Koža, kosa i nokti - 1. studenoga 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Nokti su ukras, ali i ogledalo zdravlja

Nokti mogu ispričati priču o našoj brizi za sebe, o higijenskim navikama, ali i o određenim zdravstvenim tegobama i deficitu nekih vitamina i minerala

zdravi nokti

Može se pretpostaviti da ne postoji žena koja barem jednom u životu nije poželjela zdravije, čvršće i jače nokte od onih kojima ju je priroda obdarila. Iako većina njih za svoje slabe, izgrižene i ispucane nokte prvenstveno okrivljuje loše navike, nervozu ili obavljanje kućanskih poslova, prava je istina da ako ih dobro promotrimo, nokti mogu ispričati priču o našem zdravlju, deficitima vitamina i minerala kojih možda nismo ni svjesni.

Priroda je tim keratinskim, rožnatim strukturama na našim rukama namijenila prvenstveno zaštitnu i obrambenu ulogu, ali žene su ih od pradavnih vremena uljepšavale da bi bile privlačnije suprotnom spolu pa su tim više zanimljiva moderna istraživanja muških preferencija koja nam kazuju da su nokti i ruke visoko na ljestvici dijelova ženskog tijela koji im prvo zapnu za oko. Treba ih njegovati, ali pritom ne treba pretjerivati s kozmetičkim tretmanima, kažu studije, jer njihovo produživanje pa čak i redovita manikura mogu rezultirati slabljenjem i pucanjem. Upozorenja dermatologa pristižu i na račun ultravioletnih lampi u kozmetičkim salonima jer zbog njihove upotrebe na koži ispod nokta može doći čak i do razvoja maligne bolesti.

Nokte treba njegovati, ali pritom ne treba pretjerivati s kozmetičkim tretmanima, kažu studije, jer njihovo produživanje pa čak i redovita manikura mogu rezultirati slabljenjem i pucanjem

Promjene na noktima

Oštećenja na noktima mogu nastati i zbog korištenja lakova, neadekvatne njege i agresivnih sredstava za čišćenje. Promjene na noktima nastale zbog određenih bolesti ili hormonskog disbalansa, ponajprije su vidljive u promjeni boje nokta.

Jako blijedi nokti mogu ukazivati na anemiju, bjelkasti sa žućkastim dijelovima mogu upućivati na probleme s jetrom, a žuti nokti sugeriraju probleme sa štitnjačom, dijabetesom ili respiratornim sustavom. Ako su nokti udubljeni i s uzdužnim prugama – moguće je da patite od nedostatka željeza dok bijele točke sugeriraju nedostatak cinka. Krhki nokti koji često pucaju upućuju na manjak vitamina A i kalcija. Stoga, čim primijetite neku promjenu, poželjno bi bilo javiti se svom liječniku.

Pravilna prehrana za nokte

Zdravlje noktiju ipak se može poboljšati, i to prvenstveno konzumiranjem mlijeka i mliječnih proizvoda, orašastih plodova i sjemenki koje će ojačati nokte jer su odličan izvor proteina, kalcija, cinka i vitamina B12. Nemasno meso, riba i piletina, sadrže proteine, željezo i cink. Cink se u velikim količinama nalazi i u grahu, riži i siru, a jaja su bogata vitaminom B12 i folnom kiselinom. Povećajte unos lisnatog zelenog povrća koje je odličan izvor kalcija, folne kiseline i vitamina A, a čiji nedostatak uzrokuje suhoću i raspucanost noktiju. Biotinom koji je važan za zdravlje noktiju obiluje pivski kvasac, životinjska jetra, meso, mlijeko, žumanjak, gljive i banane. Obavezno pijte minimalno osam čaša vode dnevno da biste osigurali nužnu hidrataciju tijela i noktiju.

Povećajte unos lisnatog zelenog povrća koje je odličan izvor kalcija, folne kiseline i vitamina A, a čiji nedostatak uzrokuje suhoću i raspucanost noktiju

U ljekarnama i biljnim drogerijama dostupni su razni vitaminski i mineralni dodaci prehrani od kojih bi trebalo istaknuti biotin, koji pripada kompleksu vitamina B. Biotin djeluje tako što pomaže u stvaranju keratina te na taj način potencira njegov rast i čvrstoću. Preporučena dnevna doza (RDA) za odrasle iznosi 100 – 200 μg. Multivitaminski preparati također su korisni u rješavanju problema s noktima.

Savjeti za njegu

Osim adekvatne prehrane, dermatolozi savjetuju da prilikom izlaganja vodi i kemikalijama obavezno koristite zaštitne rukavice, a sjetite se i hidratantne kreme s vitaminom E. Grube rašpice i aceton radije izbjegavajte. Ne zaboravite niti ricinusovo ulje koje, zahvaljujući ricinoleičnoj kiselini, omekšava zanoktice, ojačava nokat i potiče njegov rast. Možete ga svakodnevno koristiti utrljavajući nekoliko kapi u nokat i zanokticu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button