Trudnoća i porod - 23. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Dečko ili curica? 6 uobičajenih mitova vezanih uz predviđanje spola bebe

Donosimo vam šest raširenih mitova vezanih uz određivanje spola djeteta, a koji ni na koji način nisu znanstveno potvrđeni

trudnoća - kako predvidjeti spol bebe

Gotovo da i ne postoji roditelj koji ne priželjkuje doznati spol bebe i prije njezina rođenja. Nestrpljivo se očekuju tjedni u kojima će ultrazvuk dati uglavnom pouzdan odgovor, a do tada se volimo oslanjati na „gatanja“ iz simptoma.

Uobičajena je to zabava koju su prakticirale i naše bake tko zna koliko generacija unatrag i to ne samo vezano uz spol. Tako mnoge trudnice koje muči žgaravica sigurno očekuju novorođenčad s kosom, pa nerijetko nastupa razočaranje.

Ovom prilikom donosimo vam šest raširenih mitova vezanih uz određivanje spola djeteta, a koji ni na koji način nisu znanstveno potvrđeni.

Mit #1 – bit će curica, ujutro mi je jako mučno!

Više od 50% (neki izvori navode i 70%) trudnica ima jutarnje mučnine, a kod nekih one doista mogu biti vrlo teške i neugodne. Postoje vjerovanja da će jake mučnine imati žene koje nose djevojčice. To je samo jedan u nizu mitova o ovom najčešćem simptomu trudnoće, pa se pripisuju prvorotkinjama, ženama koje nose blizance, trudnicama s povećanim rizikom od pobačaja… Sve te mitove možemo odbaciti, pa tako i „gatanje“ o spolu bebe.

Vrlo je malo znanstvenih studija istraživalo to područje i doista postoji studija objavljena u Lancetu 1999. godine koja daje naslutiti povezanost teških jutarnjih mučnina i djevojčica. Međutim, studija iranskih znanstvenika s Shahid Sadoughi University of Medical Sciences iz 2013. godine kojom je obuhvaćeno 2.450 poroda zabilježila je nešto višu stopu jutarnjih mučnina kod trudnica koje su nosile dječake, a ne djevojčice.

Mit #2 – reci mi što želiš jesti i reći ću ti što ćeš roditi

Specifični apetiti uobičajena su pojava u trudnoći. Gotovo svaka trudnica za nečim žudi, a želje su vrlo različite, nema jedinstvenih ukusa karakterističnih za trudnoću. Jedan mit tvrdi da žene koje žude za slanim i jače začinjenim jelima nose dječake, dok će djevojčice roditi one trudnice kojima se jako jede slatko. Ipak, čvršćih je temelja objašnjenje da u trudnoći žudimo za onime što našem tijelu nedostaje – ono nam kroz specifične apetite „diktira“ koje su njegove nutritivne i energetske potrebe.

Možda su i vama pokušali „gatati“ na temelju raspoloženja. Ako imate velike emocionalne „ispade“ kažu da ćete roditi curicu, a ako promjena u raspoloženju nema, na putu je dječak. Kad bi to bila istina, svijet bi preplavile curice

Mit #3 – curica mi je uzela ljepotu

Poznata priča kaže da curice otimaju ljepotu svojim majkama, pa da curicu nose trudnice kojima se koža suši ili izbijaju akne, a kosa beživotno „visi“. Prema istom vjerovanju, kod trudnica koje nose dječake izgled se ne mijenja. Istina je da su za promjene krive hormonalne promjene koje se događaju tijekom trudnoće. Studija objavljena 2014. godine u stručnom časopisu Journal of Family Medicine and Primary Care pokazala je da se kod više od 90% žena u trudnoći javljaju promjene u izgledu kože i kose.

Mit #4 – stalno plačeš, vičeš, nervozna si… Rodit ćeš curicu!

Možda su i vama pokušali „gatati“ na temelju raspoloženja. Ako imate velike emocionalne „ispade“ kažu da ćete roditi curicu, a ako promjena u raspoloženju nema, na putu je dječak. Kad bi to bila istina, svijet bi preplavile curice jer će velika većina žena iskusiti promjene raspoloženja u trudnoći, posebno u prvom i trećem tromjesečju. Uzroka je više – psihički stres, iscrpljenost, djelovanje hormona te drugi čimbenici koji nemaju nikakve veze sa spolom fetusa.

Mit #5 – srca dječaka sporije kucaju

Ovaj mit je među onima novijeg datuma, nastao zahvaljujući tehnologiji kojom danas raspolažemo. Naše bake, naravno, nisu mogle niti naslutiti koliko brzo kuca srce fetusa. Dakle, srce počinje kucati otprilike u šestom tjednu trudnoće i to otprilike 140 do 170 otkucaja u minuti do devetog tjedna. Prema nekim vjerovanjima, srce muških fetusa kuca sporije od ženskih te su otkucaji ispod 140 u minuti. Studija objavljena 2006. objavljena u stručnom časopisu Fetal Diagnosis and Therapy nije pronašla nikakve značajne razlike u otkucajima srca u ranoj trudnoći u odnosu na spol fetusa. Prema tim podacima, kad bismo generalizirali, istina bi mogla biti upravo suprotna. Naime, mjerenja kod 477 trudnica pokazala su da je prosječan broj otkucaja srca kod muških fetusa bio 154,9 otkucaja u minuti, a kod ženskih 151,7 otkucaja u minuti.

Mit #6 – dječaci se nose nisko, a curice visoko

Nije rijetkost čuti vjerovanja da se spol može predvidjeti prema tome nosi li žena „visoko“ ili „nisko“. Visoko se, kažu, nose curice, a nisko su dječaci. Što uopće znači „visoko“ ili „nisko“? To se zapravo odnosi na oblik trbuha, na njegovo ispupčenje. No osnovni čimbenici o kojima ovisi izgled trudničkog trbuha su veličina djeteta i njegov smještaj u maternici. Dakle, ako su bebina leđa paralelna s majčinim, trbuh će djelovati ravnije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button