Estetski tretmani - 24. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Hrvoje Kisić, dr.med.spec. plastične, rekonstruktivne i estetetske kirurgije, Poliklinika Ribnjak

Povećanje grudi implantatima: Da ili ne?

Današnji moderni implantati i operacijske tehnike osiguravaju dugotrajnost rezultata, individualizirani pristup te zadovoljstvo pacijentica

povećanje grudi, implantati, operacija grudi

Povećanje grudi implantima ili augmentacija dojki je kirurški zahvat kojim se nadomješta nepostojeći ili izgubljeni volumen dojki. Kao materijal za nadomještanje volumena se u najvećem postotku slučajeva koriste silikonski implantati te znatno rijeđe vlastito masno tkivo.

Moderni silikonski implantati renomiranih proizvođača dolaze u velikom broju oblika, dimenzija ili tekstura. To omogućava kirurgu i pacijentici da odaberu implantat koji će idealno pristajati individualnoj tjelesnoj konstituciji pacijentice.

Suvremeni pristup kirurga kod odabira veličine implantata bazira se na dimenzijama prsnog koša te volumenu i karakteristikama postojećih dojki pacijentice. Takav pristup omogućava odabir idealnog implantata te dugotrajnost i postojanost rezultata.

Ranije se smatralo kako će kod većine pacijentica, u prosjeku svakih 10 godina, biti potrebno ponoviti operaciju prilikom koje bi se zamijenili implantati novima zbog nijhove “dotrajalosti” što s modernim implantatima više nije slučaj.

Odaberite idealan grudnjak po vašoj mjeri koji vam neće ugroziti zdravlje

Što sve treba znati prije operacije?

Kada pacijentica donese odluku da poveća grudi preporučljivo je da se o tome detaljno raspita i informira čak i prije eventualne konzultacije s kirurgom. Predznanje o zahvatu omogućava kvalitetniju diskusiju s kirurgom o očekivanjima od same operacije te komplikacijama koje se mogu javiti. Također je važno da se pacijentica informira o kirurgu koji bi izvršio operaciju, da je kirurg educiran i liceniran za izvođenje takog zahvata.

Prilikom konzulacije je poželjno što detaljnije raspraviti samu operaciju i poslije operacijski tijek te postaviti pitanja i razjasniti nejasne stvari kako bi ciljevi i očekivanja od zahvata bili što jasniji. Kao i kod svakog kirurškog zahvata tako i kod povećanja grudi postoje komplikacije, čiji je raspon i broj velik, te ih, iako se javljaju u malom broju slučajeva, pacijentica mora biti unaprijed svjesna i voljna na njih pristati. Ukoliko postoje dodatna pitanja ili nesigurnosti moguće je, te ponekad i poželjno, prije zahvata učiniti dodatne konzultacije s kirurgom.

Operacija povećanja grudi implantatima

Sama operacija se najčešće izvodi u općoj anesteziji, te ju je iznimno moguće izvesti operaciju u lokalnoj anesteziji. Vrijeme trajanja operacije je prosječno 60 do 90 minuta.

Rez kojim se omogućuje stvaranje prostora za umetanje implantata najčešće se postavlja u brazdi ispod same dojke kako bi bio što manje uočljiv nakon operacije. Implantat se ovisno o tkivnim karakteristikama postavlja ispod samog tkiva dojke (subglandularno), ispod velikog prsnog mišića (submuskularno) ili kombinirano (dual-plane). Ožiljak ispod svake dojke je prosječno 4 do 5 cm dugačak, ovisno o veličini implantata.

Dobroćudne promjene na dojci ili rak dojke?

Dobroćudne promjene u dojci koje često izazivaju strah

Svaka promjena na dojci može kod žene izazvati strah zbog sumnje na karcinom dojke, no treba znati da rak...

SAZNAJTE VIŠE

Nakon operacije

Odlazak kući je najčešće sljedeći dan. Poželjno je nositi poseban grudnjak nakon operacije u trajanju od 6 tjedana. Na posao se pacijentica može vratiti za 7 do 10 dana, areobna aktivnost je dozvoljena nakon dva tjedna, a teža fizička aktivnost nakon 6 tjedana.

Prva kontrola kirurga u pravilu je nakon 2 do 3 dana, zatim ponovno nakon 4 do 6 tjedana, 3 mjeseca, 6 mjeseci te dalje prema dogovoru.

Utječe na samopouzdanje pacijentica

Na kraju da ponovimo kako se radi o estetskom zahvatu koji najčešće rezultira povećanjem samopouzdanja pacijentice te poboljšanom percepcijom sebe.

Današnji moderni implantati i operacijske tehnike osiguravaju dugotrajnost rezultata, individualizirani pristup te zadovoljstvo kako pacijentice tako i kirurga.

Ali također se ne smije zaboraviti kako ova operacija sa sobom nosi određene rizike, moguće komplikacije i ne treba ju olako shvaćati, već spremno i informirano krenuti u postupak povaćanja grudi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button