Zanimljivosti i savjeti - 10. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Suhi zrak i radijatori: Kako se pobrinuti za kvalitetu života tijekom zime

Poznato je da radijatori u zimskim mjesecima isušuju zrak u našim domovima. Kako izbjeći probleme vezane uz suhi zrak?

Suhi zrak i radijatori

Dolaskom zime moramo grijati naše prostorije. Većina kućanstava, bez obzira na gorivo koje koristi za grijanje, ima radijatore. Oni uvelike isušuju zrak što može dovesti do smanjenja kvalitete života ukućana. Osim što je suhi zrak štetan za nas i vlažni zrak ima svoje negativne učinke: oštećuje dijelove doma, osobito drvene površine.

Općenito gledajući, zimski zrak ima manju količinu vlage nego ljetni. Oni koji su bili u tropskim i subtropskim krajevima dobro se sjećaju osjećaja težine disanja zbog visokog stupnja vlage u zraku. Optimalna vlažnost zraka trebala bi biti između 30 i 70%.

Spriječite zimu da koži oduzme sjaj

Kako tijelo reagira na suhi zrak?

Ono što je odmah vidljivo je suhoća kože, tako da je potrebno koristiti mlijeko za tijelo kako bi se koži vratila vlažnost i elasticitet. U ambulante se često javljaju starije osobe s osjećajem svrbeža kože, a sve izazvano suhim zrakom i neadekvatnim tretiranjem kože.

Mlijeko za tijelo je najbolje nanositi odmah poslije tuširanja. Tada je najbolje upijanje, a u slučaju potrebe i češće tijekom dana. Mlijeko za tijelo trebaju korisiti i muškarci, bez ikakva srama. Nekada je vrlo teško objasniti starijim muškarcima da je potrebno korištenje mlijeka za tijelo u slučaju izrazito suhe kože.

Problem suhoće kože je više estetske prirode, mada nekada kod osjetljive kože može doći i do sitnih oštećenja. Suhi zrak, s druge strane, ima daleko veće posljedice na dišni sustav. Zbog udisanja suhog zraka može doći do povremenog krvarenja iz nosa, kašlja, pogoršanja simptoma astme i kroničnog opstruktivnog bronhitisa. Suhi zrak može dovesti i do dehidracije, osobito starijih osoba, ako ne uzimaju u dovoljnim količinama tekućinu.

Starije osobe sklonije dehidraciji

To je osobiti problem jer starije osobe nemaju osjećaj žeđi te ih je potrebno podsjećati da uzmu do dvije litre tekućine dnevno. Disanjem (osobito na usta) se također gubi tekućina što je onda još više izraženo zimi.

Vlažna sluznica usta i nosa su prirodna barijera ulasku mikroorganizama u vaš organizam koji bi mogli uzrokvati bolesti. Ako su sluznice suhe, opada njihovo zaštitno djelovanje. A i više smo izloženi virusnim i bakterijskim uzročnicima nego inače. Suha sluznica nosa dovodi do pojave svrbeža nosa, a ponekad može doći i do krvarenja iz nosa.

Da biste izgbjegli probleme vezano za suhi zrak možete poduzeti niz mjera, kako unutar doma, tako i korištenjem preparata koji će pomoći vlaženju vaših dišnih puteva.

Mjere za vlaženje zraka

Ovlažiti zrak možete sofisticiranim načinom uvođenja ovlaživača zraka. No to iziskuje izdvajanje određene količine novca u ionako ograničenim kućnim budžetima. Postoje dakako i jednostavniji načini.

Ponekad je postavljanje posuda na radijator nedostatno jer se iz njih isparava vrlo mala količina pare. Stoga je potrebno postavljanje posuda većih površina ili npr. vlažnih plahti da bi došlo do isparavanja veće količine vode i da bi se stvorila veća vlažnost zraka.

Ako koristite posude veće površine dobro je u njih staviti par kapi eteričnog ulja. Vaš dom će mirisati, a i pojedina eterična ulja djeluju vrlo umirujuće.

Ako se tuširate, dobro je poslije tuširanja ostaviti vrata kupaone otvorena tako da vlaga iz kupoane dođe do ostalih dijelova stana. Koliko god se ugodno osjećali nakon dugotrajnog tuširanja, smanjite vrijeme provedeno pod tušem, jer dugotrajno tuširanje u kombinaciji sa sapunima još više isušuju kožu.

Biljke pomažu ovlažiti suhi zrak

Držanje biljki unutar zatvorenog prostora također na prirodan način povećava vlažnost prostorija. Ako prozori i vrata ne prijanjaju dobro, dolazi do ulaska suhog zraka izvana i time se stvara dvostruki učinak: smanjuje se vlažnost zraka, ali je potrebna i veća potrošnja goriva za zagrijavanje prostora.

Unutarnje grijanje

Zimogrozni ste? Vrijeme je da poboljšate svoj „unutarnji sustav grijanja“

Često zaboravljamo da su zimske hladnoće prirodna pojava kojoj bismo se trebali prilagoditi, a ne je smatrati neprijateljem kojemu...

SAZNAJTE VIŠE

Za vlaženje sluznice nosa postoji niz preparata, od masti koja se može staviti u nos (ugodnog je mirisa) do niza sprejeva za nos koji sadrže fiziološlku otopinu. Dobro je koristiti inhalator ispunjen fiziološkom otopinom u slučaju kašlja jer pomaže ovlaživanju dišnih puteva. Ako niste u mogućnosti nabaviti inhalator ili sprej s fiziološkom otopinom, probajte starinski način: „parite“ se nad toplom vodom. Prilikom ovakvih zahvata morate biti izuzetno pažljivi jer se koristite vrelom vodom i parom što može izazvati opekline tijela i oštećenje dišnih puteva.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button