Estetski tretmani - 23. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Doc. dr. sc. Emil Dediol, dr. med., spec. maksilofacijalne kirurgije, Poliklinika Ribnjak

Korekcija uški u svakoj životnoj dobi: Za ovaj zahvat nikad nije kasno

Iako su djeca najčešće kandidati za korekciju odstojećih uški, za ovaj zahvat nikad nije kasno

Korekcija odstojećih uški

Mališani su vrlo osjetljiva skupina pa je za njihovo samopouzdanje nužan pravilno indiciran i izveden zahvat.

Korekcija odstojećih uški konkretan je kirurški zahvat te mijenja fizionomiju našeg lica. Gotovo je uvijek riječ o nasljednom izgledu uške, premda je pojava „klempave“ uške prisutna i kasnije u životu (npr. kod sportaša – hrvača).

Najčešće su djeca kandidati za otoplastiku, no zahvat se može učiniti u bilo kojoj godini nakon što uši dostignu punu veličinu, što se događa oko šeste, odnosno sedme godine.

Kako bi se dijete uz što manje stresa podvrgnulo korekciji, potrebna je dobra suradnja liječnika i roditelja. Mališani su vrlo osjetljiva skupina pa je za njihovo samopouzdanje nužan pravilno indiciran i izveden zahvat. Često se i odrasli odlučuju za ovaj zahvat, obično u kombinaciji s nekim drugim plastično-kirurškim zahvatom.

Vraćanje nosne pregrade na mjesto: Saznajte sve o devijaciji septuma

Dobre pripreme

Od ključne je važnosti dobra komunikacija između klijenta i kirurga, temeljena na realnim očekivanjima i točnoj medicinskoj procjeni. Priprema za korekciju uški uključuje ponajprije konzultacije s plastičnim kirurgom tijekom kojih je iznimno važno definirati cilj koji se želi postići predviđenim korektivnim zahvatom. Dakle, detaljno se informirajte o zahvatu, a kao i prije svake druge operacije, treba obaviti predoperativne pripreme.

Korekcija uške izvedena u ranijoj životnoj dobi daje bolji rezultat zbog manje čvrste ušne hrskavice. Osim njezina modeliranja, uška se kirurškim šavom priljubljuje uz glavu. Tako se korigira povećan kut između uške i glave. Spomenimo i to da se, ako je potrebno učiniti korekciju na samo jednom uhu, preporučuje obaviti zahvat obostrano kako bi se postigao najprirodniji oblik uške.

Tijek zahvata

Kirurg će klijentu objasniti postupak, vrstu anestezije i kirurške mogućnosti, no kad je riječ o anesteziji, izbor će ovisiti i o dobi klijenata. Odrasli se podvrgavaju zahvatu pri lokalnoj ili tzv. lokalno potenciranoj anesteziji.

Mali pacijenti uz, dakako, pristanak roditelja te uz kompletnu laboratorijsku obradu podvrgavaju se zahvatu u općoj anesteziji. To podrazumijeva prisutnost specijalista anesteziologa prije, tijekom i nakon zahvata. Plastični kirurg minucioznom tehnikom uklanja potrebnu količinu hrskavice uške.

Razdoblje oporavka

Odmah nakon zahvata na operirano područje postavlja se mekani zavoj koji se nosi nekoliko dana. Otprilike tjedan dana trebalo bi izbjegavati spavanje na boku, ali i bilo koje veće fizičke aktivnosti.

japan, žena, japanka

Indija, Kina, Turska, Japan: Otkrivamo tajne ljepotica s Istoka

Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, fino mljeveni prah morskog bisera koristi se za brojne tegobe, kao dodatak prehrani za vitalnost,...

SAZNAJTE VIŠE

Nakon popuštanja učinka anestezije može se osjetiti određeno peckanje uz ušku, što je uobičajena pojava. U slučaju manjih bolova, propisuju se analgetici. Ranu treba redovito previjati, pri čemu se pomno prati zarastanje u području reza. Šavovi se skidaju 12 do 14 dana nakon operacije.

Nakon cijeljenja rane ostat će tanki ožiljak iza uha. S obzirom na to da se ožiljak nalazi u prirodnom naboru iza uha, on je gotovo nevidljiv. Kad se korekcija uški izvodi s posebnom pažnjom i po svim pravilima struke, komplikacija nakon zahvata ne bi trebalo biti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button