Estetski tretmani - 13. siječnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Uklanjanje bukalne masnoće: dvojbeni trend preoblikovanja obraza

U posljednje vrijeme može se čitati o slavnim osobama koje su se podvrgnule novom, ali upitnom estetskom zahvatu čiji su rezultati trajni, a pitanje je hoćemo li s njima doista biti i zadovoljni

buccal fat removal-uklanjanje bukalne masnoće

Otkako su mnoge slavne osobe iz svijeta šoubiznisa promijenile svoj „lični opis“ na isti način – lica su im odjednom postala stanjena, s uvučenim obrazima i istaknutim jagodicama – zavladalo je veliko zanimanje za kirurški zahvat poznat pod nazivom buccal fat removal (uklanjanje bukalne masnoće).

Zauvijek mladi i lijepi: stručnjaci preporučuju koje estetske tretmane odabrati

Riječ je o estetskoj operaciji kojom se smanjuju masni jastučići što se prirodno nalaze u obrazima, no kod nekih ljudi su jako izraženi pa im se lice doima „prebucmastim“.

U današnjem društvu koje ljepotu često poistovjećuje s (pretjeranom) mršavošću, to je dovoljan razlog za kirurški rez.

Vitkije i skladnije lice?

Smanjenje bukalnog masnog tkiva nudi se kao rješenje za „vitkije i skladnije lice“, a operacija se opisuje kao jednostavna i vrlo efektna, te ujedno i bezbolna jer se izvodi u lokalnoj anesteziji.

Bukalna mast „izvlači“ se kroz mali rez koji se radi unutar usne šupljine, odnosno s unutarnje strane obraza, pa izvana nema vidljivih ožiljaka. Prema navodima klinika koje se bave takvim zahvatima, preoblikovanje obraza traje otprilike jedan sat, a oporavak je obično kratkotrajan. Većina pacijenata može se vratiti uobičajenim aktivnostima već sljedećeg dana, a neki pacijenti eventualno mogu imati manje otekline i podljeve što nestaju za nekoliko dana.

Posebno se napominje da je ključno odabrati iskusnog estetskog kirurga jer zahvat mora biti vrlo odmjeren. Uklanja se samo onoliko bukalne masti, koliko je potrebno da bi se lice moglo skladno „konturirati“.

Lijepo u mladosti, „ispijeno“ u starosti

S druge strane, postoje i stručnjaci koji postavljaju pitanje ima li uopće smisla podvrgnuti se takvoj operaciji. Kao i kod bilo koje druge operacije, nema jamstva da će sve proći glatko; među mogućim komplikacijama spominju se:

  • infekcije,
  • ozljede facijalnih živaca koje mogu uzrokovati obamrlost ili promjene osjeta, te
  • ozljede kanala žlijezda slinovnica.
estetski zahvati

Zamke estetskih zahvata: ne očekujte čuda i ništa ne prepuštajte slučaju

Popularnost estetskih zahvata, posebno onih neinvazivnih raste, no priča ima drugu stranu. Budite oprezni prije nego se odlučite na...

SAZNAJTE VIŠE

Također treba uzeti u obzir da je rezultat zahvata trajan, dakle, izvađeni masni jastučići više se ne mogu vratiti na prirodan način, što može biti sve problematičnije kako se povećava životna dob. Naime, uklanjanjem bukalne masnoće lice gubi na volumenu, pa osoba može izgledati starije i umornije. S godinama se volumen lica i prirodno smanjuje, što još više može pridonijeti „ispijenom“ izgledu.

Stoga se može dogoditi da osoba koja je u mlađoj dobi kirurški „stanjila“ lice, kasnije poželi da ono opet bude „punije“, pa počne koristiti filere… Sudeći prema svemu navedenome, itekako je potrebno razmisliti vrijedi li odreći se jastučića u obrazima koje nam je priroda dala.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button