Rekreacija i fitness - 14. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta

Plank manija: Je li ta vježba uistinu poželjna i dobra za zdravlje?

Plank je sve samo ne lagana vježba, a iako predstavlja izazov za snagu našeg trupa, zapravo je vježba cijelog tijela

plank je vježba cijelog tijela

S plankom krenite postupno - 20 sekundi izdržaja za početnike je u redu, pogotovo kada odradite više serija vježbe.

Bili strastveni vježbač ili ne, sigurno ste čuli za plank. Plank je, uz čučanj, jedna od najpoznatijih i najprisutnijih vježbi, a s njom ćete se susresti u većini trenažnih programa. Ako upitate bilo kojeg rekreativca ili profesionalnog sportaša, potvrdit će vam to.

Plank je sve samo ne lagana vježba koju definiramo kao izometričku vježbu trupa, a iako predstavlja izazov za snagu našeg trupa, zapravo je vježba cijelog tijela. Upravo to čini plank veoma učinkovitom i zahtjevnom vježbom pa vas njezina popularnost ne bi trebala čuditi. No uz popularnost planka dolazi i doza sumnje. Postavlja se pitanje je li plank uistinu poželjna vježba koja je dobra za zdravlje, posebice zdravlje kralježnice.

Zašto je trčanje postalo toliko popularno? Maraton kao put samospoznaje

Nepravilno izveden plank može narušiti zdravlje i uzrokovati ozljede

Kao što vas najzdravija hrana na svijetu neće učiniti najzdravijima, tako vas ni najbolje vježbe neće učiniti najsnažnijima ako ih ne upotrebljavate u skladu s vašim trenutačnim zdravstvenim stanjem, mogućnostima i potrebama. Stoga možemo zaključiti da je bilo koja vježba koja je pravilno izvedena dobra za vaše zdravlje ako je prilagođena vašem trenutačnom stanju. Isto tako i najpopularnija vježba poput planka izvedena nepravilno narušit će vaše zdravlje i dovesti do neželjenih ozljeda.

Ne morate imati strah od planka. Važno je znati osnovna pravila, prilagoditi ga svojim mogućnostima i možete ga početi primjenjivati. Ako ste od onih koji su odlučili krenuti u teretanu i vježbati sami, nemojte se ustručavati pitati nekoga za pomoć i provjeru svoje izvedbe. Pritom svakako mislimo na stručnu osobu, a ne na vašeg eventualnog partnera ili partnericu s kojima vježbate i koji su početnici kao i vi.

Spomenuli smo da je plank vježba koja primarno jača mišiće trupa koji su iznimno važni u svakodnevnom životu, ne samo u treningu. Snažni mišići trupa pružaju potporu vašoj kralježnici i time vam olakšavaju svakodnevno kretanje, poboljšavaju vašu posturu i preveniraju eventualne bolove u leđima, najčešće prouzročene sjedilačkim načinom života.

Mišići trupa tako podrazumijevaju trbušne mišiće (m. transversus abdominis, m. obliquus externus i m. obliquus internus, m. rectus abdominis), dubinske mišiće leđa (m. erector spinae i m. multifidus) te mišiće fleksore kukova i stabilizatore kralježnice (m. psoas, m. iliacus). Iz toga je vidljivo koliko zapravo mišića sudjeluje u održavanju pravilnog položaja kralježnice i koliko pažnje moramo posvetiti njezinu zdravlju.

oblikovati tijelo, motivacija, trening

Želite oblikovati tijelo? Ovo je priča o motivaciji koja donosi rezultate

Rješenje je samo u vama i vašoj odluci. To je jedina promjena koja se može dogoditi „preko noći“, a...

SAZNAJTE VIŠE

Kako se pravilno izvodi plank

Plank možete početi izvoditi ako imate zdravu kralježnicu. U suprotnom se savjetujte sa svojim liječnikom, fizioterapeutom, trenerom ili nekom drugom stručnom osobom koja će vam dati zamjenske vježbe kojima ćete jačati trup i tek s vremenom doći do planka.

Kada želite početi s izvođenjem, morate se postaviti u položaj četveronoške, što podrazumijeva oslonac stopalima i dlanovima na tlo. Umjesto dlanova možete koristiti i podlaktice, ovisno koju verziju planka odaberete. Noge izdužite, dlanove postavite točno ispod ramena. Ako izvodite verziju s podlaktica, neka vaš lakat bude ispod ramena. Stražnjicu aktivirajte te podvlačenjem zdjelice stisnite trbuh. To je ključan dio za zdravlje kralježnice jer linija vaših leđa mora biti ravna, bez “grbe’’ u torakalnom dijelu kralježnice i bez uvinuća u lumbalnom dijelu kralježnice. Uvinuće u lumbalnom dijelu kralježnice ujedno je i najčešća greška upravo zbog nedovoljno razvijene snage trupa.

S plankom krenite postupno – 20 sekundi izdržaja za početnike je dovoljno, pogotovo kada odradite više serija. S vremenom povećavajte trajanje izdržaja, a smanjite pauze. Tek kada možete izdržati u pravilnoj poziciji planka minutu, možete početi sa zahtjevnijim verzijama vježbe poput bočnog i onog u dinamičkim verzijama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button