Dječje zdravlje - 10. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Ivana Nola

Nježna dječja koža traži posebnu njegu

Osjetljiva dječja koža podložna je utjecajima okoline te je sklona isušivanju. Stoga treba pripaziti na odgovarajuću higijenu te odabir kozmetike

Koža beba traži posebnu njegu

Koža predstavlja barijeru između okoliša i unutrašnjosti organizma i sprečava ulazak različitih mikroorganizama – virusa, bakterija i gljiva. Druga bitna uloga kože je regulacija gubitka vode isparavanjem.

Prirodne ovlaživače kože čini složena mješavina aminokiselina i soli. Kada je smanjena količina vode, kalija, natrija i kloridnih iona u koži, smanjena je njezina vlažnost i elastičnost. Za razliku od normalne kože, suha koža sadrži smanjen sadržaj vode i smanjenu količinu specifičnih lipida u koži – ceramida. Količina prirodnih ovlaživača također je smanjena u suhoj koži te ih je potrebno nadomjestiti.

Dječja koža i zima

Rožnati sloj dječje kože je nježan i kao takav manje je otporan na negativne utjecaje zimskih uvjeta, kao što je hladan zrak i vjetar te suhi zrak u zatvorenim prostorijama zbog centralnog grijanja. Nerijetko se u djece, koja u većem dijelu godine imaju normalnu kožu, opaža pojava suhe kože u zimskim mjesecima.

Rožnati sloj dječje kože je nježan i kao takav manje je otporan na negativne utjecaje zimskih uvjeta, kao što je hladan zrak i vjetar te suhi zrak u zatvorenim prostorijama zbog centralnog grijanja

Proizvodnja sebuma kod male djece također je još u sazrijevanju. Iz tog je razloga koža beba prekrivena tankim slojem emulzije masti i vode te se može lako isušiti. Stoga je kožu male djece potrebno štititi od hladnoće i ozljeda. Prirodna kožna barijera koju čini hidrolipidni zaštitni sloj ima važnu ulogu u obrani kože od isušivanja, od invazije mikroba i prodora različitih alergena okoline.

Od prvih dana

Nakon rođenja, dječja koža se brzo mora priviknuti na novo okruženje. Nakon nekoliko mjeseci provedenih u zaštićenom okolišu i plodnoj vodi dječja koža dolazi u kontakt sa zrakom i drugim vanjskim utjecajima.

Neko vrijeme nije se preporučalo korištenje kupki i proizvoda za njegu djece. Danas je znanstveno dokazano da izbjegavanje korištenja tih proizvoda dovodi do jakog isušivanja kože djece, no kako je dječja koža osjetljivija od kože odraslih osoba, potrebno je koristiti posebne proizvode za njegu kože.

Mikrobiom – ekosustav koji vrvi životom

Na površini kože nalaze se brojni mikroorganizmi, čudesni ekosustav koji vrvi životom i čini ga mogućim. Taj ekosustav mikroorganizama naziva se mikrobiom. Mikrobiom kože štiti kožu od štetnih bakterija, održavajući zdravlje kože. Ipak, isti ti naši pomoćnici su u opasnosti u slučaju prečestog kupanja i korištenja agresivnih preparata namijenjenih za tuširanje i kupanje, a mi smo ti koji im prijetimo uništenjem. Zbog pretjeranog i nepravilnog kupanja i zbog neredovite njege kože djeteta nastupaju simptomi isušenja kože različitog stupnja.

Kako prepoznati suhu kožu?

Prvi znaci suhe kože su svrbež, ljuštenje i zatezanje kože, zatim pojava iritacije, a ponekad i pojava otočića suhe, zadebljane, crvene, ljuskave kože – promjena za čiji opis koristimo riječ „ekcem”. Uz navedene promjene, razvija se osjećaj stezanja uz pojavu naboranosti. Suha koža na dodir može biti gruba. Suhoća kože najranije se primijeti na prednjim stranama potkoljenica, na vanjskim stranama nadlaktica i na trupu u pojasnoj regiji, kao i na obrazima.

Dermopedijatrijski proizvodi

Nije lako pronaći pravi preparat za njegu suhe kože. Važni parametri u odabiru pripravka su kozmetičke osobine – sastav, kao i jednostavnost primjene. Za dobar rezultat potrebno je najmanje četiri tjedna redovite uporabe proizvoda kada nastaje klinički vidljiv i subjektivno zadovoljavajući rezultat. Stoga, možemo reći da je najbolji proizvod za njegu suhe kože onaj koji koža dobro prihvaća, a redovitom uporabom rezultat neće izostati.

Prilikom njege dječje kože valja koristiti proizvode koji su proizvedeni u skladu s dermopedijatrijskom sigurnosti, koje sadrže djelatne tvari posebno odabrane za njegu osjetljive dječje kože. Takvi proizvodi su hipoalergeni, formulirani s minimalnom količinom sastojaka. Ne sadrže alkohol, esencijalna ulja, boje, ftalate i parabene. Dermopedijatrijski proizvodi su testirani pod dermatološkom i pedijatrijskom kontrolom.

Prilikom njege dječje kože valja koristiti proizvode koji su proizvedeni u skladu s dermopedijatrijskom sigurnosti, koje sadrže djelatne tvari posebno odabrane za njegu osjetljive dječje kože

Pravilno pranje beba

Koža novorođenog djeteta ne smije se previše prati, dovoljno je dijete kupati svaki ili svaki drugi dan, a prilikom redovite promjene pelena, svakako treba nježnim sredstvima za njegu, svaki put vatom očistiti pregibna mjesta kao što su područje iza uha, vrata, pazuha, lakatnih pregiba, prepona kao i koljenskih pregiba. Prečesto kupanje djeteta uklanja prirodnu masnoću kože zbog čega se koža iritira, a počinje reagirati prejako na bilo koji potencijalni alergen, i razvijaju se reakcije poput ekcema.

Emolijenti njeguju suhu kožu

U slučaju jako isušene kože, koriste se preparati s omega-6 masnim kiselinama koji svojim djelovanjem smanjuju hrapavost, crvenilo i svrbež. Crvenilo i podražaj na svrbež ublažavaju se redovitom i pravilnom primjenom dermopedijatrijskih proizvoda na kožu bebe

Preparati u obliku emolijenta namijenjeni za njegu osjetljive i iritacijama sklone kože sadrže glicerin, shea maslac, omega masne kiseline i ceramid, koji djeluju na restrukturiranje kožne barijere. Preparat ureje u određenim proizvodima djeluje dodatno ovlažujuće. Uzajamno djelovanje ovih sastojaka sprečava transepidermalni gubitak vode i na taj način održavaju kožu elastičnom i zdravom. Upravo zbog toga, prije kontakta s vodom koriste se preparati koji se nanose na zahvaćena, iritirana i suha mjesta na koži, potom se za kupanje najčešće koriste sindeti namijenjeni za pranje suhe i osjetljive kože, a nakon tuširanja ili kupanja preparati za specifičnu intenzivnu njegu suhe i osjetljive kože lica i tijela.

Ako se njegom ne uspije postići održavanje ravnoteže kože, svakako se treba obratiti dermatologu

Ako se njegom ne uspije postići održavanje ravnoteže kože, svakako se treba obratiti dermatologu koji će u tom slučaju prepisati diferentnu terapiju lijekovima, najčešće lokalno primijenjenim u obliku masti ili krema te, ovisno o dobi djeteta, eventualno fototerapiju koja djeluje na imunosni sustav kože koji je odgovoran za razvoj iritacije, crvenila i svrbeža u obliku atopijskog dermatitisa. Provođenjem fototerapije i specifične njege kože svi navedeni simptomi se svode na minimum ili u potpunosti iščezavaju.

Savjeti za njegu suhe kože djeteta

  • Vruća voda isušuje kožu pa se uvijek preporučuje korištenje mlake vode temperature 30 – 32 °C. Malu djecu se savjetuje kupati dva do tri puta tjedno.
  • Prilikom kupanja u kadi preporučuje se korištenje uljnih kupki, a kod tuširanja koristiti sindete (sredstva bez deterdženata) i ulja za tuširanje koji sadrže pantenol, nezasićene masne kiseline, bademovo ili zobeno ulje. Treba izbjegavati sapune i gelove za tuširanje. Emolijent (mlijeko za njegu) se nanosi na poluvlažnu kožu, kružnim pokretima, unutar tri minute nakon kupanja. Kupanje kod male djece u zimskim mjesecima valja provoditi 2 – 3 puta tjedno.
  • Tijekom zimskih mjeseci, u sezoni centralnog grijanja dolazi do značajnog smanjenja postotka vlage u zraku, što dovodi do isušivanja kože. Kako bi koža bila dovoljno hidrirana, potrebno je više od 30 posto vlage u zraku. Stoga se preporučuje ovlažiti zrak u prostorijama u kojim boravimo primjenom ovlaživača zraka ili postavljanjem vlažnih ručnika preko radijatora.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button