Trudnoća i porod - 27. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Viktorija Mišura, bacc. physioth., Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd, ADIVA Plus sadržaj

Nakon carskog reza nema opuštanja: Tijelu se mora vratiti pokret

S ciljem prevencije tegoba, očuvanja dobrog zdravlja i pokreta, nakon carskog reza se svakako preporučuju vježbe u skladu s fizioterapijskom procjenom

carski rez oporavak vjezbe fizioterapija

Na porod carskim rezom, mnogi gledaju kao na jednostavnu operaciju koja se sastoji od jednog reza na trbuhu. Međutim, to nije baš tako te se reže mnogo slojeva mišića i mekog tkiva. Anatomski gledano, prolazi se kroz kožu, masno tkivo, fasciu, razdvajaju se trbušni mišići, prolazi se kroz trbušnu maramicu (peritoneum), pomiče se mjehur prema dolje, pa rez kroz maternicu i amnionsku vreću u kojoj se nalazi beba.

Iz ginekološke ambulante: Histeroskopija bez bola i anestezije

Stoga je oporavak nakon carskog reza dulji nego kod vaginalnog poroda. Potrebno je vrijeme kako bi se smanjila bol nakon operacije, kako bi se rodilja mogla bez bolova i opreza uspraviti iz ležećeg u stojeći položaj, neometano otići u šetnju i nositi svoje dijete.

Zašto je potrebna fizioterapijska procjena

Fizioterapijskom procjenom potrebno je evidentirati stanje trbušnih mišića i mišića zdjeličnog dna, ali i cijelog tijela koje je prošlo kroz značajne faze trudnoće, poroda, dojenja. Fizioterapeut savjetima ili tretmanima daje potporu tijelu za brži i lakši oporavak.

Bitan dio terapijskog procesa je vježbanje kojemu je cilj povećati mobilnost blokiranih dijelova tijela i aktivirati oslabljenu muskulaturu. Najbolje je naučiti vježbe koje odgovaraju vašem statusu tijela i problematici, svakako uz dozvolu ginekologa za početak vježbanja.

Idealno bi bilo kada bi žene nekoliko tjedana nakon poroda došle na fizioterapijsku procjenu jer dugoročno može doći do nastanka bolova u donjem dijelu leđa, zdjelične boli, kronične napetosti u vratu i ramenima, glavobolje, konstipacije, ali i nekih ginekoloških poremećaja.

Vježbe za trbušnu muskulaturu

Najprije treba ispitati postoji li dijastaza (razdvojenost) dugačkog ravnog mišića prednje strane trbuha (m. rectus abdominis) koja nastaje zbog rastezanja mišića tijekom trudnoće. Puno žena ima razdvojenost trbušnih mišića, a da toga nije svjesna. Takvo stanje narušava stabilnost trupa uzrokujući probleme ponekad i godinama kasnije kao što su kronični bolovi u donjem dijelu leđa, zdjelici, kukovima, koljenima te spuštanje mjehura i/ili maternice.

Vježbe koje se u ovom slučaju preporučuju su one koje aktiviraju duboke slojeve trbušnih mišića poput m. transversus abdominisa (kosih trbušnih mišića). On polazi od lumbalne kralježnice i poput korzeta obavija trup te završava u vezivnom tkivu koje se razdvojilo. Njegova aktivacija pomaže približavanju i jačanju trbušnih mišića što stabilizira trup i daje odgovarajuću potporu lumbalnoj kralježnici.

Trebali biste izbjegavati bilo kakvu vježbu koja snažno steže ravni trbušni mišić protiv gravitacije poput trbušnjaka i plank vježbe. Osobito je važno primijetiti: ako napravite trbušnjak i stvori vam se ‘kupola’ na trbuhu (često iznad pupka) morate prekinuti vježbanje i javiti se stručnjaku.

Plank je odlična vježba za sve trbušne mišiće i stabilizaciju trupa. Međutim, ne preporučuje se kod dijastaze rectus abdominisa jer uzrokuje njegovu prejaku kontrakciju protiv gravitacije i težina unutarnjih organa u ovome položaju stvara pritisak na već oslabljen prednji trbušni zid.

Važnost vježbanja mišića zdjeličnog dna

Treba provjeriti stanje mišića zdjeličnog dna za dugoročnu prevenciju inkontinencije (nevoljnog gubitka mokraće) i bolova. Mišići zdjeličnog dna mogu biti normalno aktivni, oslabljeni ili hipertonični (nefunkcionalno prenapregnuti).

Za održavanje dobrog tonusa mišića zdjeličnog dna preporuka je vježbati ih jednom tjedno, a kod specifične problematike potreban je individualni terapijski pristup. U oba slučaja je nužna konzultacija s terapeutom koji se bavi ginekološkom problematikom jer je edukacija i dobro razumijevanje vježbi presudno za uspjeh i rezultate.

Dok se ne postignu odgovarajući tonus i aktivacija treba izbjegavati vježbe koje zahtijevaju skakanje, trčanje, čučnjeve i podizanje tereta. Tako zaboravite na trčanje ili vježbe s naskocima na klupicu, ma koliko vas zabavljaju.

Mobilnost ožiljka

Svakako treba provjeriti stanje ožiljka otprilike tri mjeseca nakon carskog reza. Nužno je ispitati njegovu mobilnost kako priraslice ne bi stvarale problem s konstipacijom i nadutošću, bolovima u trbuhu, zdjelici i donjem dijelu leđa. Ožiljak može otežavati ispravnu aktivaciju bilo kojeg trbušnog mišića.  Posljedično i područja donjeg dijela leđa.

Vježba istezanja i pozicioniranja vrata i ramena

Tijekom trudnoće, a osobito za vrijeme dojenja, nastaje napetost u mišićima vrata i ramena. Glava i ramena idu prema naprijed, a prsni koš se zatvara što stvara opterećenje trbušnih i zdjeličnih mišića. Može doći i do otežanog disanja, bolova u vratu i rukama, glavobolja i umora. Svakako se preporučuju lagane vježbe istezanja mekih tkiva i učenje dobre pozicije.

Vježbe za mobilnost zdjelice i donjih ekstremiteta

Dobra pozicija i mobilnost zdjelice utječe na ispravnu kontrakciju zdjeličnih i trbušnih mišića te smanjenje opterećenja na unutarnje organe. To je bitan čimbenik za smanjenje bolova u kralježnici, zdjelici, koljenima i stopalima.

trudnoća iz tjedna u tjedan

Pratite trudnoću iz tjedna u tjedan i s radošću dočekajte novi život

U vrijeme očekivane menstruacije nije nastupilo krvarenje, vaša menstruacija kasni i trudni ste dvadesetak dana – ginekološkim vremenom već...

SAZNAJTE VIŠE

Korekcija pozicije zdjelice nužno je povezana s ciljanim vježbama mobilnosti zdjelice u svim smjerovima, ali i punom opsegu pokreta u kukovima.

Vježbanje nakon C sekcije je preporuka i imperativ uz ciljanu fizioterapiju u skladu s fizioterapijskom procjenom te izraženim simptomima. Radost majčinstva ne smije ograničavati zdravlje i zadovoljstvo žene.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button