Obiteljsko zdravlje - 7. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Blagodati ruže: kraljica cvijeća za zaštitu, njegu i obnovu tijela i duha

Ruža je izuzetno cijenjena u aromaterapiji, a njezino ulje i vodica izvanredno blagotvorno djeluju na kožu. Izvrsno djelovanje pripisuje se i divljoj ruži, odnosno šipku

ruza aromaterapija etericna ulja njega koze

Želite li okrijepiti duh i tijelo obiljem pozitivne energije, budite na istoj valnoj duljini s – ružom. Aromaterapeuti ističu da eterično ulje ruže ima najvišu energetsku frekvenciju od svih eteričnih ulja, što znači da u organizmu brzo podiže energiju i uravnotežuje njezin protok, dajući osjećaj zadovoljstva i harmonije.

Vratite koži i kosi sjaj nakon ljeta

Udisanje mirisa ružina ulja, kao i ružine kupke i masaža, preporučuju se za ublažavanje tjeskobe, nesanice, bolova i malaksalosti, a ruži se pripisuju i afrodizijačka svojstva.

Ružino ulje i vodica

Ružino ulje ima i izvanredna njegujuća svojstva jer jača i umiruje kožu, djelujući protuupalno te potičući zacjeljivanje i obnovu. Ruža je dovoljno nježna za dječju kožu, a ujedno je dovoljno snažna za njegu suhe, dehidrirane i zrele kože.

Ružino ulje je među najdragocjenijim eteričnim uljima; za dobivanje jedne litre potrebno je otprilike šest do osam tona ružinih latica. Stoga se ruža često zamjenjuje jeftinijim inačicama poput eteričnih ulja palmarose i geranija ili pak sintetskim mirisom. Ili se, kao eterično ulje ruže, ustvari prodaje mješavina alkohola i ružina ulja. Stoga je prije kupnje najsigurnije savjetovati se s aromaterapeutom.

Osim ulja, vrlo je cijenjena ružina vodica (hidrolat) koja nastaje kao nusproizvod tijekom destilacije eteričnog ulja. Izvrsna je za njegu jer su u njoj otopljene brojne aktivne tvari koje se inače nalaze u biljci.

Ružina vodica koristi se i u kulinarstvu: tradicionalan je sastojak orijentalnih slastica poput rahat lokuma i baklave, a dodaje se i u voćne salate, kreme, limunadu, koktele…

Blagotvorna svojstva divlje ruže

Kad je riječ o ruži, dobro je znati da je vrlo blagotvorna i divlja ruža, kod nas poznata kao šipak. Hladnim prešanjem plodova dobiva se bazno ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama i vitaminima A i E.

Revitalizirajuće ulje divlje ruže izvrsno njeguje suhu, osjetljivu i zrelu kožu, a pogodno je i za masnu kožu jer ne začepljuje pore. Preporučuje se i za oporavak kože oštećene suncem, te za tretiranje strija i ožiljaka.

Želite li pravo, hladno tiješteno ulje divlje ruže, pazite da pri kupnji ne odaberete njegovu „slabiju“ inačicu; često se pod nazivom ulje divlje ruže nude macerati, pripravci dobiveni potapanjem plodova divlje ruže u nekom drugom baznom ulju (npr. badem ili jojoba).

Ulje divlje ruze

Znate li zašto ulje divlje ruže slovi za kraljevski tretman kože?

Tražite li hidratantnu, pomlađujuću njegu za lice,upoznajte bogato, ali na koži lagano ulje divlje ruže i doznajte zašto ga...

SAZNAJTE VIŠE

Pripremite mirisnu kombinaciju

Ulje divlje ruže u njezi se odlično kombinira s ružinim eteričnim uljem. Aromaterapeuti preporučuju jednostavnu uljnu mješavinu koja izdašno hrani i revitalizira kožu: u 30 ml baznog ulja ploda divlje ruže nakapajte 4 do 6 kapi eteričnog ulja damaščanske ili majske ruže te promiješajte.

Mješavinu čuvajte u tamnoj bočici. Ulje nanosite na lice jednom ili dva puta dnevno na vlažnu kožu – po mogućnosti je navlažite ružinom vodicom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button