Estetski tretmani - 19. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Zamke estetskih zahvata: ne očekujte čuda i ništa ne prepuštajte slučaju

Popularnost estetskih zahvata, posebice onih neinvazivnih raste, no priča ima i drugu stranu. Stoga svakako budite na oprezu prije nego što se odlučite na korekcije izgleda

estetski zahvati

U doba selfieja, društvenih mreža i videopoziva, sve je izraženija (samo)kritičnost prema fizičkom izgledu. Mnogi provode sate gledajući se na ekranu i uspoređujući se s drugima, a pritom sebe promatraju kao objekt, nalazeći mu mane i nedostatke.

Metode koje prirodnim putem vraćaju mladalački sjaj

Uslijed toga se je povećala potražnja za estetskim zahvatima, i to osobito onima koji obećavaju spektakularan učinak uz minimalan trud – navodno samo treba izdržati pokoji ubod i(li) rez, a rezultati ostaju vidljivi mjesecima ili čak godinama.

Najpopularniji zahvati

Vrlo su popularne injekcije – hijaluronski fileri, botoks i „pomlađivanje“ vlastitom krvnom plazmom, a sve se više izvodi i takozvani prijenos masti: jednostavno rečeno, masne stanice uzimaju se iz jednog dijela tijela da bi se ubrizgale u neki drugi dio tijela koji se želi preoblikovati (npr. da lice dobije jedrinu, ili da stražnjica bude zaobljenija).

Među klasičnim kirurškim estetskim zahvatima najčešće su operacije nosa te povećanje odnosno rekonstrukcija grudi pomoću implantata. Sve je traženija i blefaroplastika – korekcija spuštenih kapaka i nakupina tkiva ispod očiju kako bi pogled bio otvoreniji, a ujedno se time „skidaju godine“ s lica jer ono poprima vedriji i odmorniji izgled.

Raste i popularnost facelifta, odnosno kirurškog liftinga lica jer se sve više provlači teza da facelift može biti puno moćniji od takozvanih minimalno invazivnih metoda poput filera i botoksa. Nekoć se je kirurški lifting uvriježeno smatrao „posljednjom stepenicom“ do koje se dolazi kada više ništa drugo ne pomaže u održavanju mladolikosti. No danas se govori o novim naprednim tehnikama facelifta zahvaljujući kojima se osoba može doimati desetak godina mlađom, a da pritom zadrži prirodan izgled. Zahvati se izvode uz minimalne rezove koji su nakon zacjeljivanja nevidljivi, a stručnjaci tvrde da efekt pomlađivanja može potrajati više od petnaest godina.

Kao veliki plus današnjih „minimalno invazivnih“ i kirurških metoda ističe se i to što se one mogu međusobno kombinirati te se upravo njihovom sinergijom postižu optimalni rezultati.

Druga strana medalje

No, priča ima i tamnu stranu. Estetski zahvati postali su toliko moderni, da sve mlađe osobe zahtijevaju sve drastičnije promjene na svome licu i tijelu.

Na tržištu se toliko toga nudi, da ljudi često ne raspoznaju što je (ne)prihvatljivo. Nepromišljeno se odlučuju za zahvate, a potom su često nezadovoljni jer nisu dobili ono što su očekivali. Zahvati se, upozoravaju i hrvatski estetski kirurzi, nerijetko provode nelegalno, nestručno i u neodgovarajućim uvjetima, što može ozbiljno narušiti izgled i zdravlje te, štoviše, može biti opasno po život.

Što treba znati?

Stoga, razmišljate li o estetskom zahvatu, najprije se dobro informirajte i razmislite o nekoliko područja:

  • Najprije sebi iskreno odgovorite: zašto to uopće želite i što točno namjeravate time postići?
  • Pomno se raspitajte je li osoba kod koje namjeravate obaviti zahvat dovoljno kvalificirana i pouzdana da vam može pružiti maksimalnu sigurnost i željene rezultate. To mogu samo licencirani i iskusni stručnjaci iz područja estetske medicine.
beauty gadgeti i njega kože

5 novih beauty „alata“ za njegu i pomlađivanje lica

SAZNAJTE VIŠE
  • Estetski zahvati nisu poput čarobnog štapića. Moraju se detaljno isplanirati i povremeno ponavljati kako bi se rezultati održavali jer se tijelo s godinama mijenja. Stoga treba otvoreno razgovarati s estetskim liječnikom kako biste zajedno došli do najboljeg mogućeg rješenja.
  • Estetskim zahvatom ne možete „poništiti“ nezdrave navike. Štoviše, uoči i nakon zahvata trebali biste se pridržavati određenih liječničkih preporuka, počevši od pravilne prehrane, izbjegavanja cigareta, dovoljno spavanja, određene njege… 
  • Uvijek imajte na umu kako je bit estetskog zahvata da bude izveden suptilno – to znači da izgledate bolje i svježije, ali pritom nije očigledno da ste nešto na sebi „sredili“.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button