Žensko zdravlje - 12. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Lijepa figura nauštrb zdravlja: Doznajte koliko vam šteti donje rublje

Prikrije sitne nedostatke, "stisne" tijelo tamo gdje treba i iscrta zavodljive obline... Rekli bismo savršen saveznik svake žene - no, je li to baš tako? Otkrijte negativne strane rublja za oblikovanje tijela

Može li donje rublje naštetiti zdravlju?

Zbog mode i ljepote žene su spremne svašta pretrpjeti. Grozimo se pogleda na viktorijanske plemkinje koje su njihove sluškinje mukotrpno stezale u čvrste korzete da bi se grudi podigle, a struk stanjio.

No priznajmo – koliko se, uistinu, situacija danas promijenila? U želji da pratimo trendove i izgledamo lijepo, i dalje posežemo za donjim rubljem koje skriva masne “jastučiće” te obećava zamamniju liniju. Razlika je samo u tome što su materijali modernog “shapeweara” postali sofisticiraniji i na dodir djeluju podatno i meko. Djeluju fino, međutim, dugotrajno i učestalo nošenje pripijenih bodija, grudnjaka, haljina, hlačica ili steznika može naštetiti zdravlju.

Uske gaćice koje vizualno smanjuju trbuh, posebno one od sintetičkih materijala, u kombinaciji s pripijenim hlačama mogu ugroziti vaše intimno zdravlje.

Od bujnog dekoltea do bolova u leđima

Push-up grudnjaci podižu grudi i daju im lijepi oblik, međutim, prema istraživanjima, 70 do 80 posto žena nosi pogrešno odabranu veličinu grudnjaka. Premali grudnjak ne samo da može loše utjecati na našu posturu, već može stvarati pritisak na živcima, mišićima i krvnim žilama oko ramena, gornjeg djela leđa, rebara, te dovesti do bolova u leđima ili glavobolje, pa čak i utrnuća ruku. U još drastičnijem slučaju, neodgovarajući grudnjak može stezati i pritiskati i limfne putove što može dovesti do nakupljanja otpadnih tvari u tkivu, koje bi se inače izlučile iz tijela.

Steznici krivi za nadustost i žgaravicu

Steznici, korzeti, bodiji, majice ili haljine za oblikovanje trupa pritišću unutarnje organe. Kada su crijeva duže vrijeme stisnuta, tijek probave je oslabljen što može dovesti do neugodnih simptoma, kao što su bolovi u trbuhu, nadutost i plinovi. Također, privremenim stiskanjem trbuha se može pogoršati refluks kiseline i žgaravica, a čak može, prema nekim stručnjacima, izazvati upalu jednjaka. U ekstremnim slučajevima, steznici i slično donje rublje može biti krivac i za plitko disanje jer ovakvi odjevni predmeti ograničavaju pomicanje dijafragme i smanjuju količinu zraka koji udišemo.

Hlačice od kojih trnu noge   

Zbog dugotrajnog sjedenja u hlačicama koje oblikuju trbuh i bedra može doći do stiskanja živaca, a uslijed toga do trnaca, ukočenosti i bolova u nogama. Također, pripijena tkanina koja se tijesno trlja uz kožu može poremetiti zaštitnu barijeru epiderme koja nas štiti od brojnih infekcija. Ovakvo donje rublje, ujedno, potiče lučenje više znoja, posebice tijekom ljeta, što stvara odličnu okolinu za razvoj virusa, gljivica i bakterija a jedan od najčešćih problema je folikulitis (infekcija folikula dlake) ili gljivična infekcija koja se manifestira crvenim kružnim osipom.

>>Poželimo li ravnu frizuru ili pak lokne, pegla za kosu odradit će svoj posao u tren oka. Ako ste primijetili da vam je stiliziranje peglom oštetilo vlasi, doznajte kako spriječiti daljnje oštećivanje kose.<< 

Ravniji trbuh nauštrb vaginalne infekcije 

Uske gaćice koje vizualno smanjuju trbuh, posebno one od sintetičkih materijala, u kombinaciji s pripijenim hlačama mogu ugroziti vaše intimno zdravlje. Primijećeno je da vrlo uska odjeća, u kombinaciji s donjim rubljem za oblikovanje tijela pospješuje vlažnost u intimnom području, što može dovesti do genitalnih iritacija i crvenila, te infekcija uzrokovanih gljivicama i bakterijama, posebno ako imate osjetljivije vaginalno područje.

Ograničite vrijeme nošenja

Ako ipak ne želite odustati od nošenja rublja za oblikovanje tijela, odlučite se za one komade koje su napravljeni od prirodnih i rastezljivih materijala. Pripazite da se nigdje se ne urezuju i da ih možete obući i svući bez problema. Kako biste prevenirali razvoj bakterija, perite ih nakon svakog nošenja, posebno ako se znojite. I, ako je moguće, za ovakvim komadima rublja posežite samo u posebnim prigodama kako biste ograničili vrijeme u kojem ćete biti “stisnuti”.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button