Koža, kosa i nokti - 12. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Ivana Nola

Spriječite zimu da koži oduzme sjaj

Hladni mjeseci nepovoljno utječu na našu kožu izazivajući manje neugode, ali i pogoršanja postojećih kožnih bolesti poput atopijskog dermatitisa pa je potrebna pažljiva njega

Zimi koža traži pojačanu njegu

Potrebe naše kože mijenjaju se tijekom godišnjih doba. Najveće potrebe za intenzivnom njegom kože izražene su tijekom zime. Zimi je koža suha, najčešće raspucala na rukama, bez sjaja i svježine. Zima je godišnje doba kada je našoj koži potrebna dodatna njega, zaštita i hidratacija.

Tijekom zime centralno grijanje, suh zrak, svakodnevna tuširanja sapunima i šamponima uz vodu obogaćenu klorom utječu vrlo nepovoljno na našu kožu i dovode do pojave peckanja, jakog svrbeža, zatezanja, manjeg ili jačeg ljuskanja na površini, uz razvoj crvenila i grubosti. Sve te vidljive promjene uz svrbež i iritaciju, nastaju nakon oštećenja zaštitnog hidrolipidnog sloja kože tijela i lica. Stoga, osnovna njega usmjerena je na održavanje i “popravak” oštećenog hidrolipidnog sloja. Terapija je usmjerena u prvoj fazi na liječenje, a poslije na terapiju održavanja.

Tijekom zime centralno grijanje, suh zrak, svakodnevna tuširanja sapunima i šamponima uz vodu obogaćenu klorom utječu vrlo nepovoljno na našu kožu

Dermatološka kozmetika

Često preparati iz grupe kozmetičkih proizvoda nisu dovoljni, stoga dermatolozi savjetuju primjenu preparata iz grupe dermatološke kozmetike koji imaju niz aktivnih sastojaka koji regeneriraju zaštitni hidrolipidni sloj naše kože. Dermokozmetički preparati ili dermatološka kozmetika su preparati koji premošćuju prazninu između kozmetičkih proizvoda i lijeka, jer kod koža s određenom vrstom problema kozmetika nije dovoljna, a lijekovi su preagresivni. Preparati iz grupe dermokozmetičkih proizvoda često sadrže pantotensku kiselinu i visokovrijedne masnoće, koje sprečavaju naknadni gubitak vlage iz kože.

Smog, pušenje i neaktivnost

Loše na našu kožu djeluje i smog u gradskom zraku, kojega tijekom zime ima u velikim količinama. Osim toga štetno djeluje i prašina koja vrlo često zimi ostaje unutar prostorija koje se u ovom doba godine rjeđe provjetravaju. Tijekom zime smanjena je i tjelesna aktivnost. Upravo tjelesna aktivnost stimulira cirkulaciju ne samo u organizmu, nego i u koži te na taj način koža dobiva dovoljno kisika i odstranjuje štetne tvari. Pojačana cirkulacija tako povoljno djeluje na metabolizam stanica kože. Poticanje regeneracije stanica može se postići peelingom koji omogućuje i bolje djelovanje krema koje se na kožu nakon peelinga nanose. 

Ne samo ljeti već i tijekom zime potrebno je piti dovoljno vode, jesti svježe voće i povrće, kako bi se koža “nahranila” vitaminima iznutra.

Koža tijela, osobito lica, odaje puši li osoba i pije li dovoljno vode te uzima li dovoljno vitamina. Pušenje dodatno šteti koži tijekom zime – osim što je koža isušena, iritirana i prhutava, u osoba koje puše poprima i žuto-sivu boju.

Ne samo ljeti već i tijekom zime potrebno je piti dovoljno vode, jesti svježe voće i povrće, kako bi se koža “nahranila” vitaminima iznutra. Vrlo je često potrebno tijekom zime provesti i kuru vitaminskim tabletama, koje sadrže veće količine A, C, E vitamina, uz dodatak potrebnih količina bakra i cinka.

Pogoršanje kožnih bolesti

Tijekom zime dolazi do pogoršanja nekih kožnih bolesti. Primjerice, pogoršava se atopijski dermatitis (neurodermitis je stari naziv), psorijaza, seboroički dermatitis, a često i akne. Osobe s takvim promjenama na koži tijekom zime moraju provoditi intenzivno hranjenje kože dermokozmetičkim preparatima, te kod najmanjeg pogoršanja stanja biti pod kontrolom dermatologa. U fazama pogoršanja nezaobilazni su kortikosteroidni lokalni pripravci, no svi dobro znamo kako se oni ne smiju dugo primjenjivati na kožu.

Stoga je kod ovih dijagnoza tijekom zime idealna fototerapija, koja djeluje na imunološki sustav kože i tako umanjuje tegobe ovih promjena. Fototerapija se provodi u bolnicama i poliklinikama koje su opremljene za provođenje takve vrste terapije. Često se fototerapija provodi u deset do dvadeset tretmana triput na tjedan, i to pod kontrolom liječnika.

Provođenjem fototerapije štedimo kožu od dugotrajne primjene lokalnih kortikosteroidnih pripravaka i djelovanjem na imunološki sustav kože simptomi se u potpunosti izgube ili se svedu na minimum. Tako se olakša razdoblje do ljeta, kada to godišnje doba samo po sebi povoljno utječe na ovu vrstu dermatoza. Valja naglasiti da suhoća ne dovodi do psorijaze, ali da je kod psorijaze koža suha i zahtijeva intenzivnu njegu.

Kako odabrati preparat za njegu

U današnje vrijeme na udaru smo brojnih reklama o proizvodima namijenjenim za njegu kože, pa se vrlo lako izgubimo u golemoj ponudi takvih pripravaka. Odabir proizvoda za njegu kože koja nema problema je lagan. No, problem oko izbora preparata za njegu kože javlja se kod osoba s bolesnom kožom ili kod kože s određenom vrstom problema. Stoga se savjetuju pregledi kod dermatologa – oni će na temelju anamneze i kliničke slike savjetovati koju vrstu preparata valja koristiti kod njege osjetljivih i zahtjevnih koža.

Tretmani u dermatološkim ordinacijama

Danas s tehnološkim napretkom postoji niz tretmana koji se provode u dermatološkim ordinacijama, a obuhvaćaju mezoterapiju kože lica, vrata, dekoltea i cijeloga tijela, i to mezoterapijom s iglom ili bez nje. Ovim tretmanom u kožu se unosi hijaluron, vitamini, antioksidansi i elementi u tragovima, dakle sve one tvari koje naša koža „troši” pa ih treba nadomještati.

Svakako se za kožu tijekom zime savjetuje provoditi tretmane koji djeluju pozitivno na krvnu i limfnu cirkulaciju, a posebno bismo izdvojili LPG tretmane

Svakako se za kožu tijekom zime savjetuje provoditi tretmane koji djeluju pozitivno na krvnu i limfnu cirkulaciju, a posebno bismo izdvojili LPG tretmane. Oni se provode također u dermatološkim ordinacijama u sklopu antiage tretmana, kao i tretmana za održavanje zdrave kože i zdravog tijela. Svi ti tretmani moraju se ponavljati jer se naš organizam, pa tako i koža kao najveći organ na tijelu, mijenja u sklopu prirodnog starenja, kao i u različitim godišnjim dobima, a najveću promjenu na koži osjećamo upravo tijekom zime.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button