Dječje zdravlje - 29. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - doc.dr.sc. Milivoj Jovančević

Vježbe razvojne gimnastike ili baby fitnessa za prvu godinu

Vježbanjem beba utječemo ne samo na razvoj tijela i funkcioniranje mozga, već se jača i emotivna veza majke i djeteta

Za bolji razvoj djeteta preporučuju se vježbe

Kao što vježbanje donosi mnoštvo blagodati za zdravlje odraslih, tako je fizička aktivnost itekako korisna za razvoj onih najmanjih, a pritom nježan dodir i glas majke čine čuda.

Vježbe koje se provode u programu baby fitness imaju višestruku korist. Naime, i nakon rođenja mozak se još uvijek razvija. Milijuni živčanih stanica nastaju, putuju na svoja odredišta i međusobno se povezuju. Vježbanjem podražujemo središnji živčani sustav i pospješujemo navedeni proces. Funkcioniranje mozga, pa time i učinke njegova djelovanja, možemo pratiti kroz psihomotorni i emocionalni razvoj djeteta. Vježbanjem se ostvaruje bliskost od koje je jedino veća njihova sjedinjenost za vrijeme podoja.  

Preporučuje se provoditi vježbe dva puta na dan, po dvadesetak minuta – samo dok je dijete dobro raspoloženo. 

Uz svaku pojedinu vježbu s djetetom prepustite se osjećajima i razmjeni poruka. Nježno dodirujte kožu cijeloga tijela, tepajte, pjevušite, smiješite se i ljubite

Priprema za trening

Dodir je alat koji možemo koristiti kada nije moguće komunicirati riječima. Zato ga iskoristite i uspostavite komunikaciju sa svojim djetetom. Obratite mu se riječima: ”Želiš li da te masiram, hoćemo li vježbati?” Naravno da ne očekujemo verbalni odgovor, ali kroz neko vrijeme kad uspostavite komunikaciju, dijete se kod tog pitanja može nasmiješiti ili razveseliti. S obzirom na to da bi to trebalo biti ugodno iskustvo, dijete će zapamtiti što slijedi iza tog pitanja i željet će sudjelovati u tome.

Na kraju je postupak isti, samo što ćete mu zahvaliti što je sudjelovalo i što je s vama podijelilo ovo ugodno iskustvo. I na početku i na kraju laganim glađenjem prelazite preko djetetove glave (izbjegavajte prekrivanje očiju), prsa i nogu. Napravite to nekoliko puta zaredom te popratite odgovarajućim riječima. 

Uz svaku pojedinu vježbu s djetetom prepustite se osjećajima i razmjeni poruka. Nježno dodirujte kožu cijeloga tijela, tepajte, pjevušite, smiješite se i ljubite. Imate jedinstvenu priliku za možda najsretnije trenutke u životu. Iskoristite je i uživajte!

1. mjesec

Vježba 1

Dijete leži na leđima nogama savinutim u kuku i koljenu (skvrčena). Gležanj djeteta obuhvati se kažiprstom i srednjim prstom (kao da je u škarama), dlan je okrenut prema gore. Drugom rukom podražuje se vanjski rub stopala od prstiju prema peti. Stopalo će se refleksno otklanjati prema vanjskom bridu (prema prstu koji ga podražuje).

Vježba 2

Ponekad je stopalo zaležano prema gore, tako da ristom gotovo dodiruje potkoljenicu, dok je petna kost jako istaknuta prema dolje. Položaj djeteta kao kod vježbe 1. Stopalo djeteta se obuhvati u gležnju (”škare”). Dlan se postavi na stopalo odozgo i stopalo se povlači prema dolje.

Vježba 3

Kod problema ”zaležane” glavice i ozljede vratnih mišića fiksirati jednom rukom ramena na podlogu, a drugom raditi rotacije glavom lijevo-desno do krajnjeg položaja. Potom glavicu naginjati na lijevo i desno rame dok je lice okrenuto prema vama.

>>Brojne koristi masaže beba znanstveno su dokazane, a ta rutina ujedno predstavlja poseban trenutak i za roditelje i za dijete.<<

Vježba 4

Dijete je u ležećem položaju s tabanima na podlozi. Obuhvatiti dijete za potkoljenice i stopala. Spuštati tabane na podlogu i ponovno ih odizati. 

Vježba 5

Dijete leži na leđima. Obuhvatiti noge u području koljena te kvrčiti djetetu koljena prema trbuhu, a potom ih ispružiti na podlogu.

Vježba 6

Kod vježbi za kukove dijete leži na leđima s nogama skvrčenim u kuku i koljenu.
Obuhvate se za koljena i potkoljenice i maksimalno rašire svaka u svoju stranu, u razini kukova pritisnuta prema podlozi.

Vježba 7

Dijete leži na leđima. Nastojati da nadlaktice budu vodoravno na podlozi. Dijete se primi za dlanove, te se samo rade pokreti u laktovima: savijanje (šake idu prema ramenima) i ispružanje, odnosno vraćanje u početni položaj na podlogu.

Vježba 8

Dijete leži na leđima. Ruke u vodoravnom položaju, raširene od tijela. Križati ruke na prsima (lijeva šaka na desno rame, desna šaka na lijevo rame), te potom vratiti u početni položaj.

Vježba 9

Dijete leži na leđima. Ruke uz tijelo. Podizati obje ispružene ruke iznad glave, te ih vratiti u početni položaj na podlogu.

Vježba 10 

Otvorenim dlanom djeteta prelaziti preko njegove podlaktice, trbuha, jedne potom druge noge, vlastitog lica i majčinog lica.

2. mjesec

Vježba 1

Položaj na trbuhu s podlakticama ispod pod prsa, uz tijelo. Jednu nogu skvrčimo u kuku i koljenu i stavimo je ispod trbuha. Drugu nogu također skvrčimo, ali je postavljamo niže od prve. Naizmjenično mijenjamo položaj nogu kao kod puzanja. U slučaju da se dijete želi odgurnuti, pomoći mu podupiranjem stopala.

Vježba 2

Okretanje djeteta iz položaja na trbuhu u položaj na leđa i obrnuto. Dijete dovesti u položaj na bok tako da se osloni na donju ruku i postaviti u položaj kao na vagi. Nastojati podražavati okretanja (trbuh – leđa, leđa – trbuh), potpomognuti rukom, dozivajući ga da okrene glavu, a time i cijelo tijelo.

3. mjesec

Dijete leži na leđima. Obuhvatiti rukama potkoljenicu i podlakticu djeteta, te kroz položaj na bok dovesti dijete u sjedeći položaj. U sjedećem položaju lagano ga naginjati na sve strane kako bi uvježbalo kontrolu glave (buda položaj). 

4. mjesec

Dijete leži na leđima. Primiti šake i njima dodirivati djetetova stopala. Kada obuhvati stopala, zajedno ih dovesti do djetetova lica.

5. mjesec

Vježba 1

Dijete leži na leđima. Primiti dijete za potkoljenice i odignuti od podloge. Omogućiti da se rukama osloni na podlogu ili ga lagano osloniti glavom na podlogu. U nastavku se može izvesti puni okret na prsa.

Vježba 2

”Avion” – Roditelj leži na leđima sa savinutim nogama u kuku i koljenu, potkoljenice su odignute od podloge. Dijete leži potrbušice na roditeljevim potkoljenicama (kao da leti).

6. mjesec

Vježba 1

Dijete u položaju na boku, a noga na kojoj leži savine se prema trbuhu, dok se gornja noga postavi preko nje sa stopalom na podlozi. Povuče se za gornju ruku dok se dijete ne osloni na donju podlakticu.

Vježba 2

Puzanje, četveronožni položaj. Podražuje se jačim rotiranjem tijela na bok. Nastojati da koljena dođu ispod trupa, zdjelice, a ne da koljenima ide pokraj tijela kao žaba.

7. mjesec

Četveronožni položaj. Odizati zdjelicu od podloge, koljena postavljati ispod trupa, istodobno kontrolirati da su ruke ispod prsiju. U početku je oslonac na podlakticama, a poslije samo na šakama. Oslonac na rukama (podlaktice ili šake) s istodobnim odizanjem nogu koje su ispružene (kao igra “tačke”).

8. i 9. mjesec

Vježba 1

Sjedenje na petama uz potporu ruku sprijeda. Malo podignuti guzu te je njihati lijevo, desno (podraživati rotacije trupa uz hvatanje predmeta sa strane).

Vježba 2

Postavljanje u sjedeći stav, širiti noge da čine široku bazu za stabilno sjedenje.

10. mjesec

Postavljanje iz sjedećeg u stojeći klečeći stav.

11. mjesec

Postavljanje iz stojećeg klečećeg stava u iskorak uz pridržavanje ruku.

12. mjesec

Postavljanje iz iskoraka u stojeći stav.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button