Trudnoća i porod - 9. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Ana Jelčić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, i Ana Lukas-Stančin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Biokemijska trudnoća: trudnoća bez ploda

Kratkotrajna trudnoća bez ploda često izaziva stres, tugu i razočaranje, a ponekad i obeshrabruje partnere od novih pokušaja začeća. Pa ipak, treba znati da je nova trudnoća nakon biokemijske – moguća!

biokemijska trudnoca

Biokemijska trudnoća predstavlja povišenje hormona trudnoće, uz odsutnost ploda u maternici. Često žene ni ne znaju da su trudne u tako ranoj trudnoći, a tada se vrlo rani pobačaj može zamijeniti za redovitu menstruaciju.

U ovom članku saznajte što je to biokemijska trudnoća, koji su njezini simptomi, kako se dijagnosticira te koji su najčešći uzroci ovog stanja. Detaljnije ćemo opisati biokemijsku trudnoću nakon umjetne oplodnje te što se događa s ovulacijom i mogućim sljedećim trudnoćama.

Planiranje trudnoće: postoji li pravo vrijeme za roditeljstvo?

Što je to biokemijska trudnoća?

Biokemijska trudnoća je stanje u kojem dolazi do povišenja hormona trudnoće (hCG – humani korionski gonadotropin), ali uz odsutnost ploda. Tijekom ginekološkog pregleda ultrazvukom u maternici se ne može naći plod, a sinonimi za ovaj pojam su kemijska trudnoća, pretklinički gubitak embrija i trudnoća nepoznate lokacije.

Biokemijska trudnoća je vrlo kratka, a spontani pobačaj se događa zbog nedovršene implantacije oplođene jajne stanice. Ova događaj može biti stresan jer nakon prvotne sreće dolazi do razočaranja jer ploda nema. Biokemijsku trudnoću je potrebno razlikovati od izvanmaternične trudnoće – ona je također karakterizirana povišenjem razina hCG i praznom maternicom, ali plod je implantiran unutar trbušne šupljine ili drugih dijelova spolnog sustava. Ovo stanje može biti opasno po život jer postoji mogućnost od nekontroliranog krvarenja unutar tjelesne šupljine.

Lažno povećanje hormona hCH

Humani korionski gonadotropin, ili hCG, je hormon koji izlučuje posteljica. Povišenje razina hCG-a može se zabilježiti već 12 dana nakon ovulacije što znači da je došlo do trudnoće. No, potrebno je potvrditi trudnoću ultrazvukom kako bi se prikazao plod te isključila biokemijska trudnoća. Ponekad se može zabilježiti lažno pozitivno povećanje hCG-a, a najčešći uzrok tome je njegova usporena razgradnja nakon što se primijeni za indukciju (poticanje, izazivanje) ovulacije u procesu IVF-a (umjetne oplodnje).

Simptomi biokemijske trudnoće

Biokemijska trudnoća ne mora uvijek biti praćena simptomima, a žene često zamijene menstruaciju s krvarenjem koje je posljedica spontanog pobačaja. Kod nekih žena moguće je susresti i sljedeće simptome:

  • točkasto krvarenje tjedan dana prije očekivane menstruacije,
  • blage grčeve u donjem dijeli trbuha.

Uzroci biokemijske trudnoće 

Uzroci biokemijske trudnoće mogu biti vezni za plod ili za majku, a među njih ubrajamo:

  • zakašnjelu implantaciju,
  • poremećaji u razvoju ploda (npr. kromosomske anomalije),
  • tanki endometrij – nedovoljno debeo sloj maternice u koji se implantira plod,
  • poremećaj u nastanku posteljice.

Biokemijska trudnoća nakon IVF

Tijekom procesa IVF-a zbog češćih se kontrola i detaljnijih praćenja hCG-a češće opaža biokemijska trudnoća. U slučaju da dođe do biokemijske trudnoće nakon postupka umjetne oplodnje, povećava se šansa da će sljedeći pokušaj IVF-a rezultirati trudnoćom, ali također se povećava rizik od ponovljene biokemijske trudnoće i spontanog pobačaja.

Stres, tuga i razočaranje

Iskustvo biokemijske trudnoće može izazvati stres i tugu kod oba partnera, pogotovo ako su se već prije susretali s neplodnošću ili spontanim pobačajem. Početni osjećaj sreće koji je uzrokovan pozitivnim testom za trudnoću (zbog povišenja hCG-a), zamijeni osjećaj tuge, razočaranja i ponekad ljutnje nakon što se utvrdi da je riječ o biokemijskoj trudnoći. U nekim slučajevima ovakva situacija dovodi do odustajanja od ponovne umjetne oplodnje, a mnoge žene se pitaju: „Hoću li ikada imati djecu?“. Važno je naglasiti kako žena nije kriva i nije mogla ništa poduzeti da spriječi biokemijsku trudnoću, ali i da može postati majka nakon nje.

Liječenje biokemijske trudnoće 

U slučaju da ste se susreli s biokemijskom trudnoćom te vam je ona bila dijagnosticirana, kiretaža (postupak kojim se ostruže maternica nakon spontanog pobačaja) ili ostali ginekološki zahvati nisu potrebni. Plod se u ovoj situaciji nije ugnijezdio u maternicu te ga tijelo samo izbaci van. Naravno, nakon biokemijske trudnoće svakako trebate otići na ginekološki pregled.

Ženski hormon estrogen

Razgovarali smo sa stručnjakinjom o estrogenu – hormonu koji „čini ženu“

Gotovo da i ne postoji žena koja tijekom života barem jednom nije čula ili pročitala nešto o estrogenu, hormonu...

SAZNAJTE VIŠE

Ovulacija i nova trudnoća nakon biokemijske trudnoće

Ovulacija nakon biokemijske trudnoće može biti uspostavljena već idućeg mjeseca, no s obzirom na to da je to bio rani gubitak trudnoće, moguće je da će biti potrebno i nekoliko mjeseci. Žene koje planiraju ponovnu indukciju ovulacije (pomoću lijekova i hormona) te IVF trebaju ići na dogovor s ginekologom kako bi se na individualnoj razini donosile daljnje odluke o terminu indukcije.

Trudnoća nakon biokemijske trudnoće je moguća, a kao što smo već prije rekli, biokemijska trudnoća tijekom IVF-a povećava šanse za ostvarivanje trudnoće u sljedećem postupku. U slučaju da se je biokemijska trudnoća javila kod zdrave žene, trudnoća se može ostvariti već u sljedećem menstrualnom ciklusu.

Za više informacija o ovoj temi pročitajte cijeli blog na stranici Poliklinike Mazalin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button