Trudnoća i porod - 4. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Maja Petković, mag. rehab. educ., Centar Vestibulum

Blaženo stanje: Masaža u trudnoći može ublažiti niz tegoba od nesanice do bolova

Učinak odgovarajuće masaže na zdravlje uvijek je povoljan, a trudnicama može ublažiti niz tegoba, od nesanice do bolova u raznim dijelovima tijela

masaža, trudnoća

Tijekom masaže važna je komunikacija između trudnice i masera, važno je da žena kaže ako joj nešto ne odgovara, primjerice ako počne osjećati jači bol ili ako joj neki pokret i pritisak posebno gode.

Trudnoća je za ženu potpuno novo razdoblje, kako emocionalno tako i fizičko. Iako znamo da svaka od njih drugačije proživljava trudnoću, ono što im je zajedničko jest stres za tijelo koji se očituje bolovima u kralješnici i zdjelici, zadržavanju suvišne tekućine, sve bržim umaranjem i učestalim stanjima iscrpljenosti. No trudnoća ne mora biti teška i iscrpljujuća te danas sve više trudnica otkriva koristi prenatalne masaže i vježbanja u trudnoći.

Samomasaža od 10 minuta na dan može biti blagotvorna, a profesionalna masaža može trajati od 45 do 90 minuta, ovisno o načinu rada masera

Ono što razlikuje prenatalnu masažu od klasične jest položaj za izvođenje masaže te razumijevanje specifičnog stanja i potreba tijela svake žene u trudnoći. U prenatalnoj masaži mogu se koristiti različite tehnike ovisno o tome je li osobi potrebno više opuštanja ili smanjenje bola u zdjelici ili pak poboljšanje cirkulacije.

Koristi prenatalnih masaža su:

  • opuštanje tijela od napetosti i pomoć pri nesanici
  • priprema snage, fleksibilnosti i izdržljivosti mišića potrebnih za porođaj
  • smanjenje osjećaja bola u vratu i leđima
  • smanjenje pritiska na prsa, donji dio leđa, kukove i zdjelicu
  • pomoć pri ublažavanju simptoma glavobolje, sindroma karpalnog tunela i išijasa
  • smanjenje grčenja u listovima nogu i naticanja ruku
  • poboljšanje cirkulacije krvi i limfe te smanjenje otoka
  • pružanje emocionalne podrške i kontakta.

U prvom tromjesečju prenatalna masaža može se izvoditi dok trudnica leži u položaju na boku, na leđima, u sjedećem položaju ili položaju na trbuhu (ali samo ako joj je ugodno). U drugom i trećem tromjesečju primarni položaj za izvođenje masaže je na boku. Masažu je moguće izvesti u položaju na leđima, ali u kraćem vremenu ili pak u polusjedećem položaju. Trudnica može sjesti i na stolicu te podbočiti ruke i glavu jastukom oslonjenim na stol da joj se izmasiraju leđa.

Tijekom masaže važna je komunikacija između trudnice i masera, kao i to da žena kaže ako joj nešto ne odgovara, primjerice ako počne osjećati jači bol ili ako joj neki pokret i pritisak posebno gode. Cilj je da masaže bude ugodno i opuštajuće iskustvo za trudnicu te da se ona osjeća sigurno.

No kao i svaka masaža, prenatalna masaža ima kontraindikacije, odnosno nekim se ženama ne preporučuje. Ako trudnica u svojoj povijesti ima jedno od stanja navedenih u nastavku teksta, potrebno je posavjetovati se s ginekologom prije masaže. Kontraindikacije bi mogle biti prijevremeni porođaj, povišen krvni tlak, preeklampsija, gestacijski dijabetes, tri i više pobačaja, kao i komplikacije u trudnoći. Prenatalna masaža se ne preporučuje ni u stanjima povišene tjelesne temperature, bolova u trbuhu te jakog osjećaja mučnine i povraćanja.

>>Gotovo da i ne postoji roditelj koji ne priželjkuje doznati spol bebe i prije njezina rođenja. Nestrpljivo se očekuju tjedni u kojima će ultrazvuk dati uglavnom pouzdan odgovor, a do tada se volimo oslanjati na “gatanja” iz simptoma.<<

I samomasaža je korisna

Ukratko, masaža doista može biti od velike pomoći za trudnicu, bez obzira na to masira li se sama ili se prepušta u ruke profesionalaca. Na internetskim portalima postoji niz informacija i uputa vezanih uz samomasažu trudnica gdje su ukratko objašnjeni postupci kako smanjiti glavobolju masiranjem područja sljepoočnica, masiranjem smanjiti grčeve u listovima ili pak o korištenju manjih loptica kod bolova zbog išijasa pritiskom na određene točke u području zdjelice.

Preporučeno vrijeme trajanja prenatalne masaže nije uvijek isto. Samomasaža od 10 minuta na dan može biti blagotvorna, a profesionalna masaža može trajati od 45 do 90 minuta, ovisno o načinu rada masera. I za kraj, odlučite li se prepustiti spretnim rukama masera dok u vama raste novi život, radi što boljih učinaka preporučuje se dolazak jednom tjedno tijekom prvog i drugog tromjesečja te dva puta tjedno ili više tijekom trećeg tromjesečja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button