Estetski tretmani - 31. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak

Put do većih, mekih i podatnih usana

Dermalni fileri zlatni su standard na području nekirurških estetskih zahvata, posebno kada je riječ o izglađivanju kože lica te povećanju usana

dermalni fileri estetski zahvati usne lice ljepota

Standardi ljepote kroz stoljeća su se mijenjali, pa je tako u umjetnosti zabilježen čitav niz oblika usana koji su bili popularni ovisno o kulturi i vremenu. Male, ali pune, kratke i okruglaste, usnice kod kojih je donja izraženija, tanke ili pak pune i široke usnice, s naglašenom kupidovom linijom (gornja linija gornje usne), prenaglašenom ili izravnatom…

Pandemija je vratila akne: što su „maskne“ i kako ih možemo spriječiti

U prošlosti nisu postojali estetski zahvati kojima bi se utjecalo na oblik i veličinu usana, barem ako pod zahvatom ne podrazumijevamo, primjerice, Etiopljanke iz plemena Mursi koje i dan danas stavljaju kolutove u donje usne. Upravo to je ekstremni primjer koliko se pojam ljepote može razlikovati među civilizacijama.

Da bi postigle željeni oblik, a posebno boju usana, žene su se kroz povijest služile raznim ruževima za usne. Arheolozi nam otkrivaju da je prvi ruž za usne pravljen od latica cvijeća koristila sumerska kraljica oko 2.500 godina pr.n.e.. Ruževe od raznih sastojaka koristile su i druge žene diljem svijeta, od drevnih Egipćanki u čijim je ruževima bilo čak i izdrobljenih buba te riblje krljušti, do Japanki koje su nanosile pastu od katrana i voska.

Nadomještanje izgubljenog volumena

U današnje vrijeme cijene se pune, široke i pravilne usne, no njihov se oblik prilagođava proporcijama svakog pojedinačnog lica. Dermalni fileri pritom su „zlatni standard“ za njihovu korekciju, a koriste se i za izglađivanje kože lica, odnosno za „brisanje“ bora.

Naime, s godinama naša koža gubi na volumenu zbog smanjenja količine kolagena, masnog tkiva ili gubitka koštane mase. Kako koža stari, srednji sloj kože postaje tanji zbog gubitka kolagena, smanjujući elastičnost i vlažnost kože. Mladenački izgled ovisi o ispravnoj količini masnoća na pravim mjestima.

Gubitak volumena lica događa se zbog redistribucije, nakupljanja ili propadanja masnog tkiva. Masnoća se razdvaja te pojedini jastučići masnoće počinju tvoriti odvojene strukture. Značajan gubitak koštanog tkiva također se događa u procesu starenja i bez strukturalne potpore, događa se značajna promjena našeg izgleda.

Stres i nepravilne dijete mogu uzrokovati značajne promjene na izgled našeg lica. Gubitak tjelesne mase i pijenje nedovoljne količine vode također imaju utjecaj.

U skladu s prirodom

Dermalni fileri dolaze u vidu injektibilnog gela koji se nekirurški aplicira u željene dijelove lica, za korekcije linija i nabora te manjih kožnih nepravilnosti. Također, često se koriste za vraćanje volumena usana, pri čemu one ostaju meke i prirodnog oblika. Treba napomenuti da osim tretmana lica, dermalne filere možemo koristiti za pomlađivanje kože ruku, kao i korekcije manjih nepravilnosti kože tijela.

Dermalni fileri su preparati sačinjeni od različitih spojeva prirodno prisutnih u našem organizmu. Neki proizvodi su potpuno prirodni, dok drugi sadrže i neke sintetičke materijale. Koristi se već duže vremena i pretpostavlja se da oko 30 milijuna ljudi uspješno koristi navedene preparate.

Najčešće korišteni preparati su prirodne kiseline u obliku mekanih gelova koji su napravljeni od sastojaka ne-životinjskog porijekla. Dodaju volumen koži koristeći princip privlačenja vode pri čemu dolazi do “bubrenja” na željenim mjestima.

Suptilno, brzo i jednostavno rješenje

Tretman dermalnim filerima nudi jednostavan način za poboljšanje izgleda. U suštini, cilj je „ispuniti“ područja iz kojih je masnoća nestala, vračajući volumen „šupljim“ mjestima. Rezultat jednog tretmana vidljiv je odmah i traje (kod nekih proizvoda) i do godinu dana, dok kod tretmana usana do šest mjeseci.

neinvazivni estetski tretmani ultrazvuk, medicinska radiofrekvencija mezoterapija pomladivanje krvnom plazmom

Zauvijek mladi i lijepi: stručnjaci preporučuju koje estetske tretmane odabrati

Neinvazivni estetski tretmani kao što su ultrazvuk, medicinska radiofrekvencija, mezoterapija, pomlađivanje krvnom plazmom sve se više primjenjuju

SAZNAJTE VIŠE

Dermalnim filerima postiže se prirodan izgled koji ne utječe na mimiku lica. Lice se s vremenom mijenja, a dermalni fileri omogućuju suptilnu kontrolu nad našim izgledom.

Težite li poboljšanju vašeg izgleda ili već dugo sanjate o punijim usnama, ne ustručavajte se tražiti savjet stručnjaka u Poliklinici Ribnjak kako biste odabrali najbolji tretman skrojen po vašim željama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button