Koža, kosa i nokti - 8. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Vježbama za lice protiv bora

Mala znanstvena studija pokazala je da masaža lica može „izbrisati“ oko tri godine, ali samo ako se svakodnevno i uporno primjenjuje. No čak i kraće vježbe za lice mogu pomoći

masaža lica-vježbe za lice

Znamo da je poticanje cirkulacije redovitom tjelovježbom dobro čini našem tijelu. Ali jeste li ikada čuli, pa i ozbiljno razmišljali o vježbama za lice? Taj trend sve više jača ​​među ljudima koji žele ublažiti ili spriječiti bore. Ove vježbe neki nazivaju i jogom za lice, no neovisno o nazivu, pitanje je njihova djelovanja o čemu se piše na blogu klinike Cleveland.

Jesu li vježbe lica učinkovite?

Nedavno su istraživači ispitali mogu li ciljane vježbe za toniranje mišića lica doista učiniti da lice izgleda mlađe. Rezultati su zanimljivi, iako nisu i konačni.

6 pravila za njegu zrele kože uz koja ćete se pomladiti u nekoliko tjedana

U studiji se tražilo od male skupine žena u dobi od 40 i više godina da svakodnevno posvete vrijeme nizu vježbi za lice. Vježbe su imale za cilj ublažavanje bora, „popunjavanje“ udubljenih obraza i smanjenje ostalih znakova starenja. Te su se vježbe usredotočile na jačanje i izgradnju mišića na obrazima, liniji čeljusti, vratu, kapcima i obrvama. Prema rezultatima, sudionici su izgledali oko tri godine mlađi na kraju programa.

„Ova je studija bila prva koja je proučavala vježbe lica i pojavu znakova starenja“, rekla je dermatologinja dr. Shilpi Khetarpal za blog klinike Cleveland. „Prilikom razmatranja rezultata, imajte na umu da je riječ o maloj skupini visoko motiviranih sudionica koje su bile spremne raditi 30 minuta vježbi za lice dnevno.“

„Ako netko nije jako motiviran, teško je održavati ove vježbe za lice tijekom dugog perioda i postići ove rezultate”, naglasila je dr. Khetarpal. Dodaje da su potrebne dodatne i veće studije prije nego što dermatolozi mogu preporučiti vježbe za lice kao održiv „lijek“ protiv starenja. Buduće studije trebaju uključiti puno veći skup sudionika i kontrolnu skupinu, kao i dugoročnije studije kako bi se utvrdilo jesu li učinci potrajali i nakon što su sudionici odustali od rutine.

Prednosti masaže lica

Za one koji nemaju vremena posvetiti se svakodnevnoj rutini vježbanja lica, čak i brza masaža lica može polučiti solidne rezultate. Takva nježna masaža lica možda neće magično izbrisati bore, no vašoj koži može dati zdravu svježinu, ističe licencirana masažerka Vickie Bodner.

„Kad god dovedete krv u neko područje, to pokreće vaše kapilare (krvne žile), što može pospješiti opuštanje mišića i pokrenuti tekućine. Ponekad ljudima natekne ispod očiju ili u području sinusa. Samomasaža lica može pomoći u oslobađanju od neželjene tekućine.”, objasnila je Bodner. Masaža lica također može opustiti mišiće lica, smanjiti napetost te stimulirati cirkulaciju krvi što će učiniti da vaše lice „blista“.

Osim toga, budimo realni, masaža ponekad itekako prija, a oslobađanje napetosti već samo po sebi izgleda sjajno.

Kako masirati lice

Prije izvođenja samomasaže lica, operite ruke i lice. Ako želite, za masažu možete koristiti losion ili ulje, ali nije potrebno ako ih nemate pri ruci.

Započnite sa stimulacijom vašeg limfnog sustava. Zatvorite oči i nekoliko puta duboko udahnite kroz nos te izdahnite kroz usta kako biste opustili lice i tijelo. Stavite ruke na podnožje vrata. Laganim pritiskom prijeđite rukama između vrata i ključne kosti, polako ih spuštajući prema središnjoj liniji. Ponovite to tri puta.

„Ovo će pomoći stimulirati vaš limfni sustav kako bi se eventualno omogućila drenaža toksina”, kaže Bodner. “Limfni sustav je blizu kože i ne trebate jako pritiskati. Lagani pritisak bit će dovoljan da se stvari pokrenu.” Pritom je važno naglasiti da se masaža lica ne preporučuje ako imate crvenilo, otvorene rane ili modrice na licu. Razgovarajte s liječnikom ako niste sigurni je li masaža lica pravi izbor za vas.

Masaža lica se može raditi bilo gdje u bilo koje vrijeme. Odvojite vremena koliko god želite, odnosno možete, izvodeći sljedeće korake u nizu ili samo neke od njih ako vam nedostaje vremena. Za optimalno opuštanje i pomlađivanje, dovršite svaku vježbu do tri puta prije nego prijeđete na sljedeću.

  • Prinesite vrhove prstiju bradi i nježno podignite ruke, kližući malo iznad linije čeljusti prema ušnim resicama.
  • Palcem i kažiprstom nježno stišćite duž čeljusti, od brade do dna ušnih resica.
  • Sa zatvorenim ustima i opuštenom čeljusti kružnim pokretima masirajte zglob u kojem se vaša čeljust spaja s jagodičnim kostima. Pokušajte kružiti nekoliko puta u smjeru kazaljke na satu, a zatim u suprotnom smjeru.
  • Pritisnite prstima s obje strane nosa, u dnu nosnica. Kružite ispod jagodičnih kostiju, do sljepoočnica, preko ili malo iznad obrva i niz svaku stranu nosa. Time ćete napraviti puni krug oko očiju. Pokušajte i na drugi način, počevši od baze nosnica i krećući se uz rubove nosa.
masaža lica

Samo nekoliko minuta na dan za mladolikost: masiranjem lica otjerajte godine

Sve što trebate jest vaših deset prstiju i nekoliko kapi ulja. Ovaj tretman je besplatan, ne iziskuje mnogo vremena...

SAZNAJTE VIŠE
  • Nježno i polako masirajte male krugove oko sljepoočnica. Pokušajte nekoliko puta u smjeru kazaljke na satu, a zatim u suprotnom smjeru.
  • Nježno klizite po obje obrve palcem i kažiprstom, počevši od nosa do sljepoočnica.
  • Vrhovima prstiju prijeđite preko čela od nosa do sljepoočnica. Počnite od obrva i svaki put se pomaknite oko jedan centimetar prema gore dok ne dođete do linije vlasišta.
  • Palcem i kažiprstom polako i nježno odmaknite uši od glave. Počnite od ušnih resica i krenite prema gore, masirajući do vrha ušiju. Zatim krenite drugim smjerom ako vam odgovara.

Iako je na engleskom, prateći samo pokrete u ovom videu, mogli biste pokušati i s malo duljom masažom lica. Svakako nam javite rezultate.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button