Estetski tretmani - 15. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Recite zbogom smeđim mrljama! Najbolji tretmani za ujednačavanje tena

Možda još nemate izražene bore smijalice oko očiju, ali ako vam se čini da vam lice izgleda staro, za to možete okriviti neujednačen ten. Evo na koje se sve načine možete riješiti hiperpigmentacije

Hiperpigmentacije rješavaju se u jesen

Uz bore, posljednjih su godina hiperpigmentacijske promjene drugi najveći problem s kojim se susreću žene, pa i one mlade. Ne pričamo o simpatičnim pjegicama po nosu, već o neuglednim smeđim pjegama koje se pojavljuje na licu, dekolteu, ramenima ili nadlanicama.

Sunčane ili staračke mrlje najčešći su oblik hiperpigmentacije. Nastaju zbog prekomjerne proizvodnje melanina, pigmenta zaduženog za boju kože, kose i očiju, koji se pretvara u žuto-smeđe mrlje. Čitav niz čimbenika utječe na pojačano lučenje melanina, ali najčešći su krivci genetika ili pretjerano i nezaštićeno sunčanje. Uzroci mogu biti i hormonalne promjene (npr. kontracepcijske pilule), upale i ozljede na koži (npr. ožiljci od akni), disfunkcionalni probavni ili urogenitalni trakt, kao i starenje.

Zima je idealno doba za ublažavanje i uklanjanje ovih neestetskih promjena jer hladni i kratki dani s malo sunca na obzoru čine savršenu okolinu za brži opravak kože

Kako ih ukloniti?

Zima je idealno doba za ublažavanje i uklanjanje ovih neestetskih promjena jer hladni i kratki dani s malo sunca na obzoru čine savršenu okolinu za brži opravak kože. Postoji nekoliko metoda kako ublažiti ili ukloniti smeđe mrlje, a tretman je najbolje odabrati u dogovoru s dermatologom, ovisno o vrsti hiperpigmentacije, odnosno o njihovom uzroku. Većina dermatologa savjetuje:

Kemijski piling – u ovom se tretmanu koriste visoke koncentracije voćnih kiselina, retinola ili folne kiseline koja vrši eksfolijaciju površinskog sloja kože. Oporavak traje do tjedan dana za vrijeme kojeg se koža ljušti i obnavlja kako bi ten postao ujednačeniji.

Laserski tretman -postoji više vrsta lasera. Mnogi dermatolozi prilikom tretiranja mrlja kombiniraju različite, ovisno o tipu promjene. Laserska zraka pri prodiranju u kožu apsorbira svjetlosnu energiju. Termalnim učinkom svjetlosnih “udara” melanin se zagrijava i odvaja od dermisa. Po završetku tretmana javlja se crvenilo, a mogu se stvoriti i krastice.

Koji god tretman odabrali, morate znati da pigmentne mrlje teško blijede te da je potrebno biti uporan

Mezoterapija – uz pomoć iglica, u gornje slojeve kože se apliciraju različiti sastojci za liječenje i revitalizaciju kože. Na ovaj se način prirodnim putem potiče koža na obnavljanje, usporava se stvaranje novog pigmenta kao i izbjeljivanje postojećeg.

Krioterapija – liječenje uz pomoć tekućeg dušika, čija je temperatura oko -180 °C najpovoljniji je izbor. Tekući se dušik na nekoliko sekundi aplicira na pigmentaciju, ovisno o debljini promjene i dijelu kože na kojem se nalazi. Na mjestu primjene razvija se crvenilo i nastaje krastica, a nakon toga dolazi do zacjeljivanja i ublažavanja pigmentacija.

>>Stečene hiperpigmentacije nastaju kao posljedica izlaganja suncu, a među njima je najpoznatija melasma koja se javlja kod 10 do 15% trudnica. Može li se spriječiti njezin nastanak?<<

Imajte na umu

Koji god tretman odabrali, morate znati da pigmentne mrlje teško blijede te da je potrebno biti uporan. Za najbolji rezultat morali biste, prema dogovoru s dermatologom, ponoviti tretmane i više puta. Također, mrlje se vrlo često ponovno javljaju s prvim jačim suncem, a čak i kreme s visokim zaštitim faktorom nisu uvijek najučinkovitije. Ako genetika nije uzrok vaših mrlja, kako biste ih se riješili u potpunosti, potrebno je prvo zaliječiti uzrok.

Preparati na recept

Dermatolog vam može propisati kremu za izbjeljivanje s različitim aktivnim supstancama, npr. s retinoičnom, azelaičnom ili kojičnom kiselinom, hidrokinonom ili arbutinom. Ovi preparati djeluju tako što blokiraju enzim tirozinaza koji je uključen u nastanak pigmenta melanina.

Prirodno rješenje

Od kozmetičkih pripravaka za kućno ublažavanje hiperpigmentacije, birajte kreme i serume s visokom koncentracijom vitamina C, uljem šafranike, limuna, sladića, tratinčice ili smilja jer ublažavaju proizvodnju melanina i ujednačavaju diskoloracije. No kod dugotrajnih i okorjelih hiperpigmentacija, ove će kreme vrlo rijetko biti samodostatna terapija. U izboru i pravilnoj primjeni vam svakako može pomoći stručni savjet ljekarnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button