.

Osim toga, madeži ili pjegice mogu privremeno potamnjeti ili se povećati, ali se mogu pojaviti i novi. Mnoge su trudnice suočene s takozvanom linea negrom, tamnom vertikalnom linijom koja se proteže od pupka do venerina brijega. Iako ne postoje specijalizirani tretmani za pigmentacijske probleme u trudnoći, izbjegavanje sunca svakako može pomoći u smanjenju diskoloracije, kao i korištenje visokog zaštitnog faktora pri svakom izlasku na otvoreno, neovisno o godišnjem dobu, a posebno tijekom sunčanih dana.

Želite li preparat koji je pogodan za trudnice i koji će ublažiti pigmentaciju, posegnite za onima na bazi azelaične kiseline, vitamina C ili soje. Ne uspijete li njima ublažiti probleme, uvijek možete hiperpigmentaciju, barem ako je o licu riječ, prekriti dobrim korektorom i puderom, a nakon rođenja djeteta kemijskim pilingom.

Trudnoća i lijekovi: Što trudnice mogu uzimati, a što trebaju izbjegavati?

Hidratacija kože u trudnoći

Azelaična kiselina pomoći će i ako ste dobili trudničke akne koje najčešće izbijaju oko usana i brade. Ne biste smjeli koristiti preparate koji sadržavaju benzoil peroksid, salicilnu kiselinu ili retinol jer nisu sigurni u trudnoći. Radije nabavite one na bazi sumpora, glikolne ili alfa hidroksilne kiseline.

Po potrebi, kako biste smanjili nastanak akni, zamijenite uobičajene kozmetičke proizvode onima za kombiniranu i masniju kožu. Jednako napravite i s dekorativnom kozmetikom (potražite mineralne pudere koji ne blokiraju pore).

Blagi svrbež, koji se najčešće osjeća u trećem tromjesečju, na trbuhu, bedrima i grudima rezultat je širenja kože, kao i hormonalnih promjena. Ako je svrbež preintenzivan te ako se pojave i mjehurići ili prištići, javite se liječniku. U ostalim slučajevima pomoći će vam hidratacija. I još hidratacije.

Kako bi koža bila elastična i gipka te kako biste se osjećali ugodno, kreme ili ulja koristite nakon svakog tuširanja ili tri do pet puta na dan. Tijekom nanošenja na tijelo prilagodite intenzitet pritiska, toplinu dlanova i smjer pokreta svojim potrebama. Zapamtite da time uspostavljate komunikaciju sa svojom bebom.

Obilnom svakodnevnom hidratacijom prevenirat ćete i eventualni nastanak strija pred kraj drugog tromjesečja. Tada je važna masaža trbuha, područja grudi, bokova i donjeg dijela leđa radi hranjenja, hidratacije i održavanja kože elastičnom. Ako ste genetski skloni tim dubokim brazdama, teško će vam pomoći obilna hidratacija. Ali dobra su vijest laserski tretmani koji (nakon rođenja djeteta) mogu ublažiti neželjene promjene.

Kod mnogih se trudnica mogu pojaviti i proširene kapilare, na licu ili nogama. Najbolja je prevencija naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom (posljednje tuširanje u nizu treba biti hladno). Time se potiče skupljanje i širenje krvnih žila. Što god možete obavljajte u sjedećem položaju, no pritom nemojte križati nogu preko noge. Za dodatnu zaštitu vena i krvnih žila možete nositi čarape za vene.

Što jesti u trudnoći? Hrana za trudnice

Prehrana u trudnoći: Što trudnice smiju jesti?

Pravilna i uravnotežena prehrana tijekom trudnoće iznimno je važna i za majku i za dijete

SAZNAJTE VIŠE

Opada mi kosa!

Promjene vidljive na kosi i noktima također mogu biti nepoželjne. Kosa se može prorijediti, a nokti postati krhkiji i lomljiviji. Za njegu kose koristite prirodne šampone ili preparate na bazi bilja koji će joj vratiti volumen i ublažiti opadanje, a za jačanje nokte mažite maslinovim uljem ili namačite u kupki od mlijeka.

Dok birate kozmetičke proizvode za njegu, imajte na umu da će vaša koža upiti do 60 posto sastojaka koje na nju nanesete. Stoga budite oprezni što koristite tijekom trudnoće i dojenja. U potencijalno opasne sintetičke sastojke najčešće se ubrajaju metilparaben, etilparaben, propilparaben, isopropilparaben, butilparaben, izobutilparaben i benzilparaben. Osim toga, proizvodi koje ste koristili prije trudnoće ne moraju vam više odgovarati, naprotiv, mogu biti i opasni.

Usprkos tome, ne živcirajte se i ne gubite san brinući o kupnji kreme ili losiona koji neće potencijalno naštetiti vašoj bebi. Ako ste u nedoumici, najbolje se savjetujte s liječnikom, ljekarnikom ili, ako želite prirodni pristup, s naturopatom. Bez obzira na višak pjegica ili poneku striju, svakako uživajte u iščekivanju prinove.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button