Trudnoća i porod - 22. ožujka 2019.
AUTOR ČLANKA - prof. dr. sc. Josip Đelmiš, Poliklinika za ginekologiju, porodništvo, internu medicinu, mamografiju i urologiju

Važnost kretanja u trudnoći: Dobra priprema za porođaj

Kretanje na otvorenom u trudnoći djeluje blagotvorno jer smanjuje razdražljivost i napetost, umiruje um, olakšava usnivanje i san, smanjuje konstipaciju

kretanje u trudnoći, dobra priprema za porođaj

Stupanj kretanja i rekreacije koji se u trudnoći preporučuje ovisi o individualnim navikama žene, o stupnju tjelesne aktivnosti prije trudnoće, postojanju komplikacija u trudnoći te o stadiju trudnoće.

Kretanje u trudnoći potrebno je jednako kao i u svakom drugom razdoblju života. U tom razdoblju pripreme za jedan od najvažnijih trenutaka u životu zabrinutost je neizostavna.

Kod savjetovanja svih trudnica potrebno je istaknuti kako su odmor i san bitni preduvjeti za zdrav život. Svaka buduća majka trebala bi imati dnevne kratke odmore, relaksaciju i ako postoje poremećaji sna – pripremu za san.

Trudnice se puno brže umaraju, a umor se može prezentirati i kao iritabilnost i zabrinutost. Sve to vodi u začarani krug gdje se umor očituje zabrinutošću i razdražljivošću, a to pak čini podlogu nesanici. Velik broj trudnica potraži savjet o tom problemu u različitim medijama (novine, knjige, internet…) ili kod svog liječnika. Rješenje problema mnogi nalaze u sedativima bilo biljnog ili kemijskog podrijetla, no postoje i druge mogućnosti. Mi savjetujemo kretanje!

Trudnoća i lijekovi: Što trudnice mogu uzimati, a što trebaju izbjegavati?

Kretanje može olakšati sam tijek trudnoće

Kretanje na otvorenom djeluje blagotvorno jer smanjuje razdražljivost i napetost, umiruje um, olakšava usnivanje i san, smanjuje konstipaciju, stimulira apetit i neizostavno popravlja raspoloženje.

Redovito i umjereno kretanje u trudnoći može olakšati sam tijek trudnoće i pripremiti organizam za porođaj. Brojne su studije pokazale da kretanje u trudnoći podiže kondiciju organizma te ga na taj način priprema za porođaj. Prema nekim studijama porođaj je ne samo subjektivno lakši, nego i brži.

Kretanjem koje je prilagođeno stanju organizma, dakle, postupno, umjereno i redovito, potičemo neke fiziološke procese u organizmu: raste srčani minutni volumen i broj srčanih otkucaja u minuti i majke i djeteta. Pažljivim promatranjem majka može opaziti i učestaliji broj djetetovih pokreta kao odgovor na kretanje.

Stupanj kretanja u trudnoći ovisi o navikama trudnica

Stupanj kretanja i rekreacije koji se u trudnoći preporučuje ovisi o individualnim navikama žene, o stupnju tjelesne aktivnosti prije trudnoće, postojanju komplikacija u trudnoći te o stadiju trudnoće.

U ranoj trudnoći, naime, moguće je nastaviti s tjelesnim aktivnostima i rekreacijom koja je bila dio svakodnevice i prije trudnoće, ali se svakako treba savjetovati s liječnikom opće prakse ili ginekologom.

Pojava komplikacija ponekad zahtijeva strogo mirovanje i u ranoj trudnoći. Kretanje je samo po sebi otežano potkraj trudnoće, no ne treba ga izbjegavati. Ako vaša trudnoća protječe bez komplikacija i odlučili ste se baviti nekim sportom, izbjegavajte sve aktivnosti koje se sastoje od brzih i naglih pokreta i koje mogu dovesti do ozljede trbuha. Treba imati na umu da zbog hormonskog odgovora dolazi do veće gibljivosti svih zglobova u trudnoći pa je na taj način i mogućnost ozljede veća.

Za žene koje se ni prije trudnoće nisu aktivnije kretale savjetuje se postupno početi s fizičkom aktivnosti. Već poslijepodnevne šetnje 3-4 puta na tjedan imat će učinka na pripremu organizma.

Kretanje koje je primjereno stanju i praćeno adekvatnim unosom kalorija u organizam neće utjecati na porođajnu težinu djeteta niti će potaknuti prijevremeni porođaj, kako se prije smatralo.

Što jesti u trudnoći? Hrana za trudnice

Prehrana u trudnoći: Što trudnice smiju jesti?

Pravilna i uravnotežena prehrana tijekom trudnoće iznimno je važna i za majku i za dijete

SAZNAJTE VIŠE

Kretanje koristi majkama koje boluju od dijabetesa

Majkama koje boluju od gestacijskog dijabetesa kretanje može biti od velike važnosti, osim ako je ono kontraindicirano zbog nekih drugih komplikacija. Uz terapiju dijetom i redovito vježbanje dolazi do puno brže normalizacije razine glukoze u krvi.

Lagana, svakodnevna šetnja je najjedostavniji oblik rekreacije i dostupna je svima. Bilo koji oblik rekreacije u trudnoći je učinkovit i koristan ako prije svega pruža osjećaj opuštanja, a ne umora. Ta činjenica trebala bi biti misao vodilja svim trudnicama kod odabira vrste rekreacije.

Posebne vježbe za trudnice mogu biti od velike koristi. Smisao tih vježbi je jačanje trbušnih mišića, opuštanje mišića zdjeličnog dna te općenito priprema za porođaj. U tim vježbama mogu sudjelovati i partneri. Osjećaj zajedništva i pripadanja odgnat će strah pa će vježbe polučiti dvostruki efekt – i osjećaj sigurnosti i relaksaciju.

Povećanje temperature za vrijeme vježbanja može predstavljati opasnost za dijete u ranoj trudnoći oštećujući njegov razvoj, ali organizam je razvio kompenzatorne mehanizme koji u trudnoći odvode višak topline. Ti kompenzatorni mehanizmi nisu neiscrpni te stoga nemojte pretjerivati s vježbanjem za pretoplog vremena ili u pretoplim prostorijama i uvijek sa sobom imajte bočicu s vodom ili nekim voćnim napitkom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button